Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Úspešná športovkyňa v sebe objavila talent pre maľbu

15.novembra bude v Mestskom múzeu a galérii vo Veľkom Šariši vystavovať svoje diela Veľkošarišanka Veronika Očipová (30). Svoj talent pre maľovanie objavila len tohto roku a o pár dní bude mať svoju samostatnú výstavu. Fitnesska a umelkyňa bude vystavovať svoje abstraktné diela i maľby Veľkého Šariša.

Z fitnessky umelkyňa- Veronika Očipová bude mať predajnú výstavu svojich diel

O tom, že všestrannosti sa medze nekladú, by mohla rozprávať Veronika Očipová - osobná trénerka pre fitness, kulturistiku a armwrestling, spisovateľka a maliarka. Vo všetkých troch povolaniach sa doslova našla. Okrem pravidelných tréningov, Veronika stíha i maľovať - dôkazom jej talentu bude predajná výstava obrazov v mestskom múzeu, a rovnako sa stíha venovať i povolaniu spisovateľky - do tlače ide jej v poradí druhá kniha, tretiu má už rozpísanú. Nevenuje žiadnu pozornosť predsudkom, jednoducho robí to, čo ju napĺňa a baví.

Celý Veronikin príbeh sa začal písať už na základnej škole. Už tam sa súťažne venovala atletike, pretože šport priam zbožňuje. Zopár medailí má aj z medzinárodných súťaží za šprint a štafetu, súťažila tiež v stolnom tenise. Na strednej škole sa začala súťažne venovať i armwrestlingu (pretláčaniu rukou). Súťaženie v tomto športe po 10 rokoch ukončila kvôli opakujúcim sa zraneniam obidvoch lakťov. Je certifikovanou trénerkou I.
stupňa pre fitness, kulturistiku a silový trojboj a v súčasnosti pracuje ako osobná trénerka „Fitness rovnako ako móda sa neustále mení a v súčasnosti sa dbá oveľa viac na funkčnosť, zdravie, prepojenie tela a mysle ako len na povrchné objemy, ktoré síce na prvý pohľad môžu zaujať, ale človeku môžu priniesť viac škody ako úžitku. Jednoducho povedané cvičme tak, aby nás nič nebolelo a pomohlo nám to zvládať rôzne pohyby v dennom živote.“ Práve preto sa snaží Veronika ľudí viesť k tomu, aby športovali, ale hlavne vnímali svoje telo a vedeli rozoznať kedy je potrebná aj regenerácia.

Cestu spisovateľky odštartovala sebareflexia s názvom „UVEDOMENIE SA“
Mottom Veroniky je: „Ak nechcete byť zabudnutý hneď po svojej smrti, buď píšte, čo stojí za prečítanie, alebo čiňte, o čom stojí písať.“ To sa jej z veľkej časti darí napĺňať v ďalšej oblasti aktívneho života - okrem fitness a cvičenia píše aj knihy. Prednedávnom vyšla jej prvá kniha s názvom Uvedomenie sa. Veronika sa obrazne zastavila a upokojila sa. Jej druhá kniha čaká už len na tlač. „Druhá kniha bude pokračovanie prvej s tým rozdielom, že tam nebude môj príbeh, ale bude to viac všeobecné. Je taká o živote, že aj keď sa nám hocičo v živote deje, všetko je v poriadku, lebo to tak má byť, stačí to len prijať.“ Veronika sa tohto roku pustila do písania tretej knihy, ale, na rozdiel od prvých dvoch, to bude iný žáner ako ten, na ktorý je zvyknutá. „Tretiu knihu píšem už úplne iným štýlom. Bude to duchovno-filozofický román, kde opisujem život jednej obyčajnej
ženy z medzivojnového obdobia. Zaujímavé na tom je nielen to, že ešte ani sama neviem, ako sa príbeh bude vyvíjať, ale aj to, že ja takýto žáner vôbec nečítam. No prezradím, že to nebude len o láske a šťastí, ale práve naopak, aj o žiali, smútku a nenávisti. Jednoducho rôzne situácie, ktoré si možno každý z nás prežil alebo prežíva.“ Čitateľ si tak v jednotlivých dejoch môže nájsť uvedomenie, čo by mu mohlo pomôcť prípadne ako zareagovať v podobných životných situáciách.

Maľovať začala po niekoľkých týždňoch výhovoriek
O tom, že je Veronika všestranne zameraným človekom, svedčí i fakt, že z ničoho nič začala maľovať. „Začiatkom roku 2018 som bola na jednom festivale v Prahe, kde som si na stene všimla maľované mandaly. Pri pohľade na ne mi napadla myšlienka, že si také chcem namaľovať. Po návrate domov som si kúpila len farbičky a výkresy a takto som začala. Kamoška mi jedného dňa povedala, aby som skúsila maľovať farbami na plátno. Povedala som si, že ja maľovať neviem a vlastne som k výtvarnej a umeniu nikdy nemala vzťah a ani nikto v našej rodine. Potom som mala také výhovorky typu, musím ísť najprv na nejaký kurz, to ma musí niekto naučiť, musím mať ateliér, to nemôžem len tak v izbe maľovať... Tieto moje výhovorky trvali asi 2 týždne, keď som sa konečne rozhodla a cez internet som si objednala jedno malé plátno, malé balenie farieb a zopár základných štetcov - ak by mi to predsa len nešlo, tak ma to nebude stáť veľa peňazí a nechám to tak.“ Keď Veronika začala maľovať svoj prvý obraz, bol to podľa jej slov pocit, ako keď robila záverečné skúšky na vysokej škole a komisia pred ňou čakala na to, čo vytvorí. Doteraz sa na tom smeje. „Vôbec to nešlo ľahko, no po štyroch hodinách bol výsledok hodný zverejnenia nielen rodičom, ale aj na sociálne siete. Obraz zožal veľký úspech. A tak od mojich 30. narodenín maľujem obrazy, postupne sa sama učím a skúšam nové techniky.“ Prvé obrazy Veronika podarovala blízkym ľuďom. Neskôr jej ľudia začali písať, že si chcú obrazy zakúpiť. „Veľa z nich ma doteraz žiada, aby som robila výstavy obrazov, lebo predsa len je lepšie vidieť obraz naživo ako na fotke.“ Prvú výstavu sa jej podarilo urobiť na Hrade Šariš počas otvorenia turistickej sezóny. Za túto možnosť je veľmi vďačná. Obrazov bolo za pár mesiacov toľko, že to mohla byť aj predajná výstava. Výťažok z predaja putoval na zveľadenie tohto hradu. „Bola to pre mňa skvelá skúsenosť, za ktorú som nesmierne vďačná. Bola som prekvapená, koľko ľudí si obrazy zakúpilo a teším sa, koľkí sa prišli pozrieť. Osobný kontakt s ľuďmi je predsa len lepší ako na sociálnych sieťach. Veľmi rada som výťažok z predaja darovala na obnovu hradu. Šariš je moja srdcovka, a preto aj do budúcna rada mesto podporím takýmto spôsobom.“

Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK