Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Podporiť efektívne spôsoby prevencie je základom dosiahnutia reálnych výsledkov

Doceniť význam prevencie v oblasti psychoaktívnych látok a škodlivých návykových činností a predstaviť efektívne možnosti riešenia, to sú východiská podujatia plánovaného na koniec novembra tohto roku.

Hlavnou témou odbornej diskusie za okrúhlym stolom, ktorá sa uskutoční dňa 28. novembra 2019 v Hoteli Dukla, je Prevencia v oblasti užívania drog a škodlivých návykových činností – perspektívy a limity, ako jedna z kľúčových tém dnešnej modernej spoločnosti v oblasti duševného zdravia (nielen) mladých ľudí.

Ľudia, ktorých život je komplikovaný drogami a návykovými činnosťami, majú v tomto ohľade rôzne motívy, predstavy, očakávania i postavenie. Niektorí sa snažia zvládnuť nároky na výkon v škole alebo práci, iní nemajú dostatok síl čeliť chudobe, násiliu a zlej situácii. Sú tiež takí, ktorí nevedia nájsť vo svojich problémoch pomoc v okolí a uľavia si drogou, a to sa týka všetkých vekových kategórií, teda aj detí či starších osôb. Nemožno zabudnúť aj na ich blízkych – rodičov, ktorí sa boja o svoje deti, manželov a manželky, trpiace hanbou a únavou, aj deti, ktoré každodenne vnímajú dôsledky takého správania u tých, ktorí by mali byť zdrojom bezpečia, u rodičov.

Téma užívania psychoaktívnych látok a škodlivých návykových činností, často pod všeobecným označením drogová problematika, sa tak týka každého z nás. Hoci nie vždy osobne či v blízkej rodine, ale určite v susedstve, v rovesníckej skupine, v práci, v komunite... pozná každý človek niekoho, koho kvalita života je narušená práve tým, že nadužíva alkohol, drogy, nadmieru sa venuje internetu, tipovaniu, stávkovaniu alebo iným návykovým činnostiam. Pritom, nemusí vždy ísť o závislosť so všetkými jej znakmi. Niekedy je to jednorazové opitie, ktoré vedie k vážnej dopravnej nehode, príležitostné experimentovanie s drogami, ak sa spojí s násilným činom, alebo malé zadlženie, ktoré v súvislosti s úžerou nadobudne život ohrozujúce rozmery.
Mnohorakosť a komplexnosť faktorov a závažnosť dôsledkov v týchto súvislostiach a narastajúce trendy u nás aj v zahraničí upozorňujú, že táto téma je stále aktuálnou a určite aj stále nedocenenou, hoci na prvý pohľad sa to takto nemusí javiť.

Hoci existuje viacero organizácií zaoberajúcich sa prevenciou v predstavenej oblasti, stále sú v našich podmienkach využívané najmä tradične síce zaujímavé, ale málo užitočné spôsoby realizácie prevencie, ktorých výsledkom je nízka miera ovplyvnenia účastníčok a účastníkov v ich postojoch, rozhodovaní, správaní.

Tejto oblasti sa v Prešove venuje aj akreditovaný subjekt, Nezisková organizácia Trojlístok. V činnosti, sociálnych službách a opatrenia sociálnoprávnej ochrany detí, je zameraná práve na prevenciu, predliečebné poradenstvo a následnú starostlivosť o ľudí, ktorých životná situácia je komplikovaná drogami a návykovými činnosťami. Odborný tím organizácie sa rozhodol realizáciou podujatia, odbornej diskusie za okrúhlym stolom, poukázať na reálny stav v oblasti prevencie v regióne, ale hlavne predstaviť príklady dobrej praxe, ako inšpirácie pre efektívnejšie preventívne aktivity v budúcnosti.

Diskusia je organizovaná ako záverečná aktivita projektu Zdraví občania – zdravé rodiny – zdravé komunity II., podporeného z rozpočtu Mesta Prešov, ktorý bol orientovaný na posilnenie povedomia verejnosti o duševnom zdraví v jeho komplexnosti so zameraním na problematiku predchádzania závislostiam, ako významných bariér zdravého a plnohodnotného života.

Aj keď téma diskusie je koncipovaná pomerne široko - kontexty prevencie na jej jednotlivých úrovniach, jej dostupnosť, súčasný stav, možnosti i bariéry, aktuálne trendy a ich uplatnenie v našich podmienkach, príklady dobrej praxe s poukázaním na efektívne spôsoby realizácie – základným cieľom je zmapovať a analyzovať expertné názory diskutujúcich a hľadať potenciál a zdroje pre efektívnu prax.

Zloženie diskutujúcich nie je náhodné, odborný tím sa snažil pokryť potrebnú multidisciplinaritu a multirezortnosť pri riešení problematiky. Týmto upozorňuje aj na fakt, že takéto problémy nemožno vnímať len v jednoduchých líniách a že bez komplexného prístupu im nemožno účinne predchádzať či ich riešiť.
K očakávaným výsledkom podujatia patria aj závery, ktorých znenie by malo slúžiť ako východisko pre koncipovanie návrhov pre decíznu sféru, ako odporúčania, akým spôsobom zamerať a upraviť preventívne podujatia v regióne tak, aby sa maximalizovala ich účinnosť a podporil ich potenciál skutočne ovplyvniť rozhodnutia a životy dotknutých ľudí.

Týmto podujatím organizácia prispieva k napĺňaniu vlastného poslania, ktorým je „podporiť, aktivizovať a posilniť klientky a klientov, aby sa dokázali samostatne a zodpovedne rozhodovať, budovať si zdravý životný štýl i medziľudské vzťahy a dosiahnuť očakávanú kvalitu života a aj týmto prispieť k hodnotným sociálnym vzťahom v komunite“.

Medzi hlavné ciele Neziskovej organizácie Trojlístok, ktorá v Prešove pôsobí od roku 2012,   patrí najmä znížiť riziká a dôsledky nad/užívania psychoaktívnych látok a návykových činnosti na jednotlivca, rodinu, komunitu, a to prostredníctvom zvýšenia dostupnosti a prístupnosti špecializovanej odbornej pomoci a prostredníctvom poskytovania špecializovanej a vysoko kvalitnej pomoci profesionálnym prístupom odborného tímu.
V prípade potreby je možné požiadať o pomoc osobne, v priestoroch organizácie, ale aj prostredníctvom telefonickej linky i online poradne.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK