Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Výstava najkrajších fotografií Prešovského kraja je prístupná verejnosti

Najkrajšie zábery Prešovského kraja z roka 2019 sú prístupné širokej verejnosti vo foyer Divadla Jonáša Záborského v Prešove.

Putovnú výstavu odštartovala v utorok 17. decembra vernisáž spojená s odmeňovaním víťazov fotografickej súťaže Choď a foť 2019, ktorú aj tento rok vyhlásila Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska.

Výstava je zostavená práve z fotografií, ktoré do súťaže prihlásili amatérski i profesionálni fotografi od januára do polovice októbra 2019. Spomedzi 431 záberov vybrala odborná porota 47 fotografií, ktoré tvoria predmetnú výstavu. Odbornej porote aj tento rok predsedal Jano Štovka (MQEP),  ktorý je zároveň podpredsedom APFSR (Asociácia profesionálnych fotografov Slovenskej republiky). „Hodnotenie by som sám nezvládal, preto som si prizval kolegov. Boli tam Martin Krystýnek predseda APFSR a MQEP, Stano Mihalík - člen APFSR, ktorý má v Prešove FAC fotoateliér a Ladislav Biath z portálu Ephoto Slovakia. Snažili sme sa rozvrhnúť si to tak, aby každý dal body za jednotlivé fotky. Tie sa následne zrátali, aby to bolo objektívne a fotografie s najvyšším súčtom bodov vyhrali, “ uviedol predseda poroty.

Aj tento rok boli fotografie v súťaže rozdelené do štyroch kategórií Black & white; Kultúra, tradície a história; Príroda; Šport a športové aktivity. Porota udelila aj individuálne ocenenia – Cenu predsedu poroty a Grand Prix, ktorú získal Marián Kuric za snímku Mesačnou cestou, ktorá je zachytená na Téryho chate. „Táto fotografia vznikla s cieľom odfotiť niečo podobné, ako som videl pred tým na inej fotografii, ale nechcel som mať chatu v zábere a už ostatné bolo o šťastí a podmienkach. Zasvietil mi tam aj mesiac, ale strávil som tam tri hodiny, kým som si to všetko nainštaloval tak, aby som bol spokojný, “ dodáva na margo víťaznej fotografie jej autor.
Cena verejnosti bola tento rok udelená Tomášovi Šefčíkovi za snímku Na bežkách za západom. Hlasovanie prebiehalo od 21. novembra do 6. decembra na FB stránke KOCR Severovýchod Slovenska. Tomášov záber len o pár desiatok hlasov predbehol fotografiu Modlitba, ktorej autorkou je Klaudia Kirschnerová.

KOCR Severovýchod Slovenska odmenila víťazov fotosúťaže vecnými cenami. „Sme veľmi radi, že záujem o túto súťaž každým rokom rastie, o čom svedčí aj počet prihlásených fotografií. Títo fotografi možno ani nevedia, že aj týmto spôsobom zvyšujú v Prešovskom kraji návštevnosť, pretože mnohých motivujú k tomu, aby navštívili nádherné výhľady a miesta, ktoré zachytili objektívom a už teraz sa tešíme na ďalší v poradí ôsmi ročník fotosúťaže, “ uzatvára Martin Janoško, výkonný riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska.

Na tejto adrese nájdete víťazov fotografickej súťaže: https://www.severovychod.sk/clanok/najkrajsie-fotografie-presovskeho-kraja-2019

Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK