PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/18386/hrad_saris_ma_dalsiu_novinku_pre_turistov.html

Hrad Šariš má ďalšiu novinku pre turistov

11 metrov dlhý a 2 metre široký je nový dubový drevený most na hrade Šariš. Tri mesiace ho vyrábal tesársky majster Jaroslav Hyrja. Postavený je pravdepodobne na pôvodnom mieste ako v minulosti.
Most vznikal tri mesiace. Nie je v ňom kúsok železa.
Most vznikal tri mesiace. Nie je v ňom kúsok železa.

Bez akéhokoľvek klinca či železa je postavený nový drevený most na dominante mesta Veľký Šariš. Hrad Šariš sa zveľaďuje každý rok. Tento rok v hradnom areáli pribudol nový drevený most.
„Bude slúžiť pre vstup na horný hrad, je postavený pravdepodobne na pôvodnom mieste. Urobili sme ho podľa požiadaviek Krajského pamiatkového úradu v Prešove. Predlohou bol most na hrade Krakovec v Čechach, “ informoval správca hradu Ladislav Babuščák.

Most je dlhý 11 metrov a široký 2,20 m. Je bezbariérový a jeho súčasťou bude aj kamenná nájazdová rampa. „Most bude ošetrený ľanovým olejom proti poveternostným podmienkam a škodcom, " uviedol Babuščák.

Most je urobený z dubových hranolov. „Vyrábal som ho tri mesiace, bola to veľmi náročná práca, veľmi komplikovaná a piplačka, keďže trámy boli krivé a nemali rovnaký rozmer. Nebolo to v rovine, všetko som musel stále premeriavať, kresliť a prekresľovať. Všetko muselo pasovať, “ povedal tesár Jaroslav Hyrja.

Ide o pevné, mohutné a obdivuhodné dielo. „Most sa urobil tak, ako sa to robilo kedysi, nie je v ňom kúsok železa. Všetko sú preplaty, nie sú tam slepé spoje, drží to samo osebe, “ dodal Hyrja. (ver)

FOTO: Jore

 
4.11.2019 | Autor: Veronika Lazoríková | Tip na výlet | čítané: 2014 krát