Utorok, 16. apríl 2024
Meniny má Dana, Danica | zajtra Rudolf

Krajské Srdce na dlani 2019

Snahou Prešovského dobrovoľníckeho centra, o.z. je vyzdvihnúť a oceniť ľudí, ktorých dobrovoľná práca je výnimočná, vysoko prospešná a ktorí sú inšpiratívnym príkladom pre ostatných.

Srdce na dlani 2019
Srdce na dlani 2019

Oceňovanie dobrovoľníkov a dobrovoľníčok je aktivitou, ktorá smeruje k zvýšeniu statusu dobrovoľníctva v očiach verejnosti, jeho prestíže, ale aj k samotnému rozvoju dobrovoľníckych aktivít. Tradíciu oceňovania sme začali v roku 2001 a pokračujeme v nej aj v roku 2019.

Ocenenie sa udeľuje 1x ročne pri príležitosti Medzinárodného dňa dobrovoľníkov, ktorým je 5. december. Tento sviatok dobrovoľníkov, dobrovoľníckych komunít a organizácií určilo Valné zhromaždenie OSN v roku 1985.
„Krajské Srdce na dlani 2019“ je tradíciou, ktorá štartuje svoj 18. ročník. V roku 2019 sa krajské ocenenie udeľuje v kategóriách:
 dobrovoľník/jednotlivec, ktorý viac ako 6 mesiacov bol zapojený do rôznych činností spoločenského života. Radíme tu aj jednorazový alebo výnimočný a inšpiratívny čin jednotlivca.

 skupina (kolektív), ktorá pracuje kompaktne pre jednu cieľovú skupinu a angažuje sa v kultúre, športe, sociálnej, ekologickej, či inej oblasti. Skupina spolu vytvára hodnoty, či inšpiruje okolie a zaslúži si našu pozornosť.

 organizácia, ktorá dlhodobo (minimálne 2 roky) pracuje s dobrovoľníkmi, motivuje ich k dlhodobej činnosti a vytvára im adekvátne podmienky pre osobnostné napredovanie dobrovoľníkov, ale aj koordinátora dobrovoľníkov.

 firma vytvárajúca podmienky pre svojich zamestnancov na zapájanie sa do dobrovoľníctva (firemné dobrovoľníctvo) alebo podporujúca dobrovoľnícke projekty na území Prešovského kraja.

 Koordinátor - ide o činnosť, ktorá nie je finančne honorovaná, ale dôležitá pri výbere, udržaní a motivácií dobrovoľníkov, ale aj dobrovoľníckeho programu.

V každej kategórií sa zohľadňuje oblasť pôsobenia dobrovoľníka, skupiny i organizácie.
a) Vzdelávanie a osvetová činnosť
b) Ochrana životného prostredia a environmentálna výchova
c) Sociálna pomoc a zdravotnícke služby
d) Kultúra, umenie, knihovníctvo a kultúrne dedičstvo
e) Komunitný rozvoj a občianska spolupatričnosť
f) jednorazový, výnimočný a inšpiratívny čin jednotlivca - dieťaťa aj dospelej osoby.

Projekt je realizovaný v rámci projektu podporeného z dotácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR „Programy pre mládež 2014 – 2020“, ktoré administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže.

Nominácie možno podávať v 2 formách:
a) písomne – vyplnením a zaslaním nominačného hárku + 1fotografie z činnosti nominovaného, prostredníctvom Slovenskej pošty – platí dátum pečiatky pošty.

b) elektronicky – emailom – vyplnením a zaslaním nominačného hárku (tu vyžadujeme scan podpisov) vrátane fotografie z činnosti nominovaného.

Nominácie je možné posielať elektronicky na pdcoz11@gmail.com alebo na adresu sídla PDC: Prešovské dobrovoľnícke centrum, o.z. , Veselá 6711/1, 080 01 Prešov;

Podrobnejšie informácie nájdete v štatúte a nominačných hárkoch na linke:
https://www.dobrovolnictvopo.sk/krajske-srdce-na-dlani-2019

Termín prijímania nominácií: do 15. novembra 2019 (piatok) do 16:00 hodine.
Konzultácie poskytne Bc. Juliana Hajduková, predsedníčka PDC, o.z.
0908/217080; pdcoz11@gmail.com

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK