Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Stretnutia s hviezdami, vystúpenie na akademickej pôde aj náročné testovanie. Nadaní bilancujú rok 2019.

Známi herci, hudobníci, hviezdny youtuber aj príhovory študentom na akademickej pôde. Pozornosť na aktivity mladých intelektuálov upriamili tohto roku aj médiá.

O nadaných aj v médiách a ocenený Jakubisko
Priaznivci nadaných detí ani oni sami nezaháľali. A to už od Nového roku. V januári totiž začalo prihlasovanie do Malej logickej olympiády. Talentované deti privítala na svojej pôde radnica mesta Prešov. V jej priestoroch sa uskutočnilo finálové kolo súťaže Talent základných škôl regiónu Šariš. Zamerané bolo na matematiku, logiku, priestorový úsudok a verbálne myslenie. V apríli na výnimočných zaostrili pozornosť médiá. Na portáli Prešov 24 predstavil svet talentovaných detí a podmienky pre prácu s nimi Ľuboš Lukáč. Tradične sa uskutočnilo finálové kolo Logickej olympiády, súťaže pre mimoriadne nadané deti na Pedagogickej fakulte Prešovskej univerzity v Prešove. Z rúk organizátorov celoslovenskej iniciatívy Rozumieme nadaným si v Prahe prebral ocenenie za spoluprácu na projektoch určených nadaným deťom slovenský režisér Juraj Jakubisko.

Výjazd do Žiaru nad Hronom
Do celoslovenskej súťaže v logickom myslení sa zapojili neuveriteľné dve tisícky predškolákov. Jednoduché logické funkcie, tvorenie pojmov, pamäť, počítanie a precvičovanie jemnej motoriky mala v materských školách preveriť Malá logická olympiáda. Koncom školského roka sa v Žiari nad Hronom stretli tamojší nadaní žiaci s organizátormi projektov celoslovenskej iniciatívy Rozumieme nadaným. Tí zúčastnených oboznámili s aktivitami, ktoré pre nadané deti každoročne pripravujú psychológovia a špeciálni pedagógovia z Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Sabinove.

Nadaných podporí sabinovská radnica
Odborní pracovníci Centra navštívili počas letných prázdnin primátora Sabinova Michala Repaského a informovali ho o celoslovenskej iniciatíve Rozumieme nadaným, jednotlivých projektoch a aktivitách pre deti a mládež. Spoločné rokovanie prinieslo ovocie: mesto sa zapojí a podporí celoslovenskú iniciatívu a výchovu a vzdelávanie nadaných detí v Sabinove. Za organizátora sa stretnutia zúčastnila riaditeľka Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Sabinove Ľubica Richmanová Fabišíková a špeciálny pedagóg, odborný metodik pre vzdelávanie nadaných detí a žiakov Ľuboš Lukáč.

Lekcia hereckého umenia
S novým školským rokom nastúpila v poradí siedma sezóna činnosti Klubu nadaných detí. Jej otvorenia sa zhostila známa prešovská herečka Veronika Husovská, členka prešovského Divadla Jonáša Záborského a manželka známeho prešovského speváka hudobnej skupiny Komajota Martina Husovského. Skvelá maliarka, speváčka a herečka, ktorú deti môžu vídať na doskách divadla i na televíznych obrazovkách, oboznámila malých poslucháčov so svojou prácou a spoločne si vyskúšali niečo z hereckého umenia. Rovnaký úspech zožal v KND-čku jeden z najrenomovanejších slovenských saxofonistov Mário „Gapa“ Garbera. Hudobník a skladateľ je známy spoluprácou s mnohými spevákmi a hudobnými skupinami, ako sú IMT Smile, Robo Grigorov, Peter Lipa, Robo Opatovský, Dara Rolinc, či Richard Müller.

Emotívna návšteva youtubera MOONa
Silné emócie, ba až euforické stavy prežili deti z Klubu nadaných detí i pri návšteve hviezdy kanálu YouTube MOONa. Ten prišiel do Klubu v sprievode ochranky a prezradil čosi o sebe, o žiackych rokoch aj o svojej závratnej kariére. I v jeho prípade platí, že začiatky boli ťažké, no dnes má na webe vyše 400 tisíc followerov.

Tohtoročného logického sústredenia nadaných sa zúčastnili školáci z Prešova a Spišskej Novej Vsi. Zaujímavé trojdňové stretnutie prebehlo v prekrásnom prostredí Slanských vrchov na Sigorde. Úvodné stretnutie účastníkov obohatila exkurzia národnej kultúrnej pamiatky Solivar pri Prešove. Priam obrovský úspech zaznamenala prednáška o mestskej autobusovej doprave, v rámci ktorej Dopravný podnik mesta Prešov reprezentoval jeho riaditeľ Peter Janus.

Karikatúry a matematické hádanky
V októbri si talentovaní žiaci v Prešove vyzdobili klubové priestory jesennými vystrihovačkami. Potom už medzi nich zavítal uznávaný slovenský karikaturista Fedor Vico. V KND-čku sa kreslili karikatúry i portréty samotného umelca. Novembrové stretnutie bolo venované rozvoju grafomotorických zručností. Okrem písacích potrieb a dobrej nálady pomáhali deťom piráti. Deti sa v roku 2019 potrápili aj s matematikou. Jej vyučovanie často spestria práve experimenty a pokusy, ktoré prinášajú odpovede na rôzne matematické otázky. Medzi obľúbené činnosti patrila matematická hádanka - Möbiov pásik.

Na nadaných „vypredaná“ aula
Nadané deti sa neskôr predstavili na košickom workshope EDUpoint, ktorý sa uskutočnil v Univerzitnej knižnici Technickej univerzity v Košiciach. Po Ľubošovi Lukáčovi sa pred mikrofón postavili samotné deti. Konkrétne Michal Vincent Otčenáš, Ján Roba, Lea Robová, Jakub Dorko, Oliver Ďurica, Alexander Jozef Dobrovič, Michael Filip McLean, Hana Vantová, Adam Lange a Tobias Barnoky. V novembri si niektoré z nich verejný prejav zopakovali. Tentoraz v prednáškovej sále Pedagogickej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove, kde sa intelektovo nadaní stretli s vysokoškolákmi.

Prešovčanov prišiel pozdraviť a prezradiť niečo z bohatých skúseností bývalý dlhoročný riaditeľ internátnej Spojenej školy Pavla Sabadoša v Prešove František Dancák. Ďalšie z piatkových popoludní patrilo návšteve Mišky Petrášovej, študentky Katedry žurnalistiky Univerzity Komenského v Bratislave. Predstavila náplň i kuriozity žurnalistickej práce. Klub nadaných detí v Prešove si v tomto roku pripísal ďalší úspech. Takmer päťdesiatka nadaných sa zapojila do testovania novej logickej súťaže. Podkladom pre samotné súťaženie bola didaktická pomôcka LOGIFORMES s troma úrovňami náročnosti. Išlo o rozvoj logického myslenia, tvorivosti, fantázie a predstavivosti. Napätie sa dalo krájať.

Na nadané deti čakajú v novom roku ďalšie veľké výzvy a bohatý program, ktorý pre nich pripravuje CPPPaP v Sabinove prostredníctvom projektu celoslovenskej iniciatívy Rozumieme nadaným.

Foto: Rozumiemenadanym.sk

Nadané dieťa

Nadané dieťa
Logická olympiáda 2019

Logická olympiáda 2019
Juraj Jakubisko

Juraj Jakubisko
Mohlo by Vás zaujímať
V UNIVERZITNEJ KNIŽNICI OTVORILI INTERAKTÍVNU VÝSTAVU KRESIEB O STRATENOM DEDIČSTVE NAŠICH PREDKOV
Prešov 06. marec 2024 – V Univerzitnej knižnici Prešovskej univerzity v Prešove (UK PU) sa 5. marca konala vernisáž kresieb prešovskej výtvarníčky a vysokoškolskej pedagogičky Ivety Polák Čuchtovej. Na výstave pod názvom Stratené dedičstvo autorka predstavuje 22 kresieb, zobrazujúcich známych i menej známych bohov slovanskej mytológie, približuje kultúru, predstavy o svete i spôsob života dávnych Slovanov.
Začalo sa prihlasovanie do Logickej olympiády pre najmenších
Organizátori ohlásili spustenie registrácie do 9. ročníka Logickej olympiády pre najmenších. Jej cieľom je rozvíjať logické myslenie a zručnosti, ktoré budú predškoláci potrebovať pri vstupe do školy. Registrácia do súťaže, ktorá je určená predškolákom zo slovenských, ale aj českých materských škôl, sa začala 28. februára a potrvá do 30. apríla 2024.
Župná SPŠE Prešov je tretia najlepšia stredná odborná škola v SR
Inštitút INEKO zostavil rebríček slovenských škôl za školský rok 2022/2023. V aktuálnom ročníku hodnotenia sa na popredné miesto znovu prebojovala Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Prešove, ktorú zriaďuje Prešovský samosprávny kraj (PSK). Obhájila v ňom minuloročné tretie miesto. PSK má pritom v kategóriách gymnázií a SOŠ v TOP 10 až trojčlenné zastúpenie a medzi tridsiatkov najlepších celkovo sedem župných škôl.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK