PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/18439/vpresove_odstartovalo_godzone_tour-_do_mesta_prislo_300_dobrovolnikov.html

V Prešove odštartovalo Godzone tour, do mesta prišlo 300 dobrovoľníkov

Už 11. ročník evanjelizačného turné projektu Godzone prilákal do Prešova rekordný počet ľudí. Počas celého dňa prebiehalo v meste množstvo sprievodných aktivít. V školách sa uskutočnili výchovné koncerty, dobrovoľníci tiež pomáhali v miestnej charite.

„Veľmi sa tešíme, že sme po ôsmych rokoch späť v Prešove. Odštartovať Godzone tour na východe Slovenska je pre nás veľká česť, o to viac sa tešíme, že na večerný program prišlo viac ľudí, ako tomu bolo minulý rok v Košiciach, zúčastnilo sa ho 5 200 ľudí, “ prezradila Natália Lačná, PR manažérka podujatia.

V prešovskej Tatran Handball aréne mohli návštevníci počas celovečerného programu vidieť jedinečnú hudobno-tanečnú produkciu, ktorá v sebe spájala prvky divadla, videoprojekcie, tanca či inšpiratívne svedectvá mladých ľudí.

Na pódiu sa predstavili viacerí profesionálni umelci. Bubeník Samuel Kmotorka zo Slovenskej filharmónie, ktorý v minulosti pracovali s BBC produkciou a absolvoval aj turné po Amerike. Medzi účinkujúcimi sa objavila aj choreografka a aktívna interpretka Ivana Kučerová či Michaela Domovcová, herečka pôsobiaca v košickom Divadle na Peróne.

V programe nechýbali ani vystúpenia violončelistu Petra Špačeka zo zoskupenia Prague Cello Quartet, ktorý ma na konte radu zahraničných ocenení, ale aj známe worshipové kapely ako ESPÉ a Lamačské chvály.

Posolstvo pre mladú generáciu
Godzone tour je organizované v rámci Týždňa Cirkvi pre mládež a tiež je reakciou na 17. november, ktorý sa spája aj s náboženskou slobodou. Organizátori sa prostredníctvom prepracovaného programu snažia mladým ľuďom ukázať hodnoty, na ktoré sa niekedy zabúda.

„V rodinách, v školách, v práci, ale aj v spoločnosti vidíme často závisť, žiarlivosť či rivalitu. Aj preto je témou aktuálneho ročníka Godzone tour úcta, viera a jednota. Všetkých ľudí chceme pozvať k tomu, aby otvorili svoje srdce radostnej správe evanjelia, aby prejavili úctu svojim rodičom či priateľom a namiesto rivality si vybrali spoluprácu, “ hovorí riaditeľ projektu Godzone, Július Slovák.

Prešov zaplavili dobrovoľníci ochotní pomáhať
Desiatky dobrovoľníkov sa už v skorých ranných hodinách vybrali do ulíc miesta, aby skutkami lásky šírili tú najradostnejšiu správu – evanjelium. Bez nároku na odmenu navštívili domov dôchodcov Náruč, OZ Barlička, nocľaháreň Gréckokatolíckej charity a centrum pre týrané matky s deťmi My mamy.

„Dobrovoľníci nám pomohli s prípravou vianočnej výzdoby. Keďže niektoré mamičky sú nezamestnané, tak sa tešíme, že ste im takto spríjemnili deň príjemnou aktivitou, “ povedala pani Zuzana z centra pre týrané matky s deťmi My mamy.

Ďalšia skupina dobrovoľníkov robila výchovné koncerty pre študentov stredných a základných škôl. „Spolu sme navštívili dvanásť škôl a stretli sme sa s viac ako tisíc mladými ľuďmi. Mohli sme im zdieľať naše životné príbehy a hovoriť o tom, ako sme sa vďaka viere dostali z najrôznejších problémov týkajúcich sa vzťahov v rodine či rôznych závislostí, “ hovorí Natália Lačná z realizačného tímu.

Prešovčania mohli mladých ľudí vidieť aj na námestí, kde dobrovoľníci okoloidúcim rozdávali teplý čaj a kávu. Rovnako sa mohli zapojiť aj do sprievodnej aktivity s názvom „Odnálepkovač“. Na nástenku mohli pripnúť „nálepku“, ktorú im v živote niekto niekedy dal. Či už sa týkala ich nešikovnosti, vzhľadu alebo akéhokoľvek výsmechu. Dobrovoľníci im následne dali do rúk motivačné povzbudenia.

S podporou biskupov aj osobností
Godzone turné je organizované pod záštitou Rady pre mládež a univerzity Konferencie biskupov Slovenska. 11. ročník Godzone tour ďalej pokračuje v Poprade, Žiline, Banskej Bystrici a veľké finále sa chystá 22. novembra v Bratislave, ktoré sa po prvýkrát uskutoční na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu. V každom meste program začína o 18:00, avšak brány hál a štadiónov sa pre účastníkov otvoria už o 16:30. Vstup na večerný program je bezplatný.

Svojím pozvaním vyjadrili podujatiu podporu aj viacerí otcovia biskupi, napríklad žilinský biskup Mons. Tomáš Galis, banskobystrický biskup Mons. Marián Chovanec a bratislavský pomocný biskup Mons. Jozef Haľko.

Okrem spomínaných cirkevných predstaviteľov získalo turné aj podporu miest a samospráv. Tento rok sa koná pod záštitou primátorky mesta Prešov Andrey Turčanovej, primátora mesta Banská Bystrica Jána Noska, predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja Eriky Jurinovej a predsedu Prešovského samosprávneho kraja Milana Majerského.

 
19.11.2019 | Autor: Natália Lačná | Mesto Prešov | čítané: 1960 krát