Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Nadaní otvorili rok s muškami a molekulárnou biologičkou

Prvým hosťom Klubu nadaných detí Prešov v roku 2020 bola molekulárna biologička Dr. rer. nat. Lucia Ciglar, ktorá sa s nadanými deťmi podelila o svoje skúsenosti a zážitky z práce vo výskume.

Študovala a neskôr pracovala v Nemecku, odkiaľ sa po 14 rokoch nedávno vrátila aj s rodinou naspäť na Slovensko. Hlavnou témou jej výskumu bola funkčná genomika, pomocou ktorej sa snažila prispieť k objasneniu špecifikácie buniek počas embryonálneho vývoja u Drosophila melanogaster.

Mušky, ako ich familiárne nazýva, sú už celé storočie obľúbeným nástrojom vedcov z rôznych oblastí biológie. Sú malé, nenáročné na miesto či potravu, rýchlo sa rozmnožujú a čo je veľkou výhodou obzvlášť pre vývojových biológov, ich embryogenéza sa odohráva mimo tela matky. Aj vďaka tomu bolo možné mušky priniesť na návštevu do klubu a predstaviť ich nadaným deťom. Tie si mohli detailne prezrieť ich vývojové štádiá a otestovať rýchlosť pri ich premiestňovaní z jednej skúmavky do druhej. A deti to náramne bavilo!

Nadané deti si navyše mohli vyskúšať jednoduché pipetovanie s mikroskúmavkami, keďže práve to je neoddeliteľnou súčasťou práce snáď každého molekulárneho biológa. Samozrejme, aby boli dodržané všetky predpisy, museli pritom použiť aj rukavice a zistili tak, že to vôbec nie je také jednoduché, ako sa na prvý pohľad môže zdať.

Záver stretnutia patril diskusii na tému, prečo je skvelé byť vedcom. Ako hlavné motivačné faktory deti spomenuli užitočnosť, radosť z nových objavov či možnosť cestovať a stretávať sa so zaujímavými ľuďmi. Lucia Ciglar zasa nadaným deťom poradila, čo môžu pre svoju prípadnú vedeckú kariéru urobiť už teraz. Okrem učenia sa angličtiny vyzdvihla najmä prirodzenú zvedavosť, odvahu klásť otázky a kritické myslenie. Veríme, že medzi nadanými deťmi sa nájdu mnohí nadšenci pre toto krásne a zároveň dôležité povolanie.

Foto: Mgr. Juliána Sedláková

Mohlo by Vás zaujímať
V UNIVERZITNEJ KNIŽNICI OTVORILI INTERAKTÍVNU VÝSTAVU KRESIEB O STRATENOM DEDIČSTVE NAŠICH PREDKOV
Prešov 06. marec 2024 – V Univerzitnej knižnici Prešovskej univerzity v Prešove (UK PU) sa 5. marca konala vernisáž kresieb prešovskej výtvarníčky a vysokoškolskej pedagogičky Ivety Polák Čuchtovej. Na výstave pod názvom Stratené dedičstvo autorka predstavuje 22 kresieb, zobrazujúcich známych i menej známych bohov slovanskej mytológie, približuje kultúru, predstavy o svete i spôsob života dávnych Slovanov.
Začalo sa prihlasovanie do Logickej olympiády pre najmenších
Organizátori ohlásili spustenie registrácie do 9. ročníka Logickej olympiády pre najmenších. Jej cieľom je rozvíjať logické myslenie a zručnosti, ktoré budú predškoláci potrebovať pri vstupe do školy. Registrácia do súťaže, ktorá je určená predškolákom zo slovenských, ale aj českých materských škôl, sa začala 28. februára a potrvá do 30. apríla 2024.
Župná SPŠE Prešov je tretia najlepšia stredná odborná škola v SR
Inštitút INEKO zostavil rebríček slovenských škôl za školský rok 2022/2023. V aktuálnom ročníku hodnotenia sa na popredné miesto znovu prebojovala Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Prešove, ktorú zriaďuje Prešovský samosprávny kraj (PSK). Obhájila v ňom minuloročné tretie miesto. PSK má pritom v kategóriách gymnázií a SOŠ v TOP 10 až trojčlenné zastúpenie a medzi tridsiatkov najlepších celkovo sedem župných škôl.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK