Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Michal Pavlíček príde po rokoch do Prešova aj s novým albumom. Spomína aj na Václava Havla

Gitarový virtuóz a skladateľ Michal Pavlíček predstaví už tento utorok 25.2. v prešovskom Stromoradí svoj aktuálny album Pošli to tam.

Michal Pavlíček
Michal Pavlíček

Člen legendárneho Pražského Výběru, Stromboli, BSP a Supergroup priznáva, že väčšina materiálu bola zložená pre aktuálnu nahrávku. Niekoľko ďalších piesní je z minulosti. Napríklad skladba Odcházení je pre neho zásadná, pretože je spomienkou na Václava Havla. Album je však veľmi rôznorodý, čo reflektuje množstvo hostí, ktorých si tento zásadný federálny gitarista pozval do štúdia.

Michal Pavlíček dokáže svoj materiál postaviť na svojej sólovej gitare, iné skladby sú baladické, aby vzápätí ponúkol priamočiare rockové songy s hutnými riffmy. „Je to obraz mojej hudobnej osobnosti. Mám rád farebnosť hudby. Na gitarovej hre je dôležité, aby výraz nebol jednotvárny. Samozrejme to spája jeden rukopis, feeling a ten vám už nikto nevezme, ale do svojich gitár môžete vniesť nejakú svoju dravšiu stránku alebo naopak zasnívanú, “ prezradil gitarista v rozhovore pre ireport.cz.

Hudobník chcel, aby album mal nejaké posolstvo a tak oslovil básnikov ako Topola, Horáčka, Saharu Hedla či Marétu Pilátovú. Album Pošli to tam, tak ponúka autorskú hudbu v duchu Pavlíčkovho vnímania hudby ako slobodného horizontu bez hraníc a štýlových obmedzení. Takže zatiaľ čo Dunění je masívny gitarový pochod so skandujúcim rappom na text Jáchyma Topola, ktorý vyvoláva temnú atmosféru, tak Jen ten, kdo zbloudí, najde cestu je zhudobnená báseň Michala Horáčka. Akustická balada, krehký duet Richarda Müllera a Svetlany Rymarenko má snovú náladu. Divoká gitarová jazda v piesni Pošli to tam s majstrovskými bicími Miloša Meiera je zdanlivo na inom brehu než Odcházení.

Pôvodne filmovú hudbu, ktorú Pavlíček zložil pre film V. Havla, pre album otextoval Vlasta Třešňák, ktorý ju tiež naspieval spoločne s Monikou Načevou. Na albume hudobník ponúka okrem inštrumentálnych skladieb niekoľko spievaných vecí. Ako spievajúcich hostí pozval autor na natáčanie dve mladé speváčky, Milly Honsovú a Elišku Procházkovú.

„Keď hudobník povie „Pošlu to tam“, znamená to, že do toho dá všetko, že to zahrá so všetkou chuťou, vervou a od srdca, aby to tam proste sedelo. Do tohto projektu som pozval kamarátov muzikantov, o ktorých viem, že im tento pocit nie je vôbec vzdialený, “ vysvetľuje umelec názov novinky, ktorú už tento utorok 25.2. predstaví fanúšikom v prešovskom klube Stromoradie.

foto: archív

Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK