Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Asanácia poškodeného bytového domu na Mukačevskej ulici

Mesto Prešov reaguje na nepodložené informácie týkajúce sa objednávky na záchranné práce a výberu firmy šíriace sa na sociálnych sieťach

Vzhľadom na mimoriadnu situáciu vyhlásenú 6. decembra 2019, ktorá naďalej trvá, bolo povinnosťou mesta bezodkladne zrealizovať záchranné práce a v čo najkratšom čase odstrániť všetky nežiaduce následky mimoriadnej udalosti za účelom ochrany zdravia, života obyvateľov a ochrany životného prostredia.

V čase trvania mimoriadnej situácie viacero firiem z vlastnej iniciatívy oslovilo mesto Prešov, pričom nám žiadna z nich nepredložila konkrétnu cenovú ponuku. Prioritou pre mesto Prešov bolo zabezpečenie ochrany zdravia a majetku ľudí, a preto sme striktne odmietli rokovať a vyjednávať o cene so spoločnosťami, ktoré sa špekulatívnym spôsobom snažili získať túto zákazku.

Pri hľadaní firmy s vhodným technickým vybavením mesto Prešov komunikovalo so siedmimi spoločnosťami. Vzhľadom na charakter vzniknutej situácie a požiadaviek na plynule pokračovanie prác na mieste tragédie bola vybraná firma Matijka s.r.o. , ktorá bola schopná zabezpečiť kontinuálny priebeh asanačných prác, bezodkladne po ukončení činnosti špecializovanej českej firmy Cannoneer group, s.r.o.

Špecializovaná česká firma Cannoneer group, s.r.o. mestu Prešov z vlastnej iniciatívy navrhla, že zrealizuje hlavnú časť asanačných prác na bytovom dome č. 7. za symbolické 1 euro. Žiaľ, nenašla sa žiadna ďalšia spoločnosť, ktorá by mesto Prešov oslovila s podobným návrhom.

Informácia o výbuchu v bytovom dome v Prešove bola všeobecne známa. O aktuálnej situácii na Mukačevskej ulici pravidelne informovalo nie len samotné mesto Prešov ale aj všetky veľké či menšie médiá. Akákoľvek firma, ktorá je spôsobilá na vykonávanie asanačných prác nás mohla kedykoľvek osloviť a predložiť nám ponuku, napríklad za 1 euro, podobne ako to urobila spoločnosť Cannoneer group, s.r.o.

V čase trvania mimoriadnej situácie sme nemali časový priestor na to, aby sme oslovili všetky firmy, ktoré pôsobia na trhu.

Ani jedna zo siedmich firiem (okrem Matijka, s.r.o.), s ktorými mesto Prešov komunikovalo, nám nechcela vopred predložiť cenovú ponuku. Až po tom, čo mesto Prešov zverejnilo predbežnú objednávku na záchranné práce, sa jednotlivé firmy začali ozývať s tým, že by práce dokázali zrealizovať lacnejšie ako firma Matijka, s.r.o.

Firma Matijka, s.r.o. predložila mestu Prešov platný výpis zo Živnostenského registra s predmetom Podnikania v oblasti nakladania s iným ako nebezpečným odpadom, čo okrem iného zahŕňa aj separáciu odpadu a s predmetom podnikania Prípravné práce k realizácii stavby, čo zahŕňa aj demolačné práce. Odvoz sutín na skládku nám firma deklarovala prostredníctvom troch subdodávateľov.

Objednávka neobsahuje bližšiu špecifikáciu prác, nakoľko v čase jej vystavenia ešte nebolo na krízovom štábe rozhodnuté, aká časť bytovky bude nakoniec asanovaná, a teda nebolo možné vopred určiť aké činnosti v rámci záchranných prác bude potrebné vykonať. Situácia na mieste nešťastia sa neustále menila a vyvíjala, a preto operatívne zasadal krízový štáb, ktorý všetky okolnosti neustále vyhodnocoval.

Po ukončení mimoriadnej situácie dáme všetky vystavené faktúry na verifikáciu Okresnému úradu, za účelom preplatenia vynaložených finančných prostriedkov na záchranné práce.

15. decembra 2019 krízový štáb rozhodol o asanácii najviac poškodených vrchných podlaží bytového domu č. 7. So samotnou asanáciou týchto podlaží sa začalo už 16. decembra (v tento deň bola vystavená aj predmetná objednávka), pričom mesto muselo okamžite zabezpečiť vývoz sutín bez ohľadu na to, aká časť bytovky bude nakoniec asanovaná. 17. decembra členovia krízového štábu rozhodli o kompletnej asanácii bytového domu.

OS SR ponúkli pomoc vo forme zapožičania vojenskej techniky určenej na prevoz ľudí a ich hmotného majetku, nakoľko disponujú dostatočným množstvom techniky určenej na tieto účely. OS SR však nedisponujú dostatočným množstvom techniky so sklopnou ložnou plochou v danom regióne ani dostatočným objemom potrebným na prevoz a manipuláciu sutín v tak veľkom rozsahu.

Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Mesto Prešov upozorňuje na zákaz umiestňovania nelegálnych reklamných bannerov a plagátov
Mesto Prešov žiada fyzické a právnické osoby, ktoré bez povolenia umiestňujú rôzne typy reklamných pútačov na území mesta Prešov, aby ich bezodkladne odstránili. Za nelegálne umiestňovanie reklamných bannerov a plagátov na území mesta Prešov môže byť zodpovednej osobe uložená pokuta.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
O dotáciu pre kultúru, šport a sociálnu oblasť môžete požiadať do 1. marca 2024
Mesto Prešov zverejňuje výzvu na poskytnutie dotácií v oblasti kultúry, športu a v sociálnej oblasti. O dotáciu pre kultúru, šport a sociálnu oblasť môžete požiadať do 1. marca 2024 (vrátane).
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK