Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

K nám za vínom: Barko Vinum

Víno, ktoré pochádza z najsevernejšieho registrovaného vinohradu na Slovensku, oslovilo už mnohých priaznivcov kvalitného vína. Ide o vína, ktoré majú svoj osobitý charakter a sú vyrábané s láskou a nadšením na vinohradníckych honoch Viničná hora a Gečová v obci Brekov. Vinárstvo je členom Karpatskej vínnej cesty.

Včera na 5. pokračovaní série degustácií vín s názvom K nám za vínom v prešovskom klube Wave centrum nezávislej kultúry v jeho nových undergroundových priestoroch s názvom Dole Dole, kde bola aj naša redakcia, nás so svojim vínom oboznámil Ing. Peter Mihaľko z vinárstva Barko Vinum spol. s r.o.

Barko Vinum je rodinná firma, ktorú v roku 1995 založil Peter Mihaľko vo vinárskej oblasti neďaleko obce Brekov. V tom čase obrábali značne zdevastovaný kus vinice v pôvodne židovskej časti vinohradu, vo vinohradníckom hone Viničná hora. V roku 1998 uvedenú časť vinohradu odkúpili od potomkov pôvodných majiteľov. V roku 2000 vysadili ich prvé sadenice. Voľba padla na Rizling vlašský, ktorý v roku 2003 priniesol prvú „panenskú“ úrodu.

V roku 2003 padlo ďalšie rozhodnutie o založení nového vinohradu v časti brekovského chotára s názvom Gečová. Tento vinohrad bol založený s nasledovnou odrodovou skladbou: Frankovka modrá, Cabernet sauvignon, Chardonnay, Sauvignon blanc.

Špecifikum brekovských vinohradov je ukryté vo výraznom vápencovom podloží. Tým sa táto vinohradnícka lokalita odlišuje od ostatných na Slovensku. Vďaka vápencovému podložiu tu dozrieva hrozno nenapodobiteľnej kvality, z ktorého vyrábajú vína s charakteristickou mineralitou a arómou, vysvetlil Ing. Peter Mihaľko.

Ochátnávka pozostávala z 8 druhov vín:
- BARCO CUVÉE 2018 (biele)
- BARCO CUVÉE 2017 (biele)
- RIZLING VLAŠSKÝ (biele)
- CHARDONNAY (biele)
- SAUVIGNON(biele)
- FRANKOVKA MODRÁ rosé (ružové)
- FRANKOVKA MODRÁ (červené)
- CABERNET SAUVIGNON (červené)

Ochutnávka je tá správna možnosť ako sa dozvedieť niečo nové o víne, zistiť ako taká ochutnávka prebieha, ovoňať a ochutnať kvalitné vínko alebo len stráviť čas s kamarátmi alebo rodinou. Už teraz sa môžte tešiť na ďalšie pokračovanie, o ktorom Vás budeme informovať na našej stránke.

Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK