Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Mimoriadna publikácia o bardejovskom hudobnom géniovi Jozefovi Grešákovi uvedená do života v Univerzitnej knižnici PU v Prešove

V príjemný jesenný podvečer dňa 20. novembra 2019 sa na pôde Univerzitnej knižnice Prešovskej univerzity v Prešove zišla komunita znalcov i milovníkov umenia, aby uviedli do života publikáciu Skladateľ a pedagóg Jozef Grešák z pohľadu muzikológov a interpretov 21. storočia.

Editorky publikácie prof. Irena Medňanská (Filozofická fakulta PU v Prešove) a Mgr. Silvia Fescková (muzikologička, Bardejov) boli súčasne aj hlavnými organizátorkami projektu Rok Jozefa Grešáka (1. 2. 2017 – 28. 2. 2018), nad ktorým záštitu prevzal primátor Mesta Bardejov MUDr. Boris Hanuščak. Vedecký zborník charakteru kolektívnej monografie mimoriadnej odbornej kvality s najnovšou pramennou bázou je jeho dôstojnou bodkou. Zborník poňali zostavovateľky ako poctu významnému bardejovskému umelcovi Jozefovi Grešákovi s dôrazom na jeho skladateľský odkaz v kontexte spoločenských pomerov doby. Publikácia zároveň dokumentuje umelecké podujatia, ktoré sa konali pri príležitosti Roka Jozefa Grešáka od Bardejova až po Bratislavu.

Uvedenie publikácie do života malo svoj predvoj v podobe koncertu prešovských umelcov známych v oblasti historicky poučenej interpretácie starej hudby, akým je súbor Musica historica Prešov. Súbor po niekoľkých rokoch odmlky znova začal aktívne pôsobiť na scéne univerzity, regiónu, Slovenska. V zložení doc. Karol Medňanský – viola da gamba, sprievodné slovo a doc. Liubov Gunder – spinet (obaja pôsobiaci na Inštitúte hudobného a výtvarného umenia FF PU) predviedli na koncerte nazvanom Viola da gamba v hudbe troch storočí skladby z epochy od hudobnej renesancie až po raný klasicizmus – predstavili tvorbu menej známych skladateľov európskej proveniencie (D. Ortiz, M. Preatorius, K. F. Abel atď.), ktorých hudba je pramenne podchytená a hrávala sa súdobo aj na našom území. Hudobné kvality interpretácie ako aj zasvätené slovo K. Medňanského malo u publika výborný ohlas a súčasne vytvorilo prepojenie k prezentácii novej publikácie, kde obaja umelci prispeli vedeckými príspevkami vo forme samostatných kapitol.

Medzi vzácnymi hosťami podujatia bola aj dr. Lýdia Urbančíková, muzikologička, bývalá redaktorka Slovenského rozhlasu v Košiciach, blízka spolupracovníčka Jozefa Grešáka a spoluautorka publikácie, ktorá vo svojom príhovore pripomenula význam Jozefa Grešáka a prezentáciu jeho tvorby. Prof. Medňanská osvetlila peripetie a samotný proces prípravy knihy. Mgr. Fecsková erudovane priblížila štruktúru zborníka, predstavila jednotlivých autorov textov a ich príspevky.
Na vzniku zborníka sa podieľali okrem už zmienených autorov aj umelecké a muzikologické osobnosti, akými sú Richard Zimmer, Jozef Podprocký, Prof. PhDr. Ľubomír Chalupka, PhD. , Pavel Burdych a ďalší. Uvedenie do života sa udialo pokropením publikácie liečivou vodou z Bardejovských Kúpeľov, kde skladateľ žil a tvoril. Podujatie bolo vzdaním holdu stále ešte málo doceňovanej skladateľskej osobnosti našej hudobnej kultúry 20. storočia.

Foto: Univerzitná knižnica PU

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK