Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Celé Slovensko i zahraničie podporuje Prešov v ťažkých chvíľach

Prešov prežíva ťažké chvíle po tragickom výbuchu bytového domu na Mukačevskej ulici. Podporu mu vyjadruje celé Slovensko.

Peter Bročka, primátor Trnavy: „Vážená pani primátorka, dovoľ mi v mene mojom i v mene obyvateľov Trnavy vyjadriť účasť ohľadom udalostí, ktoré zasiahli Prešov. Spoločne sme so zármutkom sledovali správy o tejto tragédii a hlboko sa nás dotkli osudy ľudí postihnutých výbuchom plynu na Mukačevskej ulici. Vďaka promptnej a profesionálnej komunikácii Vášho mesta sme mali aktuálne informácie o vývoji situácie. Ako mesto sme pripravení reagovať na Vaše požiadavky a vyjsť Vášmu mestu a jeho občanom v ústrety v maximálnej možnej miere. Verím, že budeme môcť prispieť k tomu, aby boli negatívne dopady tejto nešťastnej udalosti čo najviac zmiernené."

Branislav Tréger, predseda ZMOS: „So zármutkom som prijal informáciu o tragickej udalosti na prešovskom sídlisku v súvislosti s výbuchom plynu v paneláku. Vám, pani primátorka, aj obyvateľom Prešova vyjadrujem úprimnú sústrasť, solidaritu a hlavne veľa sily, čo v neľahkých chvíľach a zložitých situáiách najviac potrebujete."

Raz Kinstlich, primátor mesta Rishon LeZion, Izrael: „S hlbokým zármutkom sme sa dopočuli o strašnom výbuchu plynu vo Vašom meste, ktorý si vyžiadal 7 životov a desiatky zranených. Prosím, prijmite našu úprimnú sústrasť. Všetkým zraneným želáme rýchle zotavenie. Myslíme a modlíme sa za obyvateľov Prešova."

J. E. Aslıgül ÜĞDÜL, veľvyslankyňa Tureckej republiky: „Sme hlboko zarmútení správou o tragickom výbuchu plynu v Prešove. Spolu s občanmi Turecka vyjadrujeme našu úprimnú sústrasť pozostalým v ich smútku a želáme rýchle zotavenie všetkým zraneným. Myslíme na vás."

Štefan Straka, primátor Hanušoviec nad Topľou: „Aj obyvatelia z Hanušoviec nad Topľou a okolia cítia spolupatričnosť s Prešovčanmi. Preto sme uskutočnili u nás počas vianočného trhu pri Malom kaštieli benefičné podujatie na pomoc tým, ktorí to potrebujú."

Jaroslav Hrušč, Východoslovenská distribučná, a.s. : „Sledujeme tragickú udalosť a situáciu v Prešove v súvislosti s výbuchom plynu v bytovke. VSD, a.s. je pripravená poskytnúť pomoc mestu a dotknutým ľuďom, napr. s ubytovaním v krízovom centre Dorka, resp. na iných miestach. V prípade potreby nás neváhajte kontaktovať."

Jana Komrsková, zástupkyňa starostky Praha 10: „S hlubokým zármutkem jsme na Praze 10 přijali zprávy o tragédii, která zasáhla naše partnerské město Prešov, a během kterého se mnoha rodinám z minuty na minutu změnil život. Dovolte mi, abych rodinám všech obětí vyjádřila jménem svým i občanů Prahy 10 naši nejhlubší soustrast. Dovoluji si Vám touto cestou nabídnout pomocnou ruku v těžké situaci, kterou Vaše město v těchto chvílích zažívá. V zastoupení paní starostky Renaty Chmelové budu v nejbližších dnech iniciovat schválení mimořádného daru ve prospěch prešovských rodin, které tato tragédie zasáhla."

Peter Závodský, primátor Hurbanova: „Dovoľte mi v prvom rade vyjadriť úprimnú ľútosť nad tragédiou, ktorá sa stala vo vašom meste a zároveň našu spolupatričnosť, ktorú s vami cítime. Viem, že momentálne riešite dôležité, neodkladné otázky na zaistenie základných ľudských potrieb vašich obyvateľov, ktorí boli týmto nešťastím zasiahnutí. Chcem Vám však ponúknuť za mesto Hurbanovo a našich obyvateľov pomoc. Prajeme Vám veľa duševnej, ako aj fyzickej energie na zvládnutie tejto smutnej udalosti."

Boris Hanuščák, primátor Bardejova: „S mimoriadnou hrôzou a súcitom sledujeme obrovskú tragédiu, ktorá vznikla vo Vašom meste, a ktorá hlboko zasiahla aj nás v susednom Bardejove. Aj touto cestou vyjadrujem úprimnú sústrasť všetkým pozostalým tejto mimoriadne tragickej udalosti, ale aj súcit so všetkými, ktorí prišli o strechu nad hlavou. V tejto súvislosti Vám chcem ponúknuť akúkoľvek pomoc a podporu, súčinnosť pri riešení následkov tejto mimoriadne tragickej udalosti, ktorú by sme Vám zo strany mesta Bardejov dokázali poskytnúť."

Richard Rybníček, primátor Trenčína a predseda Únie miest: „Primátori krajských miest sú pripravení pomôcť a poskytnúť byty a iné zabezpečenie ľuďom, ktorých postihlo nešťastie. Držte sa, Prešov."

Anton Danko, primátor Popradu: „Pani primátorka, ešte raz mi dovoľte vyjadriť úprimnú sústrasť všetkým rodinám, ktoré zasiahla táto tragédia. Ak budete čokoľvek potrebovať a bude to v našich silách, sme pripravení vám pomôcť, aj keby sme mali zvolať krízový štáb nášho mesta. Pokojne mi volajte v ktorúkoľvek hodinu. Držím Vám silno palce.

Viliam Záhorčák, primátor Michaloviec: „V mene Michalovčanov mi, pani primátorka, prosím, dovoľ vyjadriť hlbokú a úprimnú sústrasť mestu Prešov v súvislosti s včerajším nešťastím, ktoré sa u vás v Prešove stalo. Zároveň by sme my, Michalovčania, radi pomohli zmierniť následky tejto tragickej udalosti postihnutým rodinám i mestu Prešov. Ešte raz prosím, prijmi od Michalovčanov našu hlbokú sústrasť."

Košický arcibiskup Mons. Bernard Bober: „Pripájam sa k vyjadreniam sústrasti všetkým, ktorých sa toto nešťastie dotklo. Prosím v modlitbe za zosnulých a vyprosujem útechu pozostalým. Zraneným želám čo najrýchlejšie zotavenie a uzdravenie. Ďakujem záchranárom a všetkým, ktorí obetavo pomáhajú. 7. decembra 2019 o 18.00 h, odslúžim za všetky obete tejto tragédie svätú omšu v Konkatedrále sv. Mikuláša v Prešove. Zjednoťme sa v modlitbe pri Eucharistii, ale aj v prejavoch pomoci a solidarity.“

Dekan Farnosti sv. Mikuláša Jozef Dronzek: „Rímskokatolícka farnosť sv. Mikuláša, Prešov v zastúpení otca dekana Jozefa Dronzeka vyslovuje úprimnú sústrasť všetkým pozostalým. Pripájame sa modlitbami za všetkých postihnutých touto tragickou udalosťou. Farnosť je pripravená pomôcť obetiam tragédie finančne aj materiálne v súčinnosti s vedením Mesta Prešov a charitatívnymi organizáciami."

Prešovský arcibiskup metropolita Ján Babjak SJ. : „Zajtra, v sobotu 7. decembra, budem v bazilike minor v Ľutine pri príležitosti fatimskej soboty sláviť svätú liturgiu za všetky obete nešťastia. Nakoľko sa vraciam zo zahraničia do Prešova, so všetkými, ktorých sa táto udalosť dotkla, som zjednotený v modlitbách a na miesto nešťastia som vyslal kňazov z miestnej farnosti, aby boli všetkým k dispozícii. Na príhovor sv. Mikuláša, ktorého je deň, nech všemohúci Pán dá večný život zosnulým a vleje svoj pokoj do sŕdc zranených a pozostalých.

Predseda Konferencie biskupov Slovenska, bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský: „S veľkou bolesťou sledujem správy o tom, čo sa stalo v Prešove. Chcem vyjadriť svoju hlbokú spoluúčasť všetkým rodinám, ktorých sa toto nešťastie dotklo. Zajtra budem sláviť svätú omšu v Podunajských Biskupiciach: obetujem ju za nich, a zároveň prosím aj všetkých našich veriacich, aby sme sa spoločne modlili za zosnulých, nech im Pán Boh daruje večný život, aj za tých, ktorí boli zranení, aby sa čím skôr uzdravili. Ďakujem všetkým, ktorí obetavo pomáhajú v týchto bolestných chvíľach.

Súvisiace články
13.12.2019 Pomoc do Prešova je na ceste - aktualizácia 9.12.2019 Veľkošarišania chcú pomôcť Prešovčanom tiež 9.12.2019 Stanovisko mesta Prešov - Aktuálna situácia po výbuchu na Mukačevskej ulici 9.12.2019 Pri tragédii v Prešove sa snažíme pomôcť 8.12.2019 Oznámenie – Vybavovanie dokladov – Informácia pre občanov, ktorí boli poškodení výbuchom - Tragédia v Prešove 8.12.2019 Vznesené obvinenia - Tragédia v Prešove 7.12.2019 Fotogaléria : Zásah záchranných zložiek na mieste výbuchu 6.12.2019 Verejný účet na pomoc ľuďom z bytového domu na Mukačevskej ulici 6.12.2019 O2 informuje o nedostupnej sieti pre zničený vysielač 6.12.2019 Mikulášsky program sa ruší 6.12.2019 ČERSTVÉ: Na Sídlisku 3 vybuchla bytovka! 30.11.-0001 VÝBUCH PLYNU NA MUKAČEVSKEJ ULICI - MIMORIADNA SITUÁCIA (AKTUALIZÁCIA)
Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Mesto Prešov upozorňuje na zákaz umiestňovania nelegálnych reklamných bannerov a plagátov
Mesto Prešov žiada fyzické a právnické osoby, ktoré bez povolenia umiestňujú rôzne typy reklamných pútačov na území mesta Prešov, aby ich bezodkladne odstránili. Za nelegálne umiestňovanie reklamných bannerov a plagátov na území mesta Prešov môže byť zodpovednej osobe uložená pokuta.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
O dotáciu pre kultúru, šport a sociálnu oblasť môžete požiadať do 1. marca 2024
Mesto Prešov zverejňuje výzvu na poskytnutie dotácií v oblasti kultúry, športu a v sociálnej oblasti. O dotáciu pre kultúru, šport a sociálnu oblasť môžete požiadať do 1. marca 2024 (vrátane).
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK