Utorok, 16. apríl 2024
Meniny má Dana, Danica | zajtra Rudolf

Výzva na obmedzenie vstupov motorových vozidiel do pešej zóny v meste Prešov

Mesto Prešov, ako príslušný orgán štátnej správy na úseku cestnej dopravy a pozemných komunikácií vykonávajúci miestnu štátnu správu vo veciach miestnych a účelových komunikácií podľa §3 ods. 2 zákona č. 135/1961 Zb. o pozemných komunikáciách (cestný zákon) v znení neskorších predpisov (ďalej len „cestný zákon“)

vyzýva

všetky organizácie, firmy a prevádzky na území mesta Prešov, ktoré vstupujú do pešej zóny v historickej časti mesta, k obmedzeniu vjazdov motorových vozidiel s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou nepresahujúcou 3500 kg na všetky kultúrno-spoločenské podujatia a ich zabezpečenie, a následne zásobovanie všetkých firiem a prevádzok, ktoré sa nachádzajú v tejto lokalite.

Motorové vozidlá, ktoré sú dopravnou obsluhou, môžu na určenej ploche zastaviť na nevyhnutnú dobu potrebnú na vyloženie a naloženie tovaru, resp. nákladu, prípadne na vystúpenie a nastúpenie osôb, ktoré je možné len od 05.00 hod. do 09.00 hod.

Vozidlám s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou presahujúcou 3500 kg sa vjazd do historickej časti mesta povoľuje len výnimočne, a to len v prípadoch, kedy nie je možné prepravu uskutočniť iným spôsobom.

Pre vjazd do pešej zóny motorovým vozidlá mimo zásobovacích hodín, je potrebné požiadať Odbor životného prostredia a dopravnej infraštruktúry o povolenie na jednorazový vjazd do pešej zóny a do zón s dopravným obmedzením v zmysle Smernice primátorky mesta „SP 06/2017 – Zásady pre povoľovanie vjazdu vozidiel do zón s dopravným obmedzením a do peších zón na území mesta Prešov“.

Státie motorového vozidla je možné na verejných odstavných a parkovacích plochách za podmienok daných dopravným značením a prevádzkovým poriadkom týchto plôch.

Stavebno-technický stav porfýrovej dlažby je veľmi narušený častým prejazdom ťažkej nákladnej dopravy nad 3,5 t.

Mesto Prešov investuje značné finančné prostriedky do opravy a výmeny narušených blokov dlažby v pamiatkovej zóne mesta Prešov v časti pešieho ťahu, pričom ide o polyfunkčnú plochu umožňujúcu najmä kultúrno – spoločenský život s možnosťou nutného prejazdu zásobovacích a pohotovostných vozidiel a vozidiel údržby, požiarnej ochrany a lekárskej pomoci.

Odbor životného prostredia a dopravnej infraštruktúry mesta Prešov

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK