Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Severovýchod Slovenska v zime núka wellness, lyžovanie, kultúru, históriu

Severovýchod Slovenska je atraktívny pre cestovný ruch celoročne. Hlavná sezóna sa síce sústreďuje na leto, ale aj zima poskytuje dostatok možností na turistické vyžitie.

K hlavným zimným atrakciám regiónu patria Bardejovské Kúpele, mesto Bardejov s pamiatkami UNESCO, vojnová história vo Svidníku a okolí, ale aj možnosti zjazdového lyžovania v strediskách Medvedie a Makovica, bežkovanie na upravených tratiach v okolí Bardejova, kúpanie vo wellness zariadeniach Bardejovských Kúpeľov a vo vodnom raji Aquaruthenia vo Svidníku, či návšteva početných múzejných expozícii a kultúrnych ustanovizní.

Radomír Jančošek, riaditeľ oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) „ŠARIŠ“ – Bardejov k tomu hovorí: "Časť turistických chodníkov a cyklotrás sa v zime mení na lyžiarske terény pre bežky, ale časť z nich slúži aj na zimné prechádzky, hlavne keď je menej snehu. V Bardejove a Bardejovských Kúpeľoch je cca 40 km značených turistických trás a cca 10 km cyklotrás, tzv. liečivých singletrackov. Vo Svidníku je zas lesopark Dukla. V posledných rokoch sa obnovili, či pribudli v nich lavičky, altánky, táboriská na opekanie, náučné chodníky a informačné tabule. V regióne je viacero rozhľadní, ktoré umožňujú atraktívne výhľady po krajine. K najznámejším patrí rozhľadňa na Kamennej hore medzi Bardejovskými Kúpeľmi a Bardejovom, či rozhľadňa Čierna hora nad mestom Svidník. Neďaleko Svidníka je aj rozhľadňa Rohuľa a rozhľadňa Stavok.“

Lyžovanie je populárne
Lyžiarske stredisko Regetovka vlani neotvorili a tento rok tiež nie. Záujem zjazdových lyžiarov sa preto sústreďuje na lyžiarske stredisko Makovica, ktoré tento rok otvorilo 11.januára, má jeden z najnižšie položených svahov na Slovensku a ponúka okrem 950 metrovej zjazdovky aj snowpark s deviatimi prekážkami. Dlhodobo ešte lepšie snehové podmienky poskytuje lyžiarske stredisko Medvedie, ktorého prednosťou sú 3 vleky a prírodný sneh.

Bežky namiesto bicyklov
"Trasy v kompetencii OOCR ŠARIŠ sa snažíme udržiavať, hneď ako napadne trochu viac prírodného snehu. Už tretiu zimu by mala byť v prevádzke trasa 5+5 km tam a späť na hrebeni od Mihaľova – Bardejov po Grigľovu roveň. Ďalšou je odvlani trasa Vinbarg Bardejov – Čerešňa Bardejovské Kúpele, zhruba s dĺžkou 5+5 km – tam a späť. Opakovane ju budeme udržiavať skútrom. Tieto trasy nie sú počas roka udržiavané, lebo sú to zväčša lúky s poľnými cestičkami, po ktorých sa presúva poľnohospodárska a lesnícka technika a naviac ich rozryjú štvorkolky 4x4. Preto sa trasy dajú vytvoriť až po výdatnejšej nádielke snehu, aby sa dala vytvoriť podkladová vrstva. Trasy sú vyznačené v aktuálnych turistických a cykloturistických mapách Bardejovských Kúpeľov, “ vysvetľuje R. Jančošek.

Menej zdatným bežkárom odporúča 3 trasy a to chodník Ostrá hôrka – Bardejovské Kúpele (4 km), trasu Vila Orlík - Čerešňa Bardejovské Kúpele (7 km) a nakoniec chodník sklad kúpaliska Bardejovské Kúpele - Kyslíková cesta – jazierko Bardejovské Kúpele (3 km). Pre aktívnych bežkárov odporúča v areáli kúpeľov 2 bežecké okruhy - chodník Vila Orlík- Čerešňa- Tri studničky - kúpalisko Bardejovské Kúpele (9 km) a Bardejovské Kúpele smer hrad Zborov - Zimná studňa - jazierko (5 km).
Priaznivcom zimných športov slúži každoročne aj klzisko Svidník s odkrytou ľadovou plochou. Web: sportoviska.zoznam.sk. Na možnosť využitia športovej haly na futbal, volejbal, tenis, florbal, bedmintom, bowling, fitness láka aj Šport Centrum Svidník.

Wellness, kúpanie, vodný raj...
Po lyžovaní, alebo aj namiesto neho dobre padne zaplávať si a pohovieť v teplej vode. Na severovýchode Slovenska je k dispozícii vodný raj Aquaruthenia Svidník s krytými bazénmi a wellness s celoročnou prevádzkou.
Bardejovské Kúpele sa nachádzajú 5 km od Bardejova. Patria k najobľúbenejším a najstarším slovenským kúpeľom. Hostia majú na výber z dvoch wellness komplexov. Väčšie Wellness Spa - bazénový a saunový svet je v hoteli Ozón a menšie (bez plaveckého bazénu) je v kongresovom hoteli Alexander. V komplexe Wellness Spa je možné využiť denne bazén a saunový svet. Luxusný štvorhviezdičkový kongresový hotel Alexander je najlepšou voľbou pre konanie kongresov, školení, seminárov, workshopov, teambuildingov, obchodných stretnutí, ale aj svadieb a zábav.

Kultúra
Priamo v meste Svidník sa nachádza aj Slovenské národné múzeum - Múzeum ukrajinskej kultúry, jedinečné, špecializované a najstaršie národnostné múzeum na Slovensku. Jeho súčasťou je skanzen ľudovej architektúry so vzácnym dreveným chrámom a Galéria Dezidera Millyho, ktorej dominantou je súbor ikon, patriacich medzi najstaršie zbierkové predmety múzea. V kategórii národných kultúrnych pamiatok je v okolí Svidníka jedenásť drevených chrámov východného obradu.
Pre turistov je celoročne otvorené Vojenské múzeum s expozíciou priamo vo Svidníku. Jedny z najlepších pozorovacích podmienok na Slovensku má Hvezdáreň Roztoky.

Jedinečná história priťahuje
Skutočným klenotom turistického ruchu je historické mesto Bardejov zapísané v UNESCO. Mesto Bardejov sa právom sa hrdí opakovanými prvenstvami v súťaži o Najkrajšie mesto Slovenska. Návštevníci tu môžu obdivovať Radničné námestie s nádhernými gotickými meštianskymi domami, Bazilikou minor Sv. Egídia, s bývalou Mestskou radnicou - prvou stavbou renesancie na území Slovenska, v ktorej je umiestnená expozícia Šarišského múzea. Medzi klenoty patrí Bardejovské suburbium - Stará synagóga v Bardejove. Stará synagóga bola vyhlásená na národnú kultúrnu pamiatku v roku 1970, mikve a bet hamidraš v roku 2000. V tom istom roku bolo historické jadro mesta Bardejov spolu so židovským suburbiom zapísané na Zoznam svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

V okolí Bardejova je zachovaných 7 gréckokatolíckych a 1 rímskokatolícky drevený kostol: Hervartov, Tročany, Krivé, Kožany, Lukov, Frička, Jedlinka, Mikulášová, Zboj. Obľúbený je aj Lesnícky náučný chodník ČIERNA MLÁKA v Bardejovských Kúpeľoch a tamojší Skanzen - Múzeum ľudovej architektúry. Príjemným cieľom výletov v okolí Bardejova je aj agroturistické zariadenie v Stebníckej Hute Slnečný Majer a hrad Zborov. V okolí Svidníka je to zas agroturistika v Suchej a Boulderingová stena KAMIŇ.

Foto VUH Socha čš. vojaka
Rozhľadňa Kamenna Hora
Namiesto ľudí vo vírivke
Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK