Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Zo zarastenej ruiny vznikol krásny hradný areál

Hrad Šariš sa obnovuje každý rok. Ani tento rok to nebolo iné a na dominante mesta sa urobilo znova množstvo práce. Takmer všetko robia ručne.

V roku 2019 bolo najdôležitejšie pokračovať v konzervácii a čiastočnej obnove obvodovej hradby horného hradu. „Tento rok sa nám podarilo urobiť 30-metrový úsek z východnej strany. Je to jeden z najkrajších múrov na hrade, pretože je tam najviac oporných stĺpov a sú tam aj otvory po tzv. stratnom debnení, čiže pre návštevníkov je tento múr veľmi atraktívny, “ uviedol správca hradu Ladislav Babuščák. Niekedy v minulosti, keď naši predkovia murovali hrad Šariš, tak to robili tak, že vždy postavili zhruba 2 metre múra, potom do toho múra osadili drevá, ktoré trčali z múra, a tým si vytvorili lešenie. „Na tie drevá si dali dosky, na tom stáli a murovali ďalšie 2 metre. A keď ten múr domurovali, tak tým, ako išli dole, tak tie drevá odrezali a tým pádom zlikvidovali debnenie. Preto sa volá stratné, lebo sa už nedalo vybrať z toho múra, ale muselo sa odrezať a časom ostal len kameň, drevo zhnilo a ostala tam diera. A tie diery sa ako otlačky zachovali v murive a my, keď murujeme, tak sa snažíme tieto otlačky zachovať, aby ich bolo vidno, “ zdôraznil Babuščák.

700 kubíkov muriva – všetko robia ručne
Druhou časťou zveľaďovania bola konzervácia a obnova obvodovej hradby z južnej strany. „Tu sme urobili asi 40-metrový úsek a tým pádom sme aj na hornom hrade sprístupnili asi 200 m2 ďalších priestorov, kde sa môžu návštevníci bezpečne dostať.“ Obvodová hradba je v niektorých miestach 7,8 metrov vysoká a 2,2 m hrubá. „Odhadujem, že toho roku sme spravili asi 700 metrov kubických muriva, čo v tonách predstavuje neskutočné množstvo. A pri tom stupni mechanizácie, ktoré používame my, všetko robíme ručne, je to obrovský výkon.“

Horný hrad sa skladá hlavne z obrannej veže - donjonu. Okolo neho sú ďalšie priestory, ktoré boli v minulosti obytným palácom, kde králi a veľmoži bývali. „Ostali z toho len ruiny a my sa snažíme tieto priestory sprístupniť návštevníkom. Pre budúci rok nám ostala časť východného múru obvodovej hradby a veža pristavaná z východnej strany. Čiže veríme, že na budúci rok budeme mať celý horný hrad zakonzervovaný, obnovený a bezpečne prístupný pre návštevníkov, “ uviedol správca hradu. Hrad zveľaďovalo tento rok 50 pracovníkov.

Správca hradu: Záchrana prišla v hodine dvanástej
Hrad sa zveľaďuje už niekoľko rokov. „Zo zarastenej ruiny vznikol krásny hradný areál, ktorý slúži našim návštevníkom. Toto bol zakliaty zámok, zarastený, neprístupný, nebezpečný pre návštevníkov a za tých 9 rokov sme dokázali urobiť obrovské množstvo práce aj z pohľadu estetickej, aj z pohľadu komplexnej záchrany Národnej kultúrnej pamiatky. Záchrana prišla v hodine dvanástej.“

Správca radu zdôrazňuje, že úlohou číslo jeden je na budúci rok dokončiť horný hrad. „Chceli by sme dokončiť východnú stranu obvodovej hradby horného hradu a pristavanú baštu. Verím, že to dokážeme v priebehu asi dvoch mesiacov a potom by sme sa pustili do novej vstupnej brány, cez ktorú musia prejsť všetci návštevníci, a ktorej technický stav nie je vyhovujúci a hrozí tam, že môže dôjsť k úrazu. Takže by sme to chceli urobiť tak, aby vstup do hradu bol pre návštevníkov absolútne bezpečný, “ dodal Babuščák.

Hrad Šariš
Hrad Šariš
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK