Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

COVID-19: Najnovšie informácie v súvislosti so šírením koronavírusu na území SR

4.5.2020 

Premiér SR Igor Matovič na tlačovej besede informoval o ďalšom uvoľňovaní opatrení v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19.

Od 6. mája teda začínajú spolu druhá aj tretia fáza uvoľňovania opatrení, avšak za stanovených podmienok a usmernení hlavného hygienika SR. 

V druhej fáze sa otvorí krátkodobé ubytovanie s jedlom na izbu, kaderníctva, holičstvá, pedikúry a manikúry, kozmetika a soláriá; vonkajšie turistické atrakcie; taxi služba; bohoslužby a svadby.

V tretej fáze pôjde o otvorenie obchodov a služieb s dodržaním stanoveného počtu zákazníkov (25 metrov štvorcových na zákazníka), verejné stravovanie s vonkajšími terasami a s maximálne dvomi ľuďmi pri stole; rehabilitačné služby so suchými procedúrami. Otvoria sa aj múzeá, galérie, knižnice a výstavné siene.

30.4.2020 

Do dnešného dňa je na Slovensku potvrdených spolu 1396 prípadov ochorenia COVID-19, pričom za včerajší deň pribudlo 5 prípadov. 23 pacientov zomrelo, vyliečených je 524 ľudí.

Podľa informácií Ústredného krízového štábu SR by sa v prípade priaznivého vývoja situácie mohla od 6. mája začať druhá fáza otvárania prevádzok.

 

28.4.2020 

Na Slovensku pribudli 3 prípady ochorenia COVID-19 z celkového počtu 1767 otestovaných vzoriek. K dnešnému dňu tak v našej krajine evidujeme 1384 pozitívnych prípadov ochorenia. Novému koronavírusu podľahlo 20 pacientov, vyliečených je 423 ľudí.

23.4.2020

Na Slovensku k dnešnému dňu evidujeme 1325 potvrdených prípadov ochorenia COVID-19. Na toto ochorenie zomrelo v našej krajine už 15 pacientov, vyliečilo sa 288 ľudí.

Minister školstva Branislav Gröhling dnes oznámil, že ústne maturitné skúšky sa tento rok neuskutočnia. Maturitné známky sa budú počítať z priemeru známok z vysvedčení počas štúdia. Ak študent so známkou nebude súhlasiť, bude skúšaný ústne.

21.4.2020 

Vláda SR v spolupráci s odborníkmi pripravila plán 4 fáz postupného otvárania prevádzok na Slovensku. Informovalo o tom Ministerstvo zdravotníctva SR na svojej webovej stránke.

Prvá fáza by sa pritom mala začať už od zajtra 22. apríla 2020. Zároveň by sa mali zmeniť otváracie hodiny určené prednostne pre dôchodcov – od pondelka do piatku od 9. do 11. hodiny.

Plán je rozdelený na štyri fázy. V prvej by malo dôjsť k otvoreniu:

  • prevádzok do 300 metrov štvorcových
  • prevádzok verejného stravovania – výdajom stravy cez okienko
  • vonkajších športovísk: musí ísť o bezkontaktný šport , bez šatní a WC, bez obecenstva
  • zariadení dlhodobého ubytovania, bez spoločného stravovania
  • vonkajších trhovísk za presne určených podmienok
  • predajní automobilov a autobazárov

Podľa informácií Ministerstva zdravotníctva SR to bude platiť len vtedy, ak po prvej fáze nebude nárast nových prípadov, alebo to bude v únosnej miere. Ak sa však bude nákaza šíriť rýchlo, prevádzky sa zatvoria. Ďalšie fázy by mali nasledovať v dvojtýždňových intervaloch. Vývoj nakazených novým koronavírusom sa bude pravidelne vyhodnocovať.

Naďalej platia prísne hygienické pravidlá ako nosenie rúšok, dvojmetrové rozostupy medzi ľuďmi, 25 metrov štvorcových na jednu osobu, dezinfekcia rúk a vetranie priestorov.

V prípade úspechu 1. fázy môžu nasledovať ďalšie.

V 2. fáze by sa otvorilo ubytovanie (krátkodobé, bez spoločného stravovania, jedlo na izbu, s WC a kúpeľňou, bez iných služieb), za stanovených podmienok - kaderníctva, pedikúry a manikúry, vonkajšie turistické atrakcie, taxi služba, detské kluby do 10 rokov, bohoslužby a svadby.

V 3. fáze by nasledovali obchody a služby do 1000 metrov štvorcových, verejné stravovanie – vonkajšie terasy, masáže, športové rekondičné rehabilitácie – len suché procedúry, múzeá, galérie, knižnice a výstavní siene podľa podmienok.

V 4. fáze by to mohli byť kiná, divadlá, kúpaliská, hromadné podujatia, obchodné centrá, školy, škôlky, vnútorné športoviská, športové podujatia, ubytovanie.

Na Slovensku máme k dnešnému dňu potvrdených 1173 pozitívnych prípadov ochorenia COVID-19. Na ochorenie zomrelo 13 ľudí, vyliečilo sa 251 pacientov.

