Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Praktické rady pre uplatnenie nárokov na poistné plnenie

Výška poistného plnenia:

Poisťovňa je povinná plniť to, čo je dohodnuté v poistnej zmluve. Každá poistná zmluva však môže mať dohodnutý iný obsah a rozsah poistného krytia, preto treba pri uplatňovaní svojich nárokov vždy vychádzať zo svojej poistnej zmluvy. V prípade, že poistnú zmluvu nemá klient k dispozícii, poisťovne mu ju poskytnú a oboznámia ho s jej obsahom.

Právo na poistné plnenie môžu poisteným vyplývať hlavne z týchto poistných zmlúv:
- Poistenie nehnuteľnosti (bytu)
- Poistenie domácnosti (zariadenie domácnosti)
- Poistenie úrazu
- Poistenie pre prípad smrti
- Havarijné poistenie motorového vozidla

Nahlasovanie škôd:
- Klientom odporúčame hlásiť škody do svojej poisťovne akýmkoľvek spôsobom, ktorý poisťovňa akceptuje (viď zoznam kontaktov v závere tohto dokumentu).
- K hláseniu pripojiť informáciu o čísle účtu, na ktoré má byť vyplatené poistné plnenie.

Dokumentovanie škôd
- Poisteným z domu na Mukačevskej ulici, ktorý bol výbuchom fatálne zničený, sú poisťovne pripravené poskytnúť možnosť individuálneho spôsobu dokazovania výšky škody, alebo jednoducho
bez dokazovania vyplatiť plnenie až do výšky dohodnutej poistnej sumy.
- Ostatným poškodeným odporúčame:
* pripojiť k hláseniu poistnej udalosti, prípadne fotografie poškodených okien alebo ďalšieho majetku,
* menšie škody zdokumentovať, odfotiť aj mobilom alebo natočiť na video, a až potom odstraňovať škody,
* pri menších škodách, napr. ak ide len o výmenu skiel na bytoch alebo rodinných domoch, možno s poisťovňou dohodnúť preplatenie škody aj bez obhliadky, na základe predloženého dokladu za opravu, resp. výmenu.

Poskytnutie poistného plnenia, resp. zálohy:
- Poistné plnenie poskytnú poisťovne na účet klienta čo najskôr, do niekoľkých dní.
- Ak bude nevyhnuté výšku škody ešte došetrovať, môže poisťovňa na základe požiadavky klienta poskytnúť zálohu na poistné plnenie.
- Ak je v poistnej zmluve dojednané právo na poskytnutie náhradného ubytovania, môže klient požiadať poisťovňu o vyplatenie zálohy.

Poškodené motorové vozidlá:
- Ak poistná zmluva obsahuje okrem vlastného havarijného poistenia(KASKO) aj poistné krytie pre tento typ poškodenia (živel), tak platia na nahlasovanie škôd obdobné postupy ako sú uvedené vyššie.
- Z PZP – teda z povinného zmluvného poistenia zodpovednosti za škody spôsobené prevádzkou motorového vozidla – tieto škody nie sú kryté.
- V prípade, že motorové vozidlo nemá KASKO poistenie, tak je poškodený odkázaný na to, aby mu náhradu škody zaplatil subjekt, ktorý bude uznaný zodpovedným za vzniknutú škodu.

Poistenie osôb
* Úraz - klienti, ktorí majú poistenie úrazu si škody môžu uplatniť vo svojej poisťovni tak, že k hláseniu poistnej udalosti pripoja správu od lekára. Výška plnenia z úrazového poistenia závisí od hodnotenia percentuálnej miery telesného poškodenia klienta (jednotlivé diagnózy telesného poškodenia spôsobené úrazom sú uvedené v oceňovacích tabuľkách, ktoré sú pripojené k poistnej zmluve alebo uverejnené na webových stránkach poisťovní).

* Smrť – pozostalí po osobách, ktorí mali uzavreté poistenie pre prípad smrti, alebo osoby oprávnené na poistné plnenie, ktoré sú uvedené v zmluve si nárok uplatnia vo svojej poisťovni tak, že predložia úmrtný list a lekársku správu alebo oznámenie o úmrtí, list o prehliadke mŕtveho a štatistické hlásenie o úmrtí (vyplnené tlačivo Štatistického úradu Slovenskej republiky, Obyv 3 – 12 – kópia) a záver policajného vyšetrovania (originál alebo úradne overenú kópiu).

Nepoistení poškodení:
Vlastníci nepoistených bytov, motorových vozidiel a iných poškodených vecí , pozostalí po zomretých osobách a zranené osoby môžu žiadať náhradu škody iba od toho, kto škodu spôsobil. Ak bude zodpovednosť jednoznačne a objektívne preukázaná, majú poškodení právo od tohto subjektu žiadať odškodnenie. Ak je tento subjekt poistený, obráti sa na svoju poisťovňu, aby za neho náhradu škody poskytla priamo poškodeným. To však poisťovňa môže urobiť iba do výšky poistnej sumy, ktorú má tento subjekt v poistnej zmluve dohodnutý. Vo zvyšku musí zaplatiť náhradu škody sám škodca.

Poisťovne združené v Slovenskej asociácii poisťovní (SLASPO) garantujú, že vyvinú všetko úsilie na to, aby ľudia, poškodení udalosťami v bytovom dome na Mukačevskej ul. v Prešove, dostali v čo možno najkratšom čase poistné plnenie, ktoré im na základe ich dojednaných poistných zmlúv patrí. Väčšina poisťovní v uplynulých dňoch iniciatívne vyhľadávala všetky poistky, viažuce sa k tejto adrese, pokúsila sa svojich klientov kontaktovať a uľahčiť im tak uplatnenie si nárokov na poistné plnenie.

Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK