PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/18602/flexi_jedalny_listok_sa_v_presove_osvedcil-_mesto_chce_zapojit_dalsie_skoly.html

FLEXI jedálny lístok sa v Prešove osvedčil, mesto chce zapojiť ďalšie školy

Mesto Prešov sa ako jedna z prvých samospráv na Slovensku koncom minulého roka zapojilo do projektu Ministerstva školstva s názvom FLEXI školské stravovanie. Ide o inovatívny a moderný prístup k zostave jedálneho lístka v školských jedálňach s dôrazom na čerstvé potraviny z regiónov aj s cieľom skracovania uhlíkovej stopy a podpory regionálnych producentov, ďalej minimalizáciu plastov, znižovanie zdroja živočíšnych bielkovín v prospech tých rastlinných, a tiež akceptovanie náboženských požiadaviek a národnostných špecifík.
FLEXI
FLEXI

Mesto Prešov úspešne pokračuje v zavádzaní inovatívnych noviniek a moderných konceptov v školskom stravovaní. Dôkazom je projekt FLEXI školské stravovanie z dielne rezortu školstva. Medzi prvými na Slovensku sa do neho zapojila už v novembri 2019 aj prešovská ZŠ Prostějovská. Keďže v pilotnej fáze sa projekt osvedčil, tento týždeň v školskej jedálni zorganizovali verejnú ochutnávku FLEXI jedál pre žiakov a ich rodičov, zamestnancov školy, členov školskej rady a pre zástupcov jedální z ostatných škôl v meste. Stravovací projekt sa tak úspešne dostal do druhej etapy overovania.

Súčasťou programu „FLEXI“ je vypracovaný jedálny lístok, ktorý je vytvorený podľa novej metodiky aplikácie princípov Materiálových spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie v Slovenskej republike.

Cieľom FLEXI stravovania je zníženie podielu živočíšnych bielkovín a tukov, zníženie soli a pridaného cukru, zvyšovanie denného podielu čerstvej zeleniny a zeleninových príloh, ako aj nakupovanie potravín v ekologických obaloch, podpora a nákup potravín od regionálnych dodávateľov. FLEXI zohľadňuje aj cirkevné a kultúrne stravovacie zvyklosti stravníkov s dôrazom na akceptovanie ich náboženských požiadaviek a národnostných špecifík.

Mesto Prešov chce osloviť aj ďalšie základné školy, ktoré by sa mohli pridať k tomuto projektu, a zároveň ponúknuť inšpiráciu pre ostatné samosprávy, ktoré sa do projektu zatiaľ nezapojili.

 
23.1.2020 | Pridal: Redakcia pis.sk | Mesto Prešov | čítané: 3048 krát