PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/18560/obnovene_historicke_oplotenie_opat_skrasluje_frantiskanske_namestie.html

Obnovené historické oplotenie opäť skrášľuje Františkánske námestie

Historický múr pre Kostolom sv. Jozefa v Prešove bol dlhodobo v zlom stave. Mestu Prešov sa však jeho obnovu podarilo úspešne zrealizovať a oplotenie tak po rokoch opäť skrášľuje Františkánske námestie.

Vplyvom času, poveternostných podmienok a ďalších vonkajších faktorov bolo oplotenie pred františkánskym Kostolom sv. Jozefa značne poškodené a vyžadovalo si rekonštrukciu. Bolo potrebné urobiť nielen povrchové úpravy, ale niektoré časti aj staticky zabezpečiť.

Vonkajšia povrchová úprava tvorená omietkou bola poškodená na mnohých miestach, a to nielen na múriku, ale aj na stĺpoch oplotenia. To bolo zapríčinené dlhodobým pôsobením zrážkovej vody, vetra, mrazu, slnečného žiarenia a ďalších poveternostných vplyvov.

Na niektorých miestach boli trhliny rozsiahlejšie, preto bolo potrebné múrik rozobrať a nanovo vymurovať do pôvodnej výšky. V rámci rekonštrukcie sa odstránili aj staré korene stromov, ktoré priamo zasahovali do múrika, a osadila sa protikoreňová zábrana. V jednotlivých častiach sa opravilo, prípadne vymenilo aj zábradlie.

Tam, kde bola pôvodná omietka poškodená, bolo murivo očistené a aplikovala sa nová omietka, pričom sa kládol dôraz na pôvodný tvar múrika a stĺpov so všetkými ich umeleckými charakteristikami.

Na jednotlivých stĺpoch bolo nutné zrekonštruovať aj výzdobu, preto bola povrchová úprava zrealizovaná umelecko-remeselným spôsobom.

Rekonštrukciu realizovala firma UNISTAV, s.r.o. , Prešov. Celkové náklady boli v objeme 36 505,08 eur (vrátane DPH). Mesto Prešov stavbu obnovilo z vlastných zdrojov.

Františkánsky kostol bol postavený v roku 1380. Je to barokový jednoloďový rímskokatolícky kostol s dvojvežovým priečelím, ktorý je na severnej strane spojený s kláštorom. Na bočných poliach chrámového priečelia sa nachádzajú 4 výklenky s plastikami svätcov rehole.

Pred kostolom sa nachádza nádvorie s fontánou, okolo ktorého stojí murované oplotenie. Súčasťou oplotenia sú mohutné stĺpy so štukovou výzdobou.

 
9.1.2020 | Pridal: Redakcia pis.sk | Mesto Prešov | čítané: 1690 krát