PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/18622/zazite_vesele_a_chutne_fasiangovanie_v_presove.html

Zažite veselé a chutné Fašiangovanie v Prešove

Mesto Prešov vás počas obdobia zábavy, plesov a karnevalov pozýva na tradičné a obľúbené Fašiangovanie. Voňavé a chutné dobroty, ľudová hudba a pestrý sprievodný program si nenechajte ujsť už 25. februára 2020 na Hlavnej ulici.

Prešovské Fašiangovanie sa uskutoční 25. februára 2020 so začiatkom o 14:00 hod. na pešej zóne v centre mesta.

Fašiangovanie v Prešove bude aj tento rok plné dobrého jedla. Prešovčania môžu ochutnať vynikajúce šišky, fánky, pampúchy a voňavé záviny plné orechov, maku či tvarohu.

Na všetkých milovníkov tradičných zabíjačkových špecialít čaká pravá šarišská zabíjačka spojená s ochutnávkou zabíjačkových špecialít, ako sú pečienky, slanina, klobásky, jaternice, tlačenka či škvarky.

Počas Fašiangovania budú pešiu zónu lemovať stánky s občerstvením a centrum mesta budú zdobiť fašiangové masky. Atmosféru fašiangov bude dotvárať aj ľudová hudba v podaní viacerých folklórnych súborov. Predstaví sa aj Vranovské chodúľové divadlo.

Program Fašiangovania ukončí vo večerných hodinách tradičné pochovávanie basy, ktorým sa zároveň skončí aj celé obdobie fašiangov pred pôstom.

Príďte okúsiť atmosféru pravých prešovských fašiangov!

Tešíme sa na Vás!

Aj keď sú v každej časti Slovenska zaužívané iné fašiangové zvyky a tradície, v jednom sú rovnaké – nesmie počas nich chýbať dobrá zábava a výborné jedlo. Sú teda spojené s veselosťou, zábavou, zvykmi a ľudovými tradíciami. Najveselšie sú posledné dni tohto obdobia spojené s karnevalmi či s hodovaním. Štedré hodovanie má pritom podľa tradície priaznivo pôsobiť na hojnosť v nasledujúcom roku. Voľakedy tiež panovala predstava, že kto sa na fašiangy dosýta nenaje, bude hladný po celý rok. Fašiangy pochádzajú zrejme z nemeckého výrazu "fašang", ktorý sa vyvinul zo slova vast-schant, čo vo voľnom preklade znamená posledný nápoj.

 
3.2.2020 | Pridal: Redakcia pis.sk | Mesto Prešov | čítané: 1575 krát