Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Poznáme najúspešnejších športovcov mesta Prešov za rok 2019

V Prešove sme počas galavečera Športovec roka už po 59. krát ocenili najlepších športovcov, ktorí v uplynulom roku reprezentovali a zviditeľňovali naše mesto doma i v zahraničí. Do siene slávy prešovského športu pribudlo desiate meno.

Oceňovanie najlepších športovcov má v Prešove dlhoročnú tradíciu. Slávnostným večerom sprevádzal prítomných známy moderátor, športový komentátor a prešovský rodák Marcel Merčiak.

Večer svojimi vystúpeniami divákom spríjemnili študenti Súkromného konzervatória Dezidera Kardoša v Prešove a tanečníci zo športovo-tanečného klubu GRIMMY. Novinkou bol pole dance v podaní Ingrid Kardoheli.

Najúspešnejší športovec mesta Prešov za rok 2019
Najúspešnejším športovcom mesta Prešov za rok 2019 sa stal hádzanársky brankár Tatrana Prešov Igor Čupryna. Pre rodáka z ukrajinskej Odesy bol rok 2019 zvlášť úspešný. Rovnako tak pre jeho rodinu, manželku a dve dcérky. Práve v uplynulom roku získal v tábore hádzanárskych fanúšikov mimoriadne obľúbený brankár štátne občianstvo SR a za svoj druhý domov si jeho rodina zvolila Prešov.

Igor sa stáva druhýkrát v rade najúspešnejším športovcom mesta Prešov. Túto poctu si vyslúžil svojimi výkonmi v najprestížnejších európskych i v domácich súťažiach, v ktorých štartuje. Profesionálny kontrakt s prešovským Tatranom spečatil do konca nasledujúcej hádzanárskej sezóny.

V zápasoch Ligy majstrov, nadnárodnej SEHA Gazprom ligy, či v extralige a domácom pohári predvádzal nielen stabilne spoľahlivé výkony, ale niektorými mimoriadne efektnými a úspešnými zákrokmi si vyslúžil miestenku na piedestáli vyhlasovaných ankiet najkrajších zákrokov v jednotlivých zápasoch. Keďže Igor Čupryna má už slovenský pas, onedlho by sa mohol predstaviť už aj v slovenskom reprezentačnom drese.

Najúspešnejší jednotlivci – Cena za športovú reprezentáciu mesta Prešov za rok 2019
Kristína Bobovčáková (armwrestling - AWK Prešov): V roku 2019 sa prvýkrát v kariére predstavila na majstrovstvách Európy v pretláčaní rukou. Osemnásťročná Kristína vo veľmi ťažkej kategórii do 21 rokov a nad 70 kg ľavou rukou získala bronzovú medailu. Poctivá príprava pod vedením trénera Gabriela Harčarika priniesla veľký progres a skvelý výsledok. Úspešnú premiéru mala i na svetovom šampionáte. V septembri oslávila devätnáste narodeniny a na majstrovstvách sveta si dala pekný darček - v kategórii do 21 rokov a nad 80 kg vybojovala dve bronzové medaily. Medailové pozície dosiahla aj na majstrovstvách Slovenska v kategóriách žien a junioriek i v ligových zápoleniach.

Igor Drotár (motorizmus - Drotár Autošport): Slovenská motoristická legenda aj vo veku úctyhodných šesťdesiatpäť rokov stále preteká a žne úspechy na významných domácich i zahraničných súťažiach v pretekoch automobilov do vrchu (PAV), v klasických rally súťažiach aj v rally šprinte. V uplynulom roku obsadil so svojím sedemstokoňovým špeciálom na Medzinárodných majstrovstvách Slovenska PAV v absolútnom poradí skvelé druhé miesto. Ako najlepší Slovák za českým jazdcom takto v národnom šampionáte skončil prvý.

Na Medzinárodných majstrovstvách SR v rally mu so Škodou Fabia R 5 v absolútnom poradí patrilo piate miesto, zo slovenských pretekárov skončil druhý za M. Kočím. Na medzinárodne uznávanom Pražskom rally šprinte bol zo 66 TOP európskych jazdcov ôsmy, zo Slovákov druhý najrýchlejší. V pretekoch Stretnutí európskych majstrov v českej Sosnovej pri Mladej Boleslavi obsadil v konkurencii osemdesiatich súťažiacich piate miesto.

Matej Falat (alpské lyžovanie - SAK Drienica Lysá, AK TJ Slávia PU Prešov): Dlhoročný reprezentant v alpskom lyžovaní sa na Majstrovstvách sveta v zjazdovom lyžovaní v Aare pričinil o piate miesto Slovenska v tímovej súťaži. Stal sa majstrom Slovenska v slalome, v obrovskom slalome získal striebornú medailu. Na podujatí Far East Cup v Južnom Sachalinsku obsadil v slalome tretie a piate miesto, v obrovskom slalome skončil jedenásty, na pretekoch FIS v Elizovo (Rusko) bol prvý v slalome, na šampionáte Ruska v slalome dosiahol štvrtú priečku. Lyže sú súčasťou jeho života. V roku 2017 sa stal najúspešnejším športovcom mesta Prešov - v histórii tejto ankety zvíťazil reprezentant zimných športov prvý raz. Matej Falat je viacnásobným laureátom ankety o najúspešnejších športovcov mesta Prešov.

Martin Kapraľ (malý futbal - TO-DAY Hydrokres Prešov): Zubný technik hrá futbal, futsal a malý futbal. V malom futbale sa vypracoval na slovenskú brankársku jednotku. Slovensko reprezentoval na majstrovstvách sveta v malom futbale v Austrálii. Svojimi výkonmi sa pričinil o postup Slovenska do štvrťfinále - v ňom prehralo s Brazíliou 1:2. Vyniká pohotovosťou a dobrou rozohrávkou. S tímom TO-DAY Hydrokres Prešov sa stal majstrom Slovenska, podieľal sa na druhom mieste Prešova v superlige v malom futbale.

Marek Karlík (kickboxing - Kickboxing klub Panter Prešov): Patrí medzi najúspešnejších športovcov Slovenska. V dramatickom finále na 23. Majstrovstvách sveta v kickboxingu WAKO v Antalyi obhájil titul majstra sveta z roku 2017 v disciplíne kicklight do 74 kg. Pod vedením trénera Jozefa Kolozsyho pretavil svoju úžasnú formu v ťažkých zápasoch do skvelého úspechu. Taký úspech sa dosiaľ nepodaril žiadnemu Slovákovi. Marek Karlík je viacnásobným lauerátom ankety o najúspešnejších športovcov mesta Prešov, za rok 2018 bol ocenený aj ako najlepší prešovský športovec akademik. V roku 2017 ako devätnásťročný získal svoj prvý titul majstra sveta v kategórii mužov - bol prvým mužom v histórii slovenského kickboxu s titulom svetového šampióna. V roku 2016 sa stal juniorským majstrom sveta.

Lívia Klučková (hádzaná, ŠŠK SLŠ Prešov): je odchovankyňou šurianskej hádzanej. Svoj hádzanársky talent neskôr rozvíjala v Slovane Duslo Šaľa. V staršom doraste hrala na poste strednej spojky. Nasledoval prestup do Prešova, kde sa po ôsmich rokoch znova vrátila na strednú spojku. Hráčka s citom pre prihrávky je však aj obávanou zakončovateľkou. Vo vrcholiacom predošlom ročníku spoločnej MOL ligy zažiarila vo viacerých stretnutiach. Avšak v národnom play – off, v treťom semifinálovom stretnutí proti svojmu bývalého klubu priam excelovala. Trinástimi gólmi Šaľu doslova zostrelila. Prešov postúpil do finále o majstra Slovenska a aj pričinením tejto hráčky získal historické druhé miesto.

Januš Lapajne (hádzaná, Tatran Prešov): Dnes 24-ročný, niekdajší mládežnícky reprezentant rodného Slovinska prestúpil do Tatrana Prešov v októbri 2017 zaujímavou cestou. Po dvojročnom pôsobení vo francúzskom Paríž SG ho zlanáril macedónsky Metalurg Skopje. Dlho sa tam však neohrial. Svojimi hernými parametrami a výkonmi vo farbách macedónskeho vicemajstra zaujal Prešovčanov, ktorí si ho napokon aj upísali. Stredná, prípadne aj ľavá spojka Tatrana, zaujala hrou aj zostavovateľov seniorskej slovinskej reprezentácie. V tíme slovenského šampióna sa tento inteligentný športovec stal užitočným a ceneným hráčom.

Kamila Novotná (športová streľba - Športovo-strelecký klub polície Prešov): Pod vedením trénera Jána Šimu dosahuje pozoruhodné výsledky. Je slovenskou rekordérkou vo všetkých olympijských disciplínach v malokalibrovej a vzduchovej puške v kategóriách žien a junioriek. Juniorská reprezentantka Slovenska získala titul dorasteneckej majsterky Slovenska v disciplíne VzPu 40 a juniorskej majsterky Slovenska v disciplíne malokalibrovka ŠpMa 3x40. Vo vekovej kategórii do 21 rokov je najlepšou strelkyňou na Slovensku. Vyhrala Národnú ligu mládeže, je na čele reprezentačného rebríčka junioriek v disciplíne malokalibrovka 3x40. Reprezentovala na majstrovstvách Európy v Chorvátsku.

Martin Sopko st. (volejbal - VK Mirad PU Prešov): Kapitán prešovského tímu VK Mirad PU Prešov je stále jeho lídrom, v extralige volejbalistov je najlepšie podávajúci hráč a patrí medzi najviac bodujúcich hráčov. Je veľkou oporou tímu i podporou a príkladom pre mladých prešovských volejbalistov. Martin Sopko má charizmu a je veľkým lokálpatriotom, vyniká pracovitosťou, húževnatosťou. 30. januára 2020 oslávil tridsiate ôsme narodeniny. V roku 2015 sa stal najúspešnejším športovcom mesta Prešov - v histórii tejto ankety od roku 1961 vystúpil na piedestál ako prvý volejbalista. Je viacnásobným laureátom tejto ankety.

Lukáš Urban (hádzaná, Tatran Prešov): Jeden z najväčších talentov prešovskej i slovenskej hádzanej sa postupne vypracoval na jedného z dôležitých hráčov pätnásťnásobného majstra republiky. 24-ročný „Luky“, odchovanec prešovského klubu, si pripísal na svoje konto po predošlej sezóne už siedmy seniorský majstrovský titul. Úžasný počin pre dvojmetrového hádzanára, využiteľného na všetkých troch pozíciách spojkového radu. Hádzanárske kvality hráča Tatrana i slovenskej reprezentácie sú dostatočne známe aj za hranicami našej krajiny. A tak sa niet čo čudovať, že aj on je „na lane“ klubov z hádzanársky najvyspelejších európskych krajín. V tomto ročníku ale nateraz ostáva verný prešovským klubovým farbám.

Najúspešnejší kolektív mesta Prešov v kategórii dospelých za rok 2019
Najúspešnejším kolektívom mesta Prešov v kategórii dospelých za rok 2019 sa stal Tatran Prešov – hádzaná muži (tréner Slavko Goluža).

Tak ako v predošlých rokoch, aj v roku 2019 najúspešnejší žal slovenský hádzanársky klub úspech za úspechom. Tím mužov získal pätnásty titul majstra republiky. Starších dorastencov jediné zakopnutie pripravilo o zlato, mladší dorastenci sú ale majstrami republiky a stali sa aj víťazmi Česko – Slovenského pohára. Majstrami Slovenska sú aj družstvá starších a mladších žiakov.

Najúspešnejšie kolektívy mesta Prešov v kategórii dospelých za rok 2019 – bez určenia poradia
ŠŠK SLŠ Prešov - hádzaná ženy (Tréner: Maroš Vikartovský. Asistent trénera: Dušan Olejár) - Historicky najúspešnejší ročník má za sebou rovnako najúspešnejší ženský hádzanársky klub, keďže staršie i mladšie dorastenky získali majstrovské tituly. V dlhodobej časti spoločnej slovensko – českej MOL ligy hádzanárok obsadilo prešovské družstvo ôsme miesto. Avšak v národnom play – off sa postaralo o prekvapenie. V semifinálovej sérii Prešovčanky postúpili cez favorizovanú Šaľu 3:1 na zápasy. Finálová séria o majstra Slovenska bola už jasnou záležitosťou víťaziek MOL ligy Iuventy Michalovce. Po bronze spred roka bol prešovský ženský hádzanársky tím ovenčený striebornými medailami.

FK Ekoprim Prešov - futsal, juniori U20 - Tím FK Ekoprim Prešov do dvadsať rokov aj v ročníku 2018/2019 potvrdil kvalitu prešovského mládežníckeho futsalu. Pod vedením trénera Lukáša Vrbovského obsadil v extralige i Slovenskom pohári druhé miesto. Chlapci dali v extralige najviac gólov a najmenej ich inkasovali. Najlepším brankárom v lige sa stal Marek Šulík, najlepším strelcom Filip Marton s 37 gólmi. Kristián Medoň bol v all stars ligy. Juniori tvorili výbornú partiu, silný tím. V mládežníckej reprezentácii Slovenska v roku 2019 hrali Filip Marton, Kristián Medoň, Dávid Trojan.

AWK Prešov - armwrestling - Prešovský armwrestlingový klub v roku 2019 obhájil titul majstrov Slovenska klubov. Pre AWK je to už siedmy titul, pričom zisk titulu v roku 2019 bol sprevádzaný dominanciou, keď klub získal na MSR až 30 medailí (8x zlato, 9x striebro, 13x bronz). Žiaden klub v histórii nezískal toľko medailí na MSR. O zisk medailí medzi seniormi sa postarali: Peter Spusta, Dominik Glod, Michal Girášek, Miroslav Bednarčík a Kristína Bobovčáková. V klube pôsobí 6 reprezentantov, z toho je 5 juniorských. Juniori taktiež zbierali úspechy na medzinárodných súťažiach: na ME 1x bronz a na MS 1x striebro. Tréner Gabriel Harčarik takto hodnotil svojich zverencov po MSR: „Aj keď je to individuálny šport, tak ma teší, že sme silný kolektív a aj preto dominujeme na slovenskej scéne.“

Najlepší športovec akademik za rok 2019
V kategórii Najlepší športovec akademik za rok 2019 sa z ocenenia tešil taekwondista Jakub Tomáš (taekwondo - ŠK Ge-Baek Prešov Taekwon-Do ITF).

Študent Fakulty športu Prešovskej univerzity reprezentuje Slovensko v športovom boji do 70 kg a v súborných cvičeniach do II. danu. V roku 2019 reprezentoval na majstrovstvách sveta aj Európy, bol úspešný na slovenskom šampionáte, prvé miesta mu patrili v Slovenskom pohári. Na prestížnej medzinárodnej súťaži v Maďarsku získal zlatú medailu v športovom boji a bol strieborný v súborných cvičeniach do II. danu, na podujatí v Slovinsku dosiahol dve bronzové medaily. Na súťaži Prešov Open 2019 sa stal najúspešnejším pretekárom - získal štyri zlaté medaily (sparring do 70 kg, tul II. dan, špeciálne techniky yop chagi a ap chagi). Vo svojej športovej kariére úspešne reprezentoval na podujatiach svetového a európskeho pohára.

Najúspešnejšie kolektívy mesta Prešov v kategórii mládeže za rok 2019 – bez určenia poradia
- ŠŠK SLŠ Prešov, hádzaná, staršie dorastenky: majsterky Slovenska. Tréner Maroš Vikartovský.
- ŠŠK SLŠ Prešov, hádzaná, mladšie dorastenky: majsterky Slovenska. Tréner: Adam Dvorščák.
- Tatran Prešov – hádzaná, mladší dorastenci: zverenci trénera Mareka Gernáta sú majstri Slovenska a víťazi Česko – Slovenského pohára.
- Tatran Prešov – hádzaná, starší dorastenci: strieborní na majstrovstvách Slovenska. Tréner Stanislav Kolpak.
- Tanečno športový klub GRIMMY: TK GRIMMY je registrovaným členom Slovenského zväzu tanečného športu (SZTŠ), sekcie IDO tance. V roku 2019 klub získal dokopy 218 medailí na 20 súťažiach Slovenského pohára, Majstrovstvách SR, Majstrovstvách sveta, Európy a na Svetovom pohári v kategóriách HIP-HOP, DISCO DANCE, DISCO SHOW, STREET SHOW, DISCO FREESTYLE. GRIMMY súťažili okrem Slovenska aj v Nemecku, Taliansku a Česku. Tanečníci zbierali úspechy aj na medzinárodnej scéne: 3 tituly majstra sveta, 5 titulov majstra Eúrópy a tiež titul Majster majstrov 2019 udelený medzinárodnou porotou Judges choice. Medzi najúspešnejších reprezentantov klubu v roku 2019 patrili: Nicolas Smrek – najúspešnejší sólista a Samuel Žažo s Nelli Benkovou ako najúspešnejšie duo.

Objav roka 2019
Objavom roka sa stal mladý plavec Ján Sciranka (plávanie - Diamond Swimming Club Prešov). Pod vedením trénera Ivana Matúša dosahuje Ján Sciranka, narodený v roku 2008, pozoruhodné výsledky. Na zimných majstrovstvách Slovenska získal v kategórii mladších žiakov v disciplíne 50 m voľný sp. časom 29,17 sek. prvé miesto - v roku 2019 to bol najlepší čas v kategórii mladších žiakov na Slovensku.

Na letnom šampionáte dosiahol jedno druhé a dve tretie miesta. Prvé miesto mu patrilo aj v Slovenskom pohári. Bol najúspešnejším pretekárom na Memoriáli Jozefa Baláža v kategórii mladšieho žiactva - vyplával si na ňom šesť prvých a tri druhé miesta. Na 50 metrov znak vytvoril rekord memoriálu časom 35,24 s. Vyniká technikou plávania. Plávanie je jeho každodennou náplňou, jeho cieľom je byť reprezentantom Slovenska.

Zvláštna cena mesta Prešov
Zvláštnu cenu mesta Prešov získali Vladimír Varga a Ján Leško.

Vladimír Varga - hráčsky agent SFZ – FIFA: V roku 1974 sa stal najmladším športovým riaditeľom v 1. československej futbalovej lige zastupujúci FC Tatran Prešov a v roku 1992 sa stal jeho prezidentom. Počas jeho pôsobenia v týchto funkciách Tatran Prešov dosiahol mnoho významných úspechov a výsledkov. V roku 1981 vyhral Stredoeurópsky pohár, v minulosti veľmi cennú trofej Európskej klubovej súťaže, ktorá neskôr zanikla nástupom Pohára UEFA. V roku 1992 Tatran jedenkrát vo svojej histórii vyhral Slovenský futbalový pohár. V roku 1994 Tatran úspešne štartoval v Európskej lige, kde vyradil írsky FC Bangor, škótsky Dundee United a stroskotal až na neskoršom víťazovi tohto ročníka Real Zaragoza. Na stretnutí v domácom prostredí sa na štadióne Tatrana Prešov tlačilo až 12-tisíc divákov.

Počas pôsobenia v Tatrane patrila medzi jeho priority mládež. V sedemdesiatych rokoch Tatran ako jeden z prvých založil futbalové triedy a v ďalších rokoch A mužstvo profitovalo predovšetkým z vlastných odchovancov. Ich kvalita sa prejavila aj v tom, že dorastenci boli v deväťdesiatych rokoch opakovane majstrami Slovenska i Československa. Veľa hráčov sa stalo reprezentantmi Československa, Slovenska a šírili dobré meno Tatrana doma i v zahraničí.

Ján Leško – športový novinár: Po futbalových trávnikoch, palubovkách športových hál či v blízkosti ľadových plôch, ale aj iných športovísk, sa pohybuje už päťdesiat rokov. V Prešove a jeho okolí vari neexistuje fanúšik, ktorý by sa s ním na nejakom športovom podujatí nestretol. Od malička mu prischla prezývka Džany a šport mu prirástol k srdcu. Ako žiak a mladší dorastenec hral futbal za Tatran. V zime si zahral aj dorasteneckú basketbalovú ligu za Lokomotívu OZKN Prešov, predtým v družstve starších žiakov hral vo farbách Tatrana na majstrovstách Československa v Olomouci.

Keďže neskôr ho ale prestalo poslúchať koleno, aktívny šport musel ísť bokom. A tak v roku 1969 začal o športe písať. Prvý článok o ligovom futbale v Prešove mu zverejnil pražský denník Lidová demokracie. Postupne ako spolupracovník či dopisovateľ začal prispievať do ďalších periodík - Československého športu, Pravdy, časopisov Gól a Tip a postupne do Prešovských novín, ktorých profesionálnym športovým redaktorom sa stal v jeseni roku 1989. Futbal, hokej, basketbal, hádzaná mužov i žien či cyklistika boli jeho dominantnými športmi. Postupne sa vypracoval na zástupcu šéfredaktora Prešovských novín a keď sa stali súčasťou dnešného denníka Korzár, venoval sa už výhradne športovej oblasti v regióne. S futbalom, a ostatných dvanásť rokov s hádzanou, precestoval poriadny kus sveta. Profesionálnej novinárčine sa venuje už celých tridsať rokov. Za ten čas nevynechal ani jedno jediné vyhlasovanie a odovzdávanie cien najúspešnejším prešovským športovcom. Ako externý redaktor denníka Korzár sa písaniu venuje dodnes.

Mládežnícke talenty roka 2019
Medzi mládežnícke talenty roka sa zaradili:
Diana Mária Vargová – hádzaná, ŠŠK Prešov: Výnimočný hádzanársky talent. Športové gény zrejme zdedila po rodičoch. Mame Márii, bývalej atlétke, a otcovi Stanislavovi, bývalému slávnemu futbalistovi. V predošlej sezóne hrávala zápasy za mladšie i staršie dorastenky a bola ťahúnkou oboch, zlatými medailami ovenčených, družstiev. Šestnásťročná Diana Mária po „ostaršení“ v druhej polovici minulého roka premiérovo a veľmi vydarene, zasiahla v prešovských farbách do zápasového diania aj v spoločnej slovensko-českej MOL lige žien.

Bruno Rešovský - vodné pólo, TJ Slávia PU Prešov: Ako slovenský reprezentant sa v roku 2019 zúčastnil kvalifikácie na ME U15. Svojimi výkonmi pomohol reprezentácii obsadiť tretie postupové miesto. S pätnástimi gólmi sa v kvalifikácii stal najúspešnejším strelcom reprezentácie. Na ME v Bulharsku následne nastrieľal 10 gólov a Slovensku tým pomohol obsadiť desiatu priečku. V roku 2019 sa dostal aj do nominácie v kategórii U17. Na klubovej úrovni obsadil s družstvom starších žiakov 5. miesto na Slovensku a v kategórii U17 6. miesto. V súčasnosti je okrem TJ Slávia PU Prešov aj členom klubu v Piešťanoch, kde hráva v kategóriách U19 a mužov.

Sieň slávy prešovského športu
Do Siene slávy prešovského športu bola slávnostne uvedená basketbalistka Yvetta Paulovičová-Polláková.

Yvetta Paulovičová-Polláková (nar. v roku 1953) je najlepšou basketbalistkou v histórii prešovského ženského basketbalu. Hrala za Sláviu VŠ Prešov, v ženskej reprezentácii Československa odohrala 286 stretnutí, bola aj juniorskou reprezentantkou Československa. S družstvom Československa dosiahla na olympijských hrách v roku 1976 v Montreale štvrté miesto. Z majstrovstiev sveta má striebornú (1971) a bronzovú medailu (1975), z európskych šampionátov má dve strieborné (1974, 1976) a jednu bronzovú medailu (1972). Pričinila sa o to, že družstvo Slávie VŠ Strojstav Prešov dosiahlo v prvej československej basketbalovej lige žien 1973/74 historický úspech - obsadilo v nej štvrté miesto a stalo sa majstrom Slovenska.

Už ako dorastenka nastúpila za družstvo žien Československa, v rokoch 1970 až 1977 hrala vo všetkých prvoligových stretnutiach bez prerušenia. Vynikala všestrannosťou.
Štyrikrát - v rokoch 1971, 1974, 1975, 1976 - sa stala najúspešnejšou športovkyňou Prešovského okresu. V roku 1975 bola vyhlásená za najlepšiu basketbalistku Slovenska. Bol jej udelený titul zaslúžilá majsterka športu.

Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK