Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

V prešovskom Divadle Alexandra Duchnoviča si hrajú s ukrajinskou klasikou

Premiéru inscenácie s jednoduchou, ale divácky vďačnou dejovou zápletkou o otcoch, ktorí sa chcú čo najskôr zbaviť svojich dcér súcich na výdaj pripravuje na piatok 6. decembra činoherný súbor Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove.

Vasiľ Rusiňák (vľavo ako otec), Zdenka Kvasková (v úlohe dcéry) a Ladislav Ladomirjak (ako Anton nápadník) v inscenácii Ostali hlupákmi, novom titule v repertoári prešovského DAD.
Vasiľ Rusiňák (vľavo ako otec), Zdenka Kvasková (v úlohe dcéry) a Ladislav Ladomirjak (ako Anton nápadník) v inscenácii Ostali hlupákmi, novom titule v repertoári prešovského DAD.

Realizačný tím vedený hosťujúcou režisérkou a aj dramaturgičkou Teréziou Mindošovou našiel inšpiráciu v texte klasika ukrajinskej drámy Marka Lukyča Kropyvnyckého pod názvom Ostali hlupákmi.

Na dnešnej tlačovej besede T. Mindošová podčiarkla, že je to jej vôbec prvá režijná práca v kamennom divadle. V akademickom roku 2018/2019 skončila štúdium réžie na Akadémii umení v Banskej Bystrici. Prostredie DAD je však jej veľmi dobre známe, pretože v ňom doslova vyrastala. Jej otec herec Ľubomír Mindoš je umeleckým šéfom v DAD. „Zostarol som, ešte nedávno to tu vysedávalo v divadle a teraz mi radí čo mám robiť na javisku, nemôžem mať nestranný pohľad umeleckého šéfa, “ s lakonickým úsmevom konštatoval. Ľ. Mindoš aj hrá v tejto inscenácii. „Snažil som sa pred Ľubom čo najdlhšie tajiť svoje rozhodnutie koho angažujem za režiséra, “ pridal sa s poznámkou riaditeľ DAD Marián
Marko. Zároveň dodal, že po mladom hosťujúcom režisérovi Antonovi Korenčim (v októbri t. r. mala na scéne DAD premiéru inscenácia v jeho réžii pod názvom Známy neznámy podľa predlohy vojvodinského Slováka Vladimíra Hurbana Vladimirova) je to ďalší príklad, že v DAD dávajú príležitosť mladým nádejným režisérom.

„Z celého skúšobného obdobia mám zaujímavý dojem. Chodila som sem ako divák a teraz som v úlohe tvorcu. Každopádne ďakujem za túto príležitosť prezentovať sa, “ povedala T. Mindošová. Počas štúdia sa venovala projektom psychologických či symbolických hier, tragédií, po prvýkrát si teraz zmerala sily s komédiou. „Vybrala som si prvky talianskeho ľudového divadla commedia dell’arte a prepojila so štylizovaným herectvom. Predloha Kropyvnyckého bola na to, “ konštatovala.

M. Kropyvnyckij (1840 – 1910) je autor vyše 40 dramatických textov písaných po ukrajinsky, ale aj herec a režisér, platí za zakladateľa ukrajinského profesionálneho divadelného umenia na území, ktoré v tom čase patrilo cárskemu Rusku. Hru Ostali hlupákmi (v origináli Пошились у дурні) napísal v roku 1875 pre ochotníkov v dosť archaickej ukrajinčine, čo celému realizačnému tímu robilo ťažkosti. V DAD (presnejšie jeho predchodcovi – Ukrajinskom národnom divadle – UND) už túto hru uvádzali. Najprv v 50. rokoch v štýle socialistického realizmu a potom koncom 80. rokov ako realistickú inscenáciu. Pred rokom mala premiéru v DAD iná hra z pera M. Kropyvnyckého – absurdná komédia Na revízii. Súbor ju hral po rusínsky, režíroval Andrij Romanij ako hosť z Kyjeva.

V inscenácii, ktorej premiéra sa chystá účinkuje spolu sedem členov hereckého tímu DAD. Hlavné postavy otcov stvárňujú Vasiľ Rusiňák a Jozef Tkáč (v alternácii s Jevgenijom Libezňukom), dcéry hrajú Zdenka Kvasková a Jaroslava Sisáková.

Aj ďalší členovia inscenačného kolektívu sú hostia DAD, Jaroslav Daubrava je autor scény, kostýmy navrhla Alžbeta Vakulová, o scénickú hudbu sa postaral Vladimír Zima.

DAD ako jediné profesionálne divadlo na Slovensku hrá svoje predstavenia v rusínskom jazyku. Podľa dohody predstaviteľov rusínskej a ukrajinskej národnostnej menšiny má mať DAD počas sezóny jednu premiéru v ukrajinčine. Táto je v 74. sezóne (vrátane tých, ktoré divadlo absolvovalo pod názvom UND) v poradí 380. premiérou, druhou v sezóne 2019/2020. Na jej realizáciu DAD získalo dotáciu z Fondu na podporu kultúry národnostných menšín SR.

Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK