Sobota, 27. apríl 2024
Meniny má Jaroslav | zajtra Jarmila

V prešovskom Divadle Alexandra Duchnoviča si hrajú s ukrajinskou klasikou

Premiéru inscenácie s jednoduchou, ale divácky vďačnou dejovou zápletkou o otcoch, ktorí sa chcú čo najskôr zbaviť svojich dcér súcich na výdaj pripravuje na piatok 6. decembra činoherný súbor Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove.

Vasiľ Rusiňák (vľavo ako otec), Zdenka Kvasková (v úlohe dcéry) a Ladislav Ladomirjak (ako Anton nápadník) v inscenácii Ostali hlupákmi, novom titule v repertoári prešovského DAD.
Vasiľ Rusiňák (vľavo ako otec), Zdenka Kvasková (v úlohe dcéry) a Ladislav Ladomirjak (ako Anton nápadník) v inscenácii Ostali hlupákmi, novom titule v repertoári prešovského DAD.

Realizačný tím vedený hosťujúcou režisérkou a aj dramaturgičkou Teréziou Mindošovou našiel inšpiráciu v texte klasika ukrajinskej drámy Marka Lukyča Kropyvnyckého pod názvom Ostali hlupákmi.

Na dnešnej tlačovej besede T. Mindošová podčiarkla, že je to jej vôbec prvá režijná práca v kamennom divadle. V akademickom roku 2018/2019 skončila štúdium réžie na Akadémii umení v Banskej Bystrici. Prostredie DAD je však jej veľmi dobre známe, pretože v ňom doslova vyrastala. Jej otec herec Ľubomír Mindoš je umeleckým šéfom v DAD. „Zostarol som, ešte nedávno to tu vysedávalo v divadle a teraz mi radí čo mám robiť na javisku, nemôžem mať nestranný pohľad umeleckého šéfa, “ s lakonickým úsmevom konštatoval. Ľ. Mindoš aj hrá v tejto inscenácii. „Snažil som sa pred Ľubom čo najdlhšie tajiť svoje rozhodnutie koho angažujem za režiséra, “ pridal sa s poznámkou riaditeľ DAD Marián
Marko. Zároveň dodal, že po mladom hosťujúcom režisérovi Antonovi Korenčim (v októbri t. r. mala na scéne DAD premiéru inscenácia v jeho réžii pod názvom Známy neznámy podľa predlohy vojvodinského Slováka Vladimíra Hurbana Vladimirova) je to ďalší príklad, že v DAD dávajú príležitosť mladým nádejným režisérom.

„Z celého skúšobného obdobia mám zaujímavý dojem. Chodila som sem ako divák a teraz som v úlohe tvorcu. Každopádne ďakujem za túto príležitosť prezentovať sa, “ povedala T. Mindošová. Počas štúdia sa venovala projektom psychologických či symbolických hier, tragédií, po prvýkrát si teraz zmerala sily s komédiou. „Vybrala som si prvky talianskeho ľudového divadla commedia dell’arte a prepojila so štylizovaným herectvom. Predloha Kropyvnyckého bola na to, “ konštatovala.

M. Kropyvnyckij (1840 – 1910) je autor vyše 40 dramatických textov písaných po ukrajinsky, ale aj herec a režisér, platí za zakladateľa ukrajinského profesionálneho divadelného umenia na území, ktoré v tom čase patrilo cárskemu Rusku. Hru Ostali hlupákmi (v origináli Пошились у дурні) napísal v roku 1875 pre ochotníkov v dosť archaickej ukrajinčine, čo celému realizačnému tímu robilo ťažkosti. V DAD (presnejšie jeho predchodcovi – Ukrajinskom národnom divadle – UND) už túto hru uvádzali. Najprv v 50. rokoch v štýle socialistického realizmu a potom koncom 80. rokov ako realistickú inscenáciu. Pred rokom mala premiéru v DAD iná hra z pera M. Kropyvnyckého – absurdná komédia Na revízii. Súbor ju hral po rusínsky, režíroval Andrij Romanij ako hosť z Kyjeva.

V inscenácii, ktorej premiéra sa chystá účinkuje spolu sedem členov hereckého tímu DAD. Hlavné postavy otcov stvárňujú Vasiľ Rusiňák a Jozef Tkáč (v alternácii s Jevgenijom Libezňukom), dcéry hrajú Zdenka Kvasková a Jaroslava Sisáková.

Aj ďalší členovia inscenačného kolektívu sú hostia DAD, Jaroslav Daubrava je autor scény, kostýmy navrhla Alžbeta Vakulová, o scénickú hudbu sa postaral Vladimír Zima.

DAD ako jediné profesionálne divadlo na Slovensku hrá svoje predstavenia v rusínskom jazyku. Podľa dohody predstaviteľov rusínskej a ukrajinskej národnostnej menšiny má mať DAD počas sezóny jednu premiéru v ukrajinčine. Táto je v 74. sezóne (vrátane tých, ktoré divadlo absolvovalo pod názvom UND) v poradí 380. premiérou, druhou v sezóne 2019/2020. Na jej realizáciu DAD získalo dotáciu z Fondu na podporu kultúry národnostných menšín SR.

Mohlo by Vás zaujímať
Sándor Petöfi má bustu na Hlavnej ulici v Prešove
Vedenie mesta Prešov v spolupráci s Generálnym konzulátom Maďarska v Košiciach slávnostne odhalilo bustu venovanú významnej osobnosti uhorských dejín, básnikovi Sándorovi Petöfimu.
Prešov ako centrum divadelného umenia už po 58. raz
Obľúbená súťaž umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska, známa ako Akademický Prešov, sa uskutoční od 22. do 25. apríla 2024. Pred prešovským publikom vystúpia nielen profesionálne divadelné súbory zo Slovenska, ale aj z Čiech, Poľska a Maďarska. So širokým spektrom inscenačných poetík sa predstaví v symbolickom počte sedem študentských a sedem profesionálnych divadelných zoskupení.
ZÍSKAJ SUPER HRACIU KARTIČKU A VYHRAJ VYMAKANÉ CENY!
Nepremeškaj skvelú akciu v kinách CINEMAX! Nakúp na bufete občerstvenie za minimálne 5€ a hraj o skvelé ceny.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK