PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/18375/krajske_srdce_na_dlani_2019.html

Krajské Srdce na dlani 2019

Snahou Prešovského dobrovoľníckeho centra, o.z. je vyzdvihnúť a oceniť ľudí, ktorých dobrovoľná práca je výnimočná, vysoko prospešná a ktorí sú inšpiratívnym príkladom pre ostatných.
Srdce na dlani 2019
Srdce na dlani 2019

Oceňovanie dobrovoľníkov a dobrovoľníčok je aktivitou, ktorá smeruje k zvýšeniu statusu dobrovoľníctva v očiach verejnosti, jeho prestíže, ale aj k samotnému rozvoju dobrovoľníckych aktivít. Tradíciu oceňovania sme začali v roku 2001 a pokračujeme v nej aj v roku 2019.

Ocenenie sa udeľuje 1x ročne pri príležitosti Medzinárodného dňa dobrovoľníkov, ktorým je 5. december. Tento sviatok dobrovoľníkov, dobrovoľníckych komunít a organizácií určilo Valné zhromaždenie OSN v roku 1985.
„Krajské Srdce na dlani 2019“ je tradíciou, ktorá štartuje svoj 18. ročník. V roku 2019 sa krajské ocenenie udeľuje v kategóriách:
 dobrovoľník/jednotlivec, ktorý viac ako 6 mesiacov bol zapojený do rôznych činností spoločenského života. Radíme tu aj jednorazový alebo výnimočný a inšpiratívny čin jednotlivca.

 skupina (kolektív), ktorá pracuje kompaktne pre jednu cieľovú skupinu a angažuje sa v kultúre, športe, sociálnej, ekologickej, či inej oblasti. Skupina spolu vytvára hodnoty, či inšpiruje okolie a zaslúži si našu pozornosť.

 organizácia, ktorá dlhodobo (minimálne 2 roky) pracuje s dobrovoľníkmi, motivuje ich k dlhodobej činnosti a vytvára im adekvátne podmienky pre osobnostné napredovanie dobrovoľníkov, ale aj koordinátora dobrovoľníkov.

 firma vytvárajúca podmienky pre svojich zamestnancov na zapájanie sa do dobrovoľníctva (firemné dobrovoľníctvo) alebo podporujúca dobrovoľnícke projekty na území Prešovského kraja.

 Koordinátor - ide o činnosť, ktorá nie je finančne honorovaná, ale dôležitá pri výbere, udržaní a motivácií dobrovoľníkov, ale aj dobrovoľníckeho programu.

V každej kategórií sa zohľadňuje oblasť pôsobenia dobrovoľníka, skupiny i organizácie.
a) Vzdelávanie a osvetová činnosť
b) Ochrana životného prostredia a environmentálna výchova
c) Sociálna pomoc a zdravotnícke služby
d) Kultúra, umenie, knihovníctvo a kultúrne dedičstvo
e) Komunitný rozvoj a občianska spolupatričnosť
f) jednorazový, výnimočný a inšpiratívny čin jednotlivca - dieťaťa aj dospelej osoby.

Projekt je realizovaný v rámci projektu podporeného z dotácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR „Programy pre mládež 2014 – 2020“, ktoré administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže.

Nominácie možno podávať v 2 formách:
a) písomne – vyplnením a zaslaním nominačného hárku + 1fotografie z činnosti nominovaného, prostredníctvom Slovenskej pošty – platí dátum pečiatky pošty.

b) elektronicky – emailom – vyplnením a zaslaním nominačného hárku (tu vyžadujeme scan podpisov) vrátane fotografie z činnosti nominovaného.

Nominácie je možné posielať elektronicky na pdcoz11@gmail.com alebo na adresu sídla PDC: Prešovské dobrovoľnícke centrum, o.z. , Veselá 6711/1, 080 01 Prešov;

Podrobnejšie informácie nájdete v štatúte a nominačných hárkoch na linke:
https://www.dobrovolnictvopo.sk/krajske-srdce-na-dlani-2019

Termín prijímania nominácií: do 15. novembra 2019 (piatok) do 16:00 hodine.
Konzultácie poskytne Bc. Juliana Hajduková, predsedníčka PDC, o.z.
0908/217080; pdcoz11@gmail.com

 
30.10.2019 | Autor: Juliana Hajduková | Spoločnosť | čítané: 1548 krát