PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/18450/oz_venuse_navstivilo_krasnu_moravu.html

OZ Venuše navštívilo krásnu Moravu

OZ Venuše, podporná skupina pre onkologických pacientov v Prešove, sa neustále snaží pripravovať pre svojich členov aktivity, ktoré im nachvíľu pomôžu zabudnúť na chorobu. Tentoraz im krásne zážitky čiastočne sprostredkovalo aj mesto Prešov.

„Zorganizovaním tejto akcie a účasťou na nej sme všetci pocítili, že každý deň je malým životom a dá sa žiť aj s chorobou a obmedzeniami, " uviedla Mária Kurtová, predsedníčka OZ VENUŠE.

Pri príležitosti 15. výročia od založenia OZ Venuše v roku 2019 zorganizovalo niekoľko aktivít - v máji športovú olympiádu na Strednej technickej škole lesníckej, v júni rekondičný pobyt pri mori v Chorvátsku a na jeseň sa vybrali na výlet na Moravu, pričom navštívili najmä Olomouc a okolie.

„V čase nášho výletu bolo krásne slnečné počasie, ktoré umocnilo naše dojmy a my sme sa vracali domov plní zážitkov a dojmov a vďační že nám bolo umožnené vidieť nové miesta a krásne historické pamiatky, " pokračuje Mária Kurtová.

Mesto Olomouc je historickým centrom Moravy a v minulosti patrilo medzi najvýznamnejšie kráľovské mestá v Čechách. Jeho historické centrum sa pýši radom významných pamiatok, ako je radnica s orlojom, Arcibiskupské múzeum, arcibiskupský dóm sv. Václava, Olomoucký hrad, alebo barokový stĺp Najsvätejšej Trojice, ktorý bol v roku 2000 zaradený medzi svetové dedičstvo UNESCO.

Členovia združenia sa zastavili aj v pôvabnom mestečku Litovel nazývaného Hanácke Benátky kde mali individuálnu prehliadku námestia a priľahlých vodných pamiatok. Navštívili aj majestátny hrad Bouzov. V posledný deň poznávacieho výletu si boli pozrieť aj Arcibiskupský palác v Kromeřiži, Zámockú záhradu a Kvetnú záhradu.

„Zámok v Kromeříži je jeden z najkrajších zámkov v Čechách, spolu s Kvetnou záhradou je tiež na zozname pamiatok UNESCA a preto sme si ho nechali na posledný deň, aby nám dojmy vydržali čo najdlhšie, " dodala predsedníčka OZ VENUŠE Mária Kurtová.

Krásnu Moravu a jej unikátne pamiatky členovia OZ VENUŠE spoznávali aj vďaka finančnej podpore mesta Prešov vo výške 840 eur.

 
22.11.2019 | Pridal: Redakcia pis.sk | Mesto Prešov | čítané: 1094 krát