19.4.2020  

Na Slovensku je nateraz potvrdených 1161 pozitívnych prípadov ochorenia COVID-19. Slovensko eviduje 12 úmrtí pacientov na toto ochorenie. Doteraz sa z nového koronavírusu vyliečilo 229 pacientov.

15.4.2020

Na Slovensku je k dnešnému dňu potvrdených spolu 863 prípadov ochorenia COVID-19. Pozitívnou správou je, že doteraz sa na Slovensku z tohto ochorenia vyliečilo 151 pacientov.

6.4.2020
Počet pacientov nakazených novým koronavírusom na Slovensku stúpol na 534.

2.4.2020
Na Slovensku pribudlo 26 pozitívnych prípadov ochorenia COVID-19. Celkovo je tak v našej krajine potvrdených 426 prípadov.

01.4.2020
Na Slovensku je už 400 potvrdených prípadov ochorenia COVID-19. V utorok bolo vyšetrených 877 ľudí, pozitívnych bolo 37 prípadov.

30.3.2020
Na Slovensku pribudlo ďalších 22 potvrdených prípadov koronavírusu. Celkový počet tak stúpol na 336. Počet negatívnych výsledkov bol 379.

Súčinnosťou od 30. marca 2020 od 6:00 hod. do odvolania sa zároveň uzatvárajú všetky maloobchodné prevádzky a všetky prevádzky poskytujúce služby okrem:

- predajní potravín, mäsa, chleba a pečiva, ovocia a zeleniny, predajní potravín na osobitné výživové účely pre dojčatá a malé deti a predajní potravín na osobitné lekárske účely,
- predajní drogérie,
- lekární, predajní a výdajní zdravotníckych pomôcok a očných optík,
- predajní novín a tlačovín,
- predajní s krmivom pre zvieratá a veterinárnych ambulancií,
- prevádzok telekomunikačných operátorov,
- prevádzok verejného stravovania a stánkov s rýchlym občerstvením,
- prevádzok poštových, bankových, poisťovacích služieb a leasingových služieb,
- prevádzok internetových obchodov (eshop) s možnosťou vyzdvihnutia tovaru v prevádzke a donáškových služieb,
- práčovní a čistiarní odevov,
- čerpacích staníc pohonných hmôt a palív,
- pohrebných služieb, služieb pohrebiska a krematória,
- autoservisov, pneuservisov a odťahových služieb,
- služieb Slovenskej technickej kontroly a emisnej kontroly,
- servisov výpočtovej a telekomunikačnej techniky,
- taxi služieb vykonávajúcich prepravu vecí a tovaru,
- advokátov, notárov, súdnych exekútorov, správcov konkurzných podstát, mediátorov, dražobníkov, rozhodcov, znalcov, tlmočníkov a prekladateľov,
- prevádzok kľúčových služieb,
- zberných dvorov,
- predajní metrového textilu a galantérie,
- predajní a servisov bicyklov,
- prevádzok záhradníctva a záhradnej techniky, ak celková vnútorná predajná plocha prevádzky nepresahuje 2000m2,
- prevádzok stavebnín, inštalačného a elektroinštalačného materiálu, železiarstva, farieb lakov, ak celková vnútorná predajná plocha prevádzky nepresahuje 2000 m2.

S účinnosťou od 30. marca 2020 od 6:00 hod. sa do odvolania zakazuje prítomnosť verejnosti v prevádzkach verejného stravovania a stánkov s rýchlym občerstvením; tento zákaz sa nevzťahuje na predaj mimo prevádzku stravovacích služieb (napríklad prevádzky rýchleho občerstvenia s výdajným okienkom alebo predaj pokrmov so sebou bez vstupu do prevádzky). Vstup a pobyt v prevádzke bude umožnený len s prekrytými hornými dýchacími cestami (napríklad rúškom, šálom, šatkou, atď.).

Pri vchode do prevádzky bude potrebné aplikovať si dezinfekciu na ruky alebo si nasadiť jednorazové rukavice.

V radoch nakupujúcich musí byť odstup minimálne 2 metre a počet nakupujúcich v prevádzke v jednom okamihu nesmie prekročiť koncentráciu jeden nakupujúci na 25 m2 z predajnej plochy prevádzky,

S účinnosťou od 30. marca 2020 do odvolania bude v dňoch pondelok až sobota v čase od 9:00 hod. do 12:00 hod. vstup do obchodných prevádzok umožnený iba osobám nad 65 rokov.

29.3.2020
Na Slovensku pribudlo 22 nových prípadov nákazy novým koronavírusom. Celkový počet prípadov ochorenia COVID-19 tak stúpol na 314.

28.3.2020
Na Slovensku pribudlo 23 nových prípadov ochorenia COVID-19, negatívnych vzoriek bolo 724. Spolu je tak v našej krajine 292 potvrdených prípadov nového koronavírusu.

Ústredný krízový štáb SR informoval aj o ďalších prijatých opatreniach:

- sprísnenie hygienických podmienok v obchodných prevádzkach,
- okrem potravín a drogérií bude možné otvoriť aj ďalšie prevádzky, ako napríklad očné optiky, leasingové služby, prevádzky STK a emisných kontrol, servis výpočtovej a telekomunikačnej techniky, služby advokátov či notárov, kľúčových služieb, zberných dvorov, prevádzky galantérií a metrového textilu, servisu a predaja bicyklov, záhradníctiev, stavebnín, predajní inštalačného, elektroinštalačného materiálu, železiarstiev, predajní farby-laky. Toto opatrenie sa týka menších prevádzok, nie veľkých nákupných centier.
- Vo všetkých otvorených prevádzkach bude povinné používanie ochranných rúšok. Povinná bude tiež dezinfekcia rúk alebo ochranné rukavice.
- Povinné budú aspoň dvojmetrové odstupy medzi ľuďmi.
- Prevádzkovatelia musia zabezpečiť, aby sa v ich priestoroch výrazne nenahromadili ľudia - jeden nakupujúci na 25 metrov štvorcových.
- Obchody budú v nedeľu zatvorené. Otvorené môžu zostať len pohotovostné lekárne a veterinárne ambulancie.
- Vláda chce zakázať predaj respirátorov bežnej verejnosti. Respirátory by sa mali poskytovať len zdravotníkom a príslušníkom silových zložiek.

27.3.2020
Na Slovensku je k dnešnému dňu ďalších 43 nových pozitívnych prípadov ochorenia COVID-19.

Otestovaných bolo 912 ľudí. Celkovo je tak na Slovensku 269 prípadov ochorenia.

26.3.2020
Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove sa dnes potvrdilo ochorenie COVID-19 u jedného pacienta z Prešova. Ide o 35-ročného muža, ktorý sa vrátil z Holandska.

K dnešnému dňu je na Slovensku celkovo 226 nakazených, počet pozitívnych prípadov stúpol o 10. Negatívnych bolo 325 vzoriek.

Pozitívne prípady ochorenia COVID-19 boli zaznamenané u pacientov z Bratislavy, okresu Prievidza, okresu Považská Bystrica, okresu Dunajská Streda, okresu Liptovský Mikuláš, okresu Zlaté Moravce a z Gabčíkova.

25.3.2020
Na Slovensku máme k dnešnému dňu potvrdených ďalších 12 pozitívnych prípadov ochorenia COVID-19. Ide o občanov z Bratislavy, Gabčíkova (bydlisko Hanušovce nad Topľou), Martina, Zázrivej, Lučenca, Záhorskej Novej Vsi a Slovenskej Ľupče.

304 vzoriek bolo negatívnych. Spolu je tak na Slovensku 216 prípadov nového koronavírusu.

Na Slovensko dnes v ranných hodinách prišlo 100 000 kusov respirátorov FFP3. Vláda začína s ich distribúciou zdravotníkom.

24.3.2020
K dnešnému dňu máme na Slovensku potvrdených 19 nových pozitívnych prípadov ochorenia COVID-19. Negatívnych bolo 432 vzoriek. Spolu je tak v našej krajine už 204 pozitívnych prípadov.

Podľa slov predsedu vlády SR Igora Matoviča, vzorky začína vyšetrovať už aj laboratórium Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trenčíne. Ministerstvo školstva SR dnes informovalo, že školy zostanú zatvorené až do odvolania, rušia sa aj písomné maturity.

Vláda dnes prijala aj viacero nových opatrení:

1. Je povinné nosiť rúško všade mimo svojho bydliska.
2. Obchody s potravinami, drogérie, predajne novín či krmív budú v nedeľu zatvorené pre sanitáciu prevádzok a oddych zamestnancov.
3. Zriaďujú sa špeciálne otváracie hodiny pre seniorov nad 65 rokov na nákup potravín: od 9:00 do 12:00 hod.
4. Zrušenie bezplatnej železničnej dopravy pre študentov do termínu uzavretia škôl.
5. Ústredný krízový štáb SR vyzýva seniorov necestovať hromadnou dopravou, ak, tak len v nevyhnutných prípadoch.
6. Ústredný krízový štáb vyzýva dôchodcov nad 65 rokov vychádzať z domov len za účelom nákupu, venčenia psa, či návštevy lekára.
7. Hromadné podujatia sa nebudú uskutočňovať až do odvolania.
8. Je povinné dodržiavať odstup medzi sebou, minimálne 2 metre jeden od druhého, a to v akomkoľvek rade.

Ďalšie opatrenia Vlády SR prijaté dňa 24.3.2020:

9. ÚVZ SR ďalej vydal opatrenie, ktorým nariadi poskytovateľom sociálnych služieb dôsledne dodržiavať hygienicko-epidemiologický režim.

10. Ministerstvo zdravotníctva SR pripraví posunutie povinnosti vykonávať povinné zdravotné prehliadky vo vzťahu k práci.

11. Budú prijaté zmeny zákonov, ktoré zakotvia prerušenie plynutia zákonných lehôt (návrhy pripravia všetky ministerstvá).

12. Vyhlásený bude núdzový stav v zariadeniach sociálnych služieb, ktoré poskytujú zdravotnú starostlivosť.

13. ÚVZ SR dočasne uzatvorí činnosť denných stacionárov, aby klienti boli doma a zamestnanci denných stacionárov poskytovali službu dôchodcom doma (nákup, pošta a pod.).

14. V skrátenom legislatívnom konaní bude predložená zmena zákona o ochrane osobných údajov, aby bolo možné využívať lokalizačné dáta z mobilných telefónov osôb v záujme ochrany verejného zdravia.

15. Ministerstvo zdravotníctva SR vypracuje reprofilizáciu celej siete nemocníc s cieľom zabezpečiť efektívnu liečbu ochorenia COVID-19, t.j. budú vyčlenené nemocnice a pavilóny pre pacientov s pozitívnym výsledkom ochorenia na Západnom, Strednom a Východnom Slovensku.

16. Bude vytvorená masívna reklamná kampaň, v prospech opatrení proti šíreniu ochorenia, vo verejnoprávnych i súkromných médiách.

17. Vláda pripraví výnimku v poskytovaní služieb notárov a advokátov s platnosťou od 12. marca do 30. apríla predbežne; t.j. nebudú plynúť zákonné lehoty.

18. Ministerstvo spravodlivosti SR pripraví výnimku, aby nemohlo do 30.04.2020 prísť k výkonu dražobného práva a k výkonu exekúcie.

19. Príslušníci PZ SR a armády SR budú prítomní pred nemocnicami, kde dochádza k výtržnostiam a nedodržiavaniu hygienických štandardov, príkazov a usmernení, najmä neprispôsobivými občanmi.

20. Pred každou nemocnicou, kde sa robia odbery, zriadi vláda tzv. drive through – odbery vzoriek z auta.

21. ÚVZ SR vydá opatrenie, aby sa od 30.03.2020 zabezpečilo vo všetkých nemocniciach, pri vstupe do fabrík, obchodov a miest, kde sa ľudia stretávajú, meranie teploty na čele.

22. RTVS zabezpečí každodenné vysielanie sv. omše na Dvojke približne o 18.00 hod. , a vyučovacie spoty pre žiakov a študentov.

23. Ministerstvo dopravy SR pripraví možnosť zasielania bezplatných cielených správ tým ľuďom, ktorým potrebuje vláda komunikovať pravidelné inštrukcie.

24. Tovar, ktorý bude dovážaný pre obete pandémie na územie SR, bude môcť byť oslobodený od DPH a ciel.

22.3.2020
Na Slovensku je do dnešného dňa potvrdených 185 prípadov ochorenia COVID-19. Dnes pribudlo 7 pozitívnych vzoriek, negatívnych bolo 235. Dvaja pacienti sú z Bratislavy, dvaja z Nitry, dvaja z Martina a jeden je z Gabčíkova.

20.3.2020
Na Slovensku je k dnešnému dňu potvrdených 137 prípadov ochorenia COVID-19. Dnes pribudlo 14 nových pozitívnych výsledkov, negatívnych je doteraz spolu 2570 testov.

19.3.2020
Na Slovensku dnes pribudlo 19 nových potvrdených prípadov výskytu ochorenia nového koronavírusu. Celkovo je v našej krajine už 123 potvrdených prípadov. Celkový počet negatívnych vzoriek je 2316.

Na základe uznesenia Vlády SR číslo 115 zo dňa 18.3.2020 bol dňa 19.3.2020 v čase 00:00 hod na postihnutom území Slovenskej republiky vyhlásený rozšírený núdzový stav.

18.3.2020
V meste Prešov je k 18.3.2020 potvrdený stále jeden prípad nákazy koronavírusom. Dnes, krátko pred 17:00 hod. , to potvrdil Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Prešove.

Mesto Prešov na základe toho vyzýva občanov, aby nešírili dezinformácie a nepodliehali panike v dôsledku neoverených informácií.

Na Slovensku je k dnešnému dňu potvrdených 105 prípadov ochorenia COVID-19.

17.3.2020
V meste Prešov je k 17.3.2020 potvrdený jeden prípad nákazy koronavírusom. Ide o 2-ročné dieťa z Prešova. Jeho najbližší príbuzní nejavili žiadne príznaky ochorenia, naďalej však zostávajú v domácej karanténe.

Na Slovensku k dnešnému dňu pribudlo 25 nových pozitívnych prípadov na ochorenie COVID-19 (koronavírus). Spolu je tak v našej krajine 97 potvrdených prípadov. Negatívnych bolo 1816 vzoriek.

16.3.2020

Premiér Slovenskej republiky Peter Pellegrini potvrdil, že k dnešnému dňu pribudlo na Slovensku 11 nových prípadov ochorenia COVID-19. Celkovo je tak na Slovensku potvrdených 72 prípadov.

Ústredný krízový štáb SR zároveň povolil otvorenie prevádzkam práčovní a čistiarní, pneuservisom a autoservisom, a fungovať budú môcť aj odťahové služby či taxi služby. Taxi služby však nemôžu voziť ľudí, ale iba tovar, teda môžu pracovať ako donášková služba.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) pre koronavírus od 18.3.2020 pozastavuje prevádzku IC vlakov a zákaznícke centrá sa až do odvolania zatvoria.

Mesto Prešov prijalo ďalšie opatrenia v súvislosti so šíriacim sa koronavírusom COVID-19

Mesto Prešov po individuálnej dohode s jednotlivými prijímateľmi obmedzuje domácu opatrovateľskú službu. Opatrovateľky roznášajú len potraviny, lieky a drogériu k dverám na požiadanie prijímateľa a nevstupujú do bytov alebo domov. Týmto žiadame prijímateľov, aby si pri preberaní objednaného tovaru, zakryli tvár rúškom alebo šatkou. Rodinní príslušníci sú informovaní o obmedzení poskytovania opatrovateľskej služby. Výnimkou sú prijímatelia, ktorí sú odkázaní na pomoc a nemajú rodinných príslušníkov, ktorí by im službu poskytli, resp. rodinní príslušníci vykonávajú službu v súlade s pokynom predsedu vlády (pracujú v zdravotníctve, resp. zabezpečujú rozvoz a dodávky základných potravín.

Mestský úrad v Prešove zároveň vydal nasledujúce pokyny platné od pondelka 16.3.2020:

- Zákaz pohybu prijímateľov sociálnej služby v zariadení pre seniorov mimo objektu zariadenia
- V prípade dovolenky prijímateľa sociálnej služby je nástup možný až po 01.04.2020
- Prerušiť poskytovanie sociálnej služby pre prijímateľov v denných stacionároch a jedálni až do odvolania.
- Pri vybavovaní klientov v podateľni a v pokladni MsÚ v Prešove žiadame súčinnosť pri používaní ochranných rúšok

Mestská polícia funguje v štandardnom režime, v uliciach je 6 hliadok a všetci príslušníci sú vybavení ochrannými rúškami na tvár. Príslušníci mestskej polície upozorňujú ľudí, ktorí sa zdržiavajú v skupinkách, aby sa rozišli. Mestská polícia je zároveň pripravená v prípade potreby počet hliadok operatívne navýšiť.

Prešovskí mestskí policajti počas uplynulého víkendu skontrolovali bary, kaviarne a zábavné podniky na území mesta, pričom zistili porušenie príkazu na uzavretie prevádzok v 22 prípadoch. Mestskí policajti v zmysle usmernenia z Úradu verejného zdravotníctva tieto porušenia zadokumentovali a odstúpili ich Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva v Prešove. V tejto činnosti bude mestská polícia pokračovať aj naďalej.

Mesto Prešov pripravuje informačný list, v ktorom sa ľudia dočítajú všetky dôležité opatrenia týkajúce sa šírenia koronavírusu a s tým súvisiacich opatrení. Tento list bude v krátkom čase doručený do všetkých poštových schránok na území mesta Prešov.

Mesto Prešov zároveň vyzýva všetkých obyvateľov, aby neverili hoaxom a neovereným poplašným správam šíriacim sa po internete a spoliehali sa len na dôveryhodné zdroje informácií. Žiaľ nachádzajú sa medzi nami aj nepoctiví občania, ktorí zneužívajú aktuálny stav a pod rôznymi falošnými zámienkami sa snažia dostať do bytov či domov najmä k starším ľuďom. Chceme preto vyzvať všetkých obyvateľov, aby neotvárali cudzím ľuďom, ktorí tvrdia, že im chcú zmerať teplotu a podobne.

Technické služby mesta Prešov informujú občanov o pozastavení jarného upratovania v meste Prešov. V súvislosti s mimoriadnou situáciou, spojenou so šírením nového koronavírusu, sa od pondelka 16.3.2020 pozastavuje jarné upratovanie v meste Prešov (VOK-y).

Dopravný podnik mesta Prešov s okamžitou platnosťou vydal nariadenie, že do vozidiel MHD môžu vstupovať len cestujúci s ochranným rúškom alebo šatkou na tvári. Rúškami boli vybavení aj všetci vodiči.

Dopravný podnik od 17.3.2020 upraví odchody jednotlivých liniek a všetky spoje budú až do odvolania premávať podľa cestovného poriadku platného cez víkend.

Dopravný podnik dočasne zatvoril predajné miesta v NS Opál na sídlisku Sekčov a v NS Družba na sídlisku III. Otvorené ostávajú len predajné miesta na Weberovej ulici a na železničnej stanici, na ktorých platí obmedzenie pohybu ľudí. Jednotliví zákazníci môžu na predajné miesto vstupovať len po jednom. Všetci pracovníci za priehradkou sú chránení rúškami na tvár.

Všetky dôležité informácie dopravný podnik zverejňuje aj priamo vo vozidlách MHD.

15.3.2020
Na Slovensku je k dnešnému večeru potvrdených spolu 61 prípadov ochorenia COVID-19. 1375 vzoriek bolo negatívnych.

Ústredný krízový štáb SR prijal v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 ďalšiu sériu opatrení:

- S platnosťou od 16.3.2020 od 6.00 hod. ráno budú zatvorené všetky maloobchody a prevádzky služieb, okrem predajní potravín, drogérie, lekární, predajní zdravotníckych potrieb, predajní tlačovín, čerpacích staníc, bánk, pôšt, pobočiek telekomunikačných operátorov, predajní krmív pre zvieratá či veterinárnych ambulancií.
- Ústredný krízový štáb SR prijal opatrenie aj v súvislosti so stravovacími zariadeniami, ktoré budú síce otvorené, ale len na výdaj či donášku jedál.
- Ústredný krízový štáb SR zároveň nariaďuje odklad plánovaných, život neohrozujúcich operačných zákrokov v nemocniciach a zdravotníckych zariadeniach.
- Naďalej platí povinná 14-dňová karanténa pre občanov SR, ktorí sa vracajú zo zahraničia. Ak sa vracajú skupinovo autobusom či vládnym špeciálom, bude nutné, aby boli títo občania 14 dní v ubytovacích zariadeniach štátu.

13.3.2020
Mesto Prešov zrušilo aj plánované termíny občianskych slávností - uvítania detí do života a životných jubileí. Oslavy sa zatiaľ predbežne presúvajú na 30. apríl 2020, postupovať však budeme v závislosti od aktuálnej situácie.

V súvislosti s opatreniami na zabránenie šíreniu ochorenia COVID-19 mesto Prešov uzatvára prevádzku hlavnej pokladnice MsÚ na Jarkovej ulici pre vybavovanie klientov a širšiu verejnosť, a to od pondelka 16.03.2020 do piatku 20.03.2020.

Dane a poplatky na rok 2020 sa budú platiť v júni 2020, až po doručení rozhodnutia. Nedoplatky sa môžu uhradiť na účty (uvedené v prílohe pod týmto článkom) prostredníctvom internet bankingu, vkladom v banke či poštovou poukážkou.

Občania sa v súvislosti s poplatkami môžu informovať aj na týchto telefónnych číslach :
- miestne dane: 051/3100 250, 232, 235
- poplatok za odpad: 051/ 3100 256,257
- majetok: 051/ 3100 241.

Podateľňa na Hlavnej ulici č. 73 bude od pondelka 16.3.2020 občanom k dispozícii v čase od 8:00 hod. do 11:00 hod. Jednotlivé oddelenia úradu môžu občania kontaktovať telefonicky alebo elektronicky prostredníctvom e-mailovej adresy podatelna@presov.sk. Mesto Prešov žiada občanov, aby do podateľne MsÚ prichádzali iba v nevyhnutných prípadoch a za podmienky, že sú úplne zdraví a nepociťujú žiadne príznaky ochorenia.

Dopravný podnik mesta Prešov, a.s. prijal od 13.3.2020 ďalšie preventívne opatrenia v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19.

Obmedzuje sa nástup a výstup prednými dverami. Vyhradenie priestoru predných dverí bude označené. Vodiči MHD sú upozornení na zvýšenú trpezlivosť pri obsluhe zastávok a spolupatričnosť s cestujúcimi, na poskytnutie asistencie nevidiacim cestujúcim a cestujúcim s asistenčnými psami, ktoré sú trénované na nástup cez predné dvere. Týmto cestujúcim je nástup a výstup cez predné dvere naďalej umožnený.

Od 16. marca 2020 v trvaní dvoch týždňov premáva MHD v Prešove podľa cestovného poriadku „Pracovný deň PRÁZDNINY“. DPMP, a.s. cestujúcim ďakuje za pochopenie.

Sociálna poisťovňa informuje občanov, najmä rodičov, o zavedení zjednodušeného spôsobu podania žiadosti o ošetrovné v súvislosti s koronavírusom a následným uzatvorením školských zariadení. Všetky informácie nájdete TU: https://bit.ly/2wPhucy

12.3.2020
Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny so sídlom v Prešove zverejnil informácie a odporúčania pre svojich klientov v súvislosti s prevenciou šírenia ochorenia COVID-19: https://bit.ly/3aORYTm

Na celom území Slovenska platí od dnešného rána mimoriadna situácia. Počas mimoriadnej situácie sa podľa Ústredného krízového štábu SR nebude zasahovať do práv a slobôd občanov. Správu budeme priebežne aktualizovať.

11.3.2020
Mestský úrad v Prešove od štvrtka 12. marca 2020 ruší stránkové hodiny, všetky oddelenia tak budú pre verejnosť uzavreté. Výnimkou je len pokladňa a podateľňa. Jednotlivé oddelenia úradu môžu občania kontaktovať telefonicky alebo elektronicky prostredníctvom e-mailovej adresy podatelna@presov.sk. Mesto Prešov žiada občanov, aby do podateľne a pokladne MsÚ prichádzali iba v nevyhnutných prípadoch a za podmienky, že sú úplne zdraví a nepociťujú žiadne príznaky ochorenia.

V prípade potreby služieb Matričného úradu môžu občania Matričný úrad kontaktovať telefonicky alebo elektronicky prostredníctvom e-mailovej adresy matrika@presov.sk.

Zároveň platí obmedzenie organizovania sobášov a pohrebov iba v úzkom kruhu blízkych, v prípade sobášov v maximálnom počte 10 ľudí, v prípade pohrebov rovnako, maximálne 10 ľudí.

O ďalších potrebných opatreniach bude mesto Prešov priebežne informovať v závislosti od aktuálnej situácie.

Zároveň platí zákaz návštev v zariadeniach pre seniorov, v denných centrách a denných stacionároch až do odvolania.

Mesto Prešov vopred ďakuje občanom za rešpektovanie týchto nariadených preventívnych opatrení.

10.3.2020
Mesto Prešov preventívne zatvára telocvične a bazény pre verejnosť. Na Slovensku sa doteraz potvrdilo 7 pozitívnych prípadov ochorenia COVID-19 (koronavírus), negatívnych je 541 vzoriek. Šírenie ochorenia aktuálne nemá epidemický charakter. Hygienici sú v pohotovosti a dôsledne monitorujú epidemiologickú situáciu.

Miestne príslušné regionálne úrady verejného zdravotníctva majú ohniská nákazy podchytené.

Ústredný krízový štáb SR v súvislosti so šíriacim sa ochorením COVID-19 (koronavírus) zakázal od 10. marca 2020 organizovanie športových, kultúrnych aj verejných podujatí na Slovensku po dobu 14 dní s tým, že v prípade potreby môže byť časová lehota predĺžená.

Znenie rozhodnutia nájdete tu: http://bit.ly/38BR4Z8

Ústredný krízový štáb SR zároveň nariadil povinnú 14-dňovú karanténu pre všetkých občanov, ktorí sa vrátia z najviac postihnutých krajín - Talianska, Číny, Iránu a Južnej Kórey.

Osoby vracajúce sa z Talianska, Číny, Iránu a Južnej Kórey budú v karanténe spolu so svojimi rodinnými príslušníkmi, s ktorými žijú v spoločnej domácnosti.

Hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas v dohľadnej dobe vydá pravidlá pre domácu povinnú karanténu. Za nerešpektovanie nariadenia môže byť občanovi uložená pokuta do výšky 1650 eur.

Každý žiak alebo zamestnanec, ktorý v predchádzajúcich dvoch týždňoch navštívili Taliansko, je povinný s okamžitou platnosťou opustiť školu, odobrať sa domov a zotrvať doma v 14-dňovej karanténe a v tej sledovať svoj zdravotný stav.

V prípade príznakov, ako sú horúčka, kašeľ, sťažené dýchanie, bolesť hrdla, hlavy či únava, vyzýva občanov, aby telefonicky kontaktovali svojho lekára alebo lekársku pohotovostnú službu.

Znenie rozhodnutia nájdete tu: http://bit.ly/2wFBNJx

Karanténne opatrenia a prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu boli nariadené v termíne od 09.03.2020 do 15.03.2020 len pre 2 školy so sídlom v Bratislave.

Na základe stanoviska Úradu verejného zdravotníctva SR nie je nutné z epidemiologického hľadiska pristúpiť k uzatvoreniu ďalších škôl. ÚVZ SR a príslušné regionálne úrady idú v pohotovostnom režime a dôsledne monitorujú epidemiologickú situáciu v súvislosti s ochorením COVID-19.

Na dennej báze ju vyhodnocujú a uskutočňujú adekvátne a potrebné preventívne opatrenia. Ministerstvo školstva SR vydalo zákaz organizovania akýchkoľvek výletov, exkurzií, aktivít Erasmus+ a iných podujatí mimo územia SR.

Viac informácií nájdete tu: http://bit.ly/3aGLWnN

9.3.2020
Mesto Prešov ruší spoločenské, kultúrne a športové podujatia, ktorých je organizátorom. Zároveň odporúča právnickým a fyzickým osobám - podnikateľom na území mesta Prešov obmedziť hromadné podujatia, pri ktorých by mohlo dôjsť k šíreniu ochorenia.

Plánované podujatia sa presúvajú na náhradné termíny. Dnešný koncert Mira Jaroša sa podľa organizátora neuskutoční, nový termín bude známy do konca marca. Všetky lístky však zostávajú v platnosti.

Presúva sa termín finálového kola súťaže Talent základných škôl regiónu Šariš, rovnako aj plánované oslavy MDŽ pre seniorov, Deň učiteľov či Metodický deň.

Taktiež platí zákaz návštev v zariadeniach pre seniorov, denných centrách a v denných stacionároch. Do odvolania budú zatvorené komunitné centrá.

Rušia sa školské výlety a exkurzie, dočasne tiež aj výučba v základných umeleckých školách.

Mesto Prešov taktiež odporúča obyvateľom využiť elektronické vybavovanie potrebných náležitostí na Mestskom úrade.
-----
Slováci môžu byť na Európsku kartu zdravotného poistenia ošetrení v celej EÚ

Európska karta zdravotného poistenia umožní ošetrenie občanov Slovenska vo verejnom systéme zdravotníctva ktoréhokoľvek členského štátu Európskej únie (EÚ). Uviedla vedúca tlačového tímu Zastúpenia Európskej komisie (EK) na Slovensku Ingrid Ludviková v súvislosti so šíriacim sa koronavírusom. Koordinácia medzi členskými štátmi Európskej únie (EÚ) podľa nej prebieha nepretržite a pripomenula, že v prípade dopravy a možných zrušených letov či iných komplikácií platia pre všetkých občanov EÚ jednotné práva cestujúcich.
-------
Primátorka mesta Prešov vyzvala školy a školské zariadenia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov a tiež zariadenia pre seniorov na zavedenie preventívnych odporúčaní, ktoré nariadilo Ministerstvo zdravotníctva SR:

zvýšená hygiena a dezinfekcia povrchov v školách a školských zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov a v zariadeniach pre seniorov,
dočasné zrušenie školských exkurzií a výletov,
obmedzenie hromadných podujatí, pri ktorých by mohlo dôjsť k šíreniu ochorenia,
zákaz návštev v zariadeniach pre seniorov, predbežne do 31. marca 2020.
----
Na základe žiadosti Ústredného krízového štábu v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 prijíma mesto Prešov nasledujúce opatrenia:

Obmedzujeme organizáciu spoločenských, kultúrnych a športových podujatí vo svojej pôsobnosti.
Odporúčame právnickým a fyzickým osobám - podnikateľom na území mesta Prešov obmedziť hromadné podujatia, pri ktorých by mohlo dôjsť k šíreniu ochorenia.
Vyzývame zvolávateľov verejných zhromaždení, aby prijali také opatrenia, ktoré zabránia potenciálnemu šíreniu nového koronavírusu na zhromaždení.

Všeobecné pokyny pre občanov Slovenskej republiky

návštevy vo všetkých nemocniciach, domovoch sociálnych služieb, detských domovoch a vo väzniciach sú zakázané
-------
6.3.2020
Na Slovensku nový koronavírus nebol k dnešnému dňu potvrdený. Mesto Prešov situáciu pozorne sleduje a v rámci prevencie zaviedlo všetky potrebné opatrenia, vrátane informovania verejnosti o potrebe zvýšenej hygieny a postupu pri výskyte príznakov nového koronavírusu.

Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky odporúča verejnosti dodržiavať preventívne opatrenia, ktoré sú účinné vo vzťahu ku kvapôčkovým nákazám (patrí sem aj COVID-19):

• umývať si ruky často mydlom a teplou vodou, najmenej pod dobu 20 sekúnd. Ak nie je k dispozícii mydlo a voda, treba použiť dezinfekčný prostriedok na ruky na báze alkoholu,
• očí, nosa i úst sa nedotýkajte neumytými rukami,
• zakrývať si nos a ústa pri kašľaní a kýchaní jednorazovou papierovou vreckovkou a následne ju zahoďte do koša,
• vyhýbať sa blízkemu kontaktu s ľuďmi, ktorí javia príznaky nádchy alebo chrípky,
• dodržiavať vzdialenosť najmenej jeden meter medzi vami a kýmkoľvek kto kašle alebo kýcha,
• zvážiť účasť na hromadných podujatiach, respektíve oblastí s vysokou koncentráciou ľudí,
• v domácnosti dbajte na zvýšenú dezinfekciu povrchov,
• nosenie ochranného rúška a respirátora má význam u chorej osoby s respiračným ochorením alebo u zdravej osoby, ktorá sa zdržuje v blízkosti človeka s respiračným ochorením,
• ak ste chorý, zostaňte doma a telefonicky kontaktujte svojho ošetrujúceho lekára, ktorý určí ďalší postup liečby.

V súvislosti so šírením koronavírusu COVID-19 je mesto Prešov neustále v kontakte s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva so sídlom v Prešove (RÚVZ). Výskyt ochorenia COVID-19 však nebol k dnešnému dňu na Slovensku potvrdený, preto je dôležité, aby sa všetci občania správali adekvátne k aktuálnej situácii a nepodliehali predčasnej panike, najmä v dôsledku neoverených informácií.

Dopravný podnik mesta Prešov pravidelne udržiava čistotu v celom svojom vozovom parku. Počas najbližších dní však bude preventívne prebiehať aj dodatočná dezinfekcia interiéru autobusov a trolejbusov nad rámec požadovaných opatrení z Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, a to pomocou tlakových parných čističov a dezinfekčných postrekov. Dopravný podnik mesta Prešov, a.s. zároveň informuje cestujúcich o preventívnych opatreniach a odporúčaniach na zníženie rizika infekcie.

Mesto Prešov informovalo občanov prostredníctvom svojich komunikačných kanálov o potrebe zvýšenej hygieny a ostražitosti v rámci výskytu príznakov ochorenia, napríklad po príchode zo zahraničia.

Informovaní sú aj všetci zamestnanci MsÚ. Školy a školské zariadenia, denné centrá, denné stacionáre a zariadenia pre seniorov sú tiež pravidelne informované o aktuálnej situácii a robia osvetu o preventívnych opatreniach a zvýšenej hygiene medzi žiakmi i seniormi.

V prípade potreby budeme postupovať podľa nariadení RÚVZ v Prešove a pokynov hlavného hygienika Slovenskej republiky.

Súvisiace články
29.4.2020 Mimoriadna situácia: Potrebujete pomoc alebo chcete pomôcť? 3.4.2020 Všetko o MHD v Prešove počas mimoriadnej situácie 27.3.2020 Mesto Prešov plne pokrylo dopyt seniorov po ochranných rúškach 19.3.2020 Nové rúška pre seniorov a ľudí na ulici 18.3.2020 Mimoriadna situácia: Mestská polícia v Prešove kontroluje prevádzky 18.3.2020 COVID-19: Mesto Prešov sa pýta za vás 16.3.2020 COVID-19: Aktuálne platné opatrenia a obmedzenia v meste Prešov 15.3.2020 Lekárnici zápasia s nedostatkom ochranných pomôcok a vyzývajú kompetentných konať 14.3.2020 Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny mení úradné hodiny na všetkých úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny 13.3.2020 Opatrenia v súvislosti s mimoriadnou situáciou 12.3.2020 14 jednoduchých krokov ku spomaleniu šírenia nákazy COVID-19
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK