Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Cieľom je príťažlivý a bezpečný lesopark

Technické služby mesta Prešov (TSmP) počas uplynulého roka intenzívne pracovali na budovaní lesoparku, aby využili potenciál prímestskej rekreačnej oblasti pre obyvateľov mesta.

„Je nám ľúto, že stále na nás niekto útočí a rozbehnuté práce v mestských lesoch vlani v decembri stopol prokurátor. Zrealizovali sme asi tri štvrtiny prác. Nebyť tohto zásahu, mohli sme už realizovať dokončovacie práce, vysádzať stromčeky a pripravovať sa na letnú sezónu, “ hodnotí aktuálny stav v mestských lesoch vedúci prevádzky mestských lesov a ekoparku Juraj Hurný.

Pripomenul, že mestská spoločnosť napĺňa svoj zámer – vytvoriť Prešovčanom atraktívne prostredie na jednodňovú rekreáciu, sprístupniť les a zabezpečiť bezproblémový pohyb pre turistov: „Naším cieľom je, aby sa návštevníci z každého nástupného bodu dostali po spevnenej komunikácii až do centra k rozhľadni na Malkovskú Hôrku. A to všetky skupiny obyvateľov, bez ohľadu na to, či ide o matky s kočíkmi, rodičov s deťmi, seniorov alebo znevýhodnených.“

Rozhľadňa vysoká takmer 20 metrov sa má stať novou dominantou a bodom záujmu pre návštevníkov. Stavba má už právoplatné stavebné povolenie a zabezpečené je aj financovanie. Polovicu zaplatí mesto Prešov ako investor a 50 % rozpočtu sa podarilo získať z dotácie Prešovského samosprávneho kraja. TSmP už mestu odovzdali projektovú dokumentáciu a čakajú, kto bude túto stavbu realizovať. Zatiaľ Technické služby dokončili dva kryté altánky, pribudnúť by malo ich vybavenie, ďalšie lavičky a stojany na bicykle. Všetky práce vychádzajú z koncepcie revitalizácie územia lesoparku Borkút.

Problémovým bodom, ktorý dráždi viacerých Prešovčanov, sú rozsiahle terénne úpravy v lesoparku. Mesto Prešov poverilo Technické služby úpravou lesných ciest s cieľom zabezpečiť dostupnosť, protipožiarnu ochranu a bezpečný pohyb pre návštevníkov. Ako zdôrazňuje Juraj Hurný, „dostupnosť lesov je veľmi dôležitá pri katastrofách ako sú požiare, veterné smršte, aby sa tam mohla dostať sanitka alebo záchranné zložky. Obyčajne to oceníme, až keď príde kríza.“

Terénne úpravy realizovali TSmP na základe právoplatného územného rozhodnutia. Prokurátor vlani však spochybnil jedno z vyjadrení dotknutých strán a ministerstvo životného prostredia následne zrušilo jedno čiastkové rozhodnutie. Technické služby museli práce v decembri zastaviť, čo však spôsobilo patový stav. „Zákon o odpadoch totiž nepozná spätné postupy. Aby sme celý proces dostali do právneho súladu, snažíme sa využiť legislatívne možnosti, ktoré nám ponúka stavebný zákon. Možným riešením je zmena územného rozhodnutia, “ približuje Juraj Hurný. Podľa jeho slov sú lesné komunikácie dnes reálne v lepšom stave ako v minulosti a hoci sú zatiaľ bez povrchovej úpravy, dá sa po nich chodiť.

Negatívne útoky na prebiehajúcu úpravu lesných ciest v prešovských mestských lesoch sa rozšírili po tom, čo TSmP využili ponuku a lesné cesty začali po dohode s Národnou diaľničnou spoločnosťou spevňovať materiálom zo stavby. Problémy spôsobila odborná terminológia. Akonáhle rúbanina opustí stavbu, je definovaná ako stavebný odpad. „Je to však len vyťažená hornina, žiadny špinavý odpad, alebo kusy betónu, ako si mnohí predstavujú, “ vysvetľuje Juraj Hurný a dodáva: „Paradoxne je rúbanina s väčšími kusmi pre nás vhodnejšia, lebo väčšie kusy sa zakliesnia a lepšie spevnia cestu. V prípade, že by sme rúbaninu mechanicky upravili na menšiu frakciu, už by to nebol odpad, ale stavebný materiál. Možno by sme potešili nespokojných, ale reálne by upravený materiál už cesty tak dobre nedržal.“ Vedúci prevádzky mestských lesov pripomína aj nezanedbateľnú finančnú úsporu, keďže tieto úpravy umožnia mestu ušetriť asi milión eur.

„Hľadáme riešenie, aby sme práce zrealizovali čo najlepšie a mestské lesy sprístupnili čo najskôr. Naším cieľom je vytvoriť na Borkúte atraktívny prímestský park pre všetkých obyvateľov mesta. Chceme, aby bol príťažlivý, bezpečný a aby si v ňom každý našiel priestor na svoje aktivity. Veríme, že sa nám to podarí s pomocou mesta Prešov a všetkých zainteresovaných subjektov, “ uzatvoril vedúci prevádzky mestských lesov a ekoparku Juraj Hurný.

Borkút
Borkút
Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK