Utorok, 16. apríl 2024
Meniny má Dana, Danica | zajtra Rudolf

Prešovské nadané deti testovali novú logickú súťaž!

Premiéra logickej súťaže pre deti sa na Slovensku uskutočnila po prvýkrát

Klub nadaných detí v Prešove si pripísal ďalší úspech! Takmer päťdesiatka nadaných sa zapojila do testovania novej logickej súťaže. Podkladom pre samotné súťaženie bola didaktická pomôcka LOGIFORMES s troma úrovňami náročnosti. Išlo o rozvoj logického myslenia, tvorivosti, fantázie a predstavivosti.  Napätie sa dalo krájať.

Logická súťaž LOGIFORMIÁDA je určená žiakom základných škôl. Jej podstatou je rozvoj logického myslenia. Súťažiaci pracovali s niekoľkými informáciami súčasne (farba, tvar, pozícia) a precvičovali rôzne schopnosti (dedukcia, analýza, syntéza,  hľadanie logickej väzby a správneho riešenia). Myslenie nadaných školákov potrápili zadania, označené piktogramom (prvá úroveň: motýľ, druhá úroveň: panda, tretia úroveň: sova) v súlade s princípom od jednoduchého k zložitejšiemu. Stálo to za to, pretože logická súťaž najmenších „chytila“.

Spočiatku postupovali nadané deti súťažnými zadaniami bez problémov. Zložitejším zadaniam zodpovedal dlhší čas na premýšľanie. Po takmer dvojhodinovom súťažení sa do finále prebojovalo už len „zopár“ najvytrvalejších súťažiacich. Trojica najúspešnejších získala zároveň krásne ceny. Na prvom mieste sa umiestnila štvrtáčka Zuzana Garecová. Druhý skončil tretiak Juraj Jakub Jurčišin a takisto výborné tretie miesto si odniesol prvák Michal Vincent Otčenáš. Odmena v podobe stavebníc čakala i na ďalších súťažiacich v poradí, a to až do ôsmeho miesta! Ako odmenu za logické myslenie a prejavenú snahu získali všetci súťažiaci menšie stavebnice LAQ. Svetoznáme japonské stavebnice vystihujú tvrdenie, že v jednoduchosti je krása a zrkadlí sa v nich duch tradičnej japonskej kultúry a architektúry. S minimálnym počtom dielikov je možné vytvoriť úchvatné trojdimenzionálne objekty či stvorenia, pri ktorých zaručene využijete svoju predstavivosť. Menej je väčšinou naozaj viac.

Nový rok prinesie nadaným deťom nové želania, úspechy a možnosti. Po zdarných projektoch Logickej olympiády, Nadaných detí, Klube nadaných detí prichádza ďalší projekt – Logiformiáda. Tá sa uskutoční v Prešove a zúčastniť sa jej budú môcť doslova všetci nadaní.

Mohlo by Vás zaujímať
Máte doma budúceho škôlkara?
sto Prešov informuje rodičov o možnosti podávania žiadostí na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov na školský rok 2024/2025.
PREŠOVSKÁ UNIVERZITA SA STALA ODBORNÝM GARANTOM PROJEKTU NA BILINGVÁLNE VZDELÁVANIE DETÍ ZÁKLADNÝCH ŠKÔL
Prešov, 11. 04. 2024 – Prešovská univerzita (PU) v Prešove nadviazala spoluprácu s občianskym združením BILI School na projekte zameranom na bilingválne vzdelávanie detí od prvej triedy základnej školy. Tento inovatívny program, ktorý sa zaoberá vzdelávaním detí v dvoch jazykoch súčasne – slovenskom a anglickom, sa plánuje pilotne spustiť na vybraných verejných základných školách po celom Slovensku už v nadchádzajúcom školskom roku.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK