Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Dovoz tovarov podliehajúci rôznym zákazom a obmedzeniam neutícha

Tisíc „fejkov“, lieky, chránené druhy či omamné látky - to všetko objavili colníci na Pobočke colného úradu Banská Bystrica Pošta od začiatku tohto roka pri výkone colných kontrol poštových zásielok zasielaných z území tretích krajín.

Už v prvom novembrovom týždni bola na pobočke v Banskej Bystrici prekonaná magická hranica 1 000 zaistených poštových zásielok, v ktorých sa nachádzal tovar porušujúci práva duševného vlastníctva rôznych oprávnených osôb. Ide o falzifikáty rôznych viac či menej známych značiek, ktoré sú doručované na Slovensko primárne z čínskych e-shopov, resp. z rôznych podvodných stránok, ktoré sa tvária ako oficiálny predajný kanál výrobcu.

Najčastejšie išlo o falošné detské plastové stavebnice napodobňujúce originálne stavebnice značky LEGO, respektíve obsahujúce totožné minifigúrky. Príslušníci finančnej správy v Banskobystrickom kraji za uplynulých 11 mesiacov zaistili vyše 340 zásielok takýchto stavebníc. V tesnom závese nasledujú falzifikáty oblečenia a obuvi značiek NIKE – vyše 230 zásielok a ADIDAS – vyše 130 zásielok. Zvýšený počet zásielok sa však očakáva práve v predvianočnom a povianočnom období. Takýto tovar, okrem toho, že porušuje právo duševného vlastníctva, je vo väčšine prípadov nevyhovujúcej kvality, a to ako zo strany použitých materiálov, tak aj zo strany jeho spracovania, a preto je pri nákupe dôležité dobre si preveriť stránky predajcu, aby kupujúci zbytočne neprišiel o svoje peniaze. Len napríklad v niektorých príveskoch imitujúcich značku Pandora (ale aj v niektorej bižutérii všeobecne) bola nameraná nadlimitná hodnota kadmia, ktoré má negatívny vplyv na ľudský organizmus.

Príslušníci finančnej správy pravidelne nachádzajú v zásielkach aj rôzne iné tovary, ktoré podliehajú zákazom či obmedzeniam pri dovoze. Ide najmä o dovoz liekov, častí a súčastí zbraní, chránených druhov rastlín a živočíchov či výrobkov z nich, látok s hormonálnym a anabolickým účinkom, resp. omamných a psychotropných látok. V takýchto prípadoch by mali byť ľudia zvlášť obozretní, keďže bez príslušných povolení alebo certifikátov sa k zásielkam nedostanú.

Lieky na podporu potencie, na liečbu akné, depresie, parazitických či iných infekcií prichádzajú primárne z Indie, ktorá je známa veľkovýrobou rôznych generických prípravkov. V drvivej väčšine sú to lieky viazané na lekársky predpis. Netreba však zabúdať ani na to, že lieky pochádzajú z neznámych zdrojov a sú v nich použité neznáme látky. V tom lepšom prípade to môžu byť len drahé cukríky, v horšom môžu predstavovať vážne riziko pre zdravie a život človeka. Zaujímavosťou na pobočke bol tiež dovoz čaju zo sušených a rozdrvených listov koky, ktorý bol odoslaný z Južnej Ameriky. Vykonaným narkotestom bola v čaji zistená prítomnosť kokaínu.

Príslušníci finančnej správy na Pobočke colného úradu Banská Bystrica Pošta využívajú pri colnej kontrole zásielok okrem štandardných postupov aj rôzne špeciálne technológie, napríklad skenovacie zariadenie, zariadenie na vyhľadávanie a identifikáciu rádioaktívneho materiálu, analyzátory látok a špeciálne vycvičené služobné psy.

Finančná správa pravidelne vyzýva kupujúcich, aby boli pri internetových objednávkach opatrní. Tovar, ktorý je predmetom predaja, nemusí byť len nekvalitný, ale môže ohrozovať zdravie a bezpečnosť ľudí. Kupujúci môže takýmito nákupmi z rôznych zahraničných a neoverených zdrojov navyše aj nevedomky finančne podporovať inú nelegálnu činnosť.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK