PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/18722/do_presovskeho_kraja_zavitalo_viac_ako_milion_navstevnikov.html

Do Prešovského kraja zavítalo viac ako milión návštevníkov

Prešovský kraj pokračuje v trende rastu návštevnosti. Na jeho územie zavítalo v predchádzajúcom roku 1 108 313 návštevníkov ubytovacích zariadení. Už tradične sa zvýšil aj počet zahraničných návštevníkov. Prešovský kraj je však obľúbený najmä u domácich. V tomto ukazovateli zaznamenal až 21,8 % nárast oproti roku 2018, čo je najviac spomedzi všetkých krajov na Slovensku.
Návštevnosť Prešovského kraja
Návštevnosť Prešovského kraja

Do Prešovského kraja zavítalo v roku 2019 o 176 192 viac návštevníkov ubytovacích zariadení, ako v roku 2018. Medziročný nárast predstavuje hodnotu 18,9 %. Celkový počet prenocovaní všetkých návštevníkov je 3 380 394. Oproti roku 2018 je to viac o 479 314 prenocovaní a teda 16,5 %. Prešovský kraj je, po Bratislavskej a Žilinskej župe, tretím najviac navštevovaným regiónom na Slovenku.

Z hľadiska počtu zahraničných turistov bol zaznamenaný nárast o 12,2 % na 320 214 zahraničných návštevníkov ubytovacích zariadení. Najviac z nich – 122 808, tvorili občania z Českej republiky, nasledovali Poliaci (50 094) a