PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/18562/do_noveho_roka_prajeme_detom_na_slovensku_stalu_konferenciu_akterov_vo_vzdelavani.html

Do nového roka prajeme deťom na Slovensku Stálu konferenciu aktérov vo vzdelávaní

Máme pred sebou nový rok a prajeme si zdravie a šťastie. Čo ale s tisíckami prianí, ktoré nesie viac ako 10 000 papierových lodičiek, ktoré vznikli ako odkaz ministerstvu školstva?

„V novom roku z týchto lodičiek a prianí vytvoríme dar novému ministrovi/ ministerke školstva. A ich obsahu sa budeme venovať aj na pôde Stálej konferencie aktérov vo vzdelávaní vo všetkých regiónoch Slovenska, “ informovala Daniela Čorbová z neziskovej organizácie Lipana, ktorá vedie projekt Deti nepočkajú.

Stála konferencia vznikne zo zástupcov rodičov, učiteľov, riaditeľov, odborných zamestnancov, zriaďovateľov, univerzít, vedcov, študentov stredných a vysokých škôl, neziskových organizácií, firiem a podporovateľov (lekárov, prognostikov, či umelcov) v mesiacoch február až máj 2020.

Stála konferencia má spájať všetky tvorivé a proaktívne iniciatívy, ktoré sa už snažia o zlepšenie podmienok slovenského školstva. Má ich sieťovať pre vzájomnú synergiu a inšpiráciu. Zároveň má byť hlasom nás všetkých - o tom, akú školu si pre naše deti prajeme a tvoríme - odkazom pre ministerstvo školstva.

V uplynulom vianočnom období sme si dovolili vysloviť aj tie najtajnejšie želania. Aj želania o škole snov. Spolu s Mikulášom sme zachytili niekoľko prianí zapísaných do papierových lodičiek v novom spote projektu „Deti nepočkajú“: Deťom na Slovensku prajeme do nového roka školu ich snov. Náš Mikuláš z Lanového centra v Prešove má tiež vlastné prianie. Priania, akú školy by ste dopriali deťom na Slovensku, nám môžete stále posielať elektronicky: https://kvalitneskolstvo.sk/formular/.

Dosiaľ zhromaždené priania analyzoval Martin Kuruc z Pedagogickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Často sa priania týkali vybavenia a prostredia školy, alebo na druhej strane výchovy a vzdelávania. Z materiálnych vecí sa opakovali najviac: interaktívne tabule v každej triede, tablet pre každého žiaka, vybavenie jedálne, tried, hygienických zariadení, väčšie priestranné triedy, vybavené telocvične, plavárne, ihriská, upravený dvor tak, aby sa dalo učiť aj vonku. Ale väčšina výrokov sa vzťahovala priamo na dianie v škole, na vzťahy, atmosféru, na to ako a čo sa učí, ako sa overujú nadobudnuté vedomosti.


 
9.1.2020 | Autor: Kristína Strapcová | Vzdelávanie a školstvo | čítané: 1227 krát