Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Voľby do NRSR 2020: Manuál pre voličov

Voliči v meste Prešov si môžu uplatniť svoje volebné právo vo voľbách do NR SR v sobotu 29. 2. 2020 od 7.00 hod. do 22.00 hod.

V meste Prešov je pre voľby do Národnej rady Slovenskej republiky 29. 2. 2020 utvorených 66 volebných okrskov, pričom pre každý utvorený volebný okrsok je určená samostatná volebná miestnosť (spolu 66). Oproti predchádzajúcim voľbám do Európskeho parlamentu 2019 je to o 14 volebných okrskov menej, keďže mesto Prešov pristúpilo k efektívnejšiemu a racionálnejšiemu usporiadaniu jednotlivých ulíc do volebných okrskov už pre nadchádzajúce voľby do Národnej rady Slovenskej republiky. Preto je dôležité, aby si každý volič skontroloval podľa už skôr doručeného Oznámenia a čase a mieste konania volieb do Národnej rady Slovenskej republiky, do ktorého volebného okrsku patrí podľa adresy svojho trvalého pobytu a ktorá je jeho volebná miestnosť.

Volič si v osobitnom priestore určenom na úpravu hlasovacích lístkov vyberie jeden hlasovací lístok toho kandidujúceho subjektu, ktorému sa rozhodol odovzdať svoj hlas. Tento hlasovací lístok môže bez ďalšej úpravy vložiť do obálky alebo na vybranom hlasovacom lístku môže volič zakrúžkovaním poradového čísla kandidáta vyznačiť, ktorému kandidátovi dáva prednosť. Volič môže zakrúžkovať poradové číslo najviac štyroch kandidátov.

Volič je povinný odložiť nepoužité alebo nesprávne upravené hlasovacie lístky do zapečatenej schránky na odloženie nepoužitých alebo nesprávne upravených hlasovacích lístkov, inak sa dopustí priestupku, za ktorý mu bude uložená pokuta 33 eur.

Modernejšie spracovanie zápisníc
Okrsková volebná komisia môže vyhotoviť zápisnicu o priebehu a výsledku hlasovania vo volebnom okrsku aj v elektronickej forme prostredníctvom aplikácie Integrovaného volebného informačného systému Štatistického úradu Slovenskej republiky a po jej podpísaní ju odoslať elektronickou formou Okresnej volebnej komisii v Prešove. Mesto Prešov pre nadchádzajúce voľby do Národnej rady Slovenskej republiky zabezpečilo pre každú okrskovú volebnú komisiu potrebné technické vybavenie k elektronickému vyhotoveniu zápisnice o priebehu a výsledku hlasovania vo volebnom okrsku. Hlavnými výhodami je zrýchlenie spracovania a možnosť skoršieho ukončenia činnosti v okrskovej volebnej komisii, a to, že nebude potrebné dvakrát ručne vypisovať obsiahle papierové formuláre okrskovej zápisnice s prílohami, ktorých je v týchto voľbách až 25. Dôležitou výhodou je aj to, že elektronický formulár má zabudované automatické kontroly, t. z. , že hlási logické a súčtové chyby, ktoré sú odhalené skôr, ako po fyzickom doručení už podpísanej zápisnice do sídla Okresnej volebnej komisie v Prešove.

Vydanie hlasovacieho preukazu
Všetky informácie týkajúce sa vydania hlasovacieho preukazu nájdu voliči na tomto odkaze: https://www.presov.sk/hlasovaci-preukaz-pre-volby-do-narodnej-rady-slovenskej-republiky-clanok/mid/313033/.html#m_313033

Hlasovanie do prenosnej volebnej schránky
Zo závažných, najmä zdravotných dôvodov, môže hlasovať mimo volebnej miestnosti do prenosnej volebnej schránky len volič, ktorý o to požiadal (osobne, telefonicky, elektronickou poštou alebo prostredníctvom inej osoby) mesto Prešov – Mestský úrad v Prešove, Jarková ul. č. 26, a v deň konania volieb príslušnú okrskovú volebnú komisiu, viď. : https://www.presov.sk/oznamenie-mesta-presov-o-case-a-mieste-konania-volieb-do-narodnej-rady-slovenskej-republiky-clanok/mid/417149/.html#m_417149 Volič môže hlasovať len v územnom obvode volebného okrsku, pre ktorý bola okrsková volebná komisia zriadená. To znamená, že s prenosnou volebnou schránkou sa môžu členovia okrskovej volebnej komisie pohybovať len vrámci územného obvodu svojho volebného okrsku. Telefonicky môže volič požiadať o hlasovanie mimo volebnej miestnosti do prenosnej volebnej schránky na tel. č. :051/3100512 alebo 051/3100513 a elektronicky na e-mailovej adrese: volby@presov.sk aj v deň konania volieb do Národnej rady Slovenskej republiky 29. februára 2020.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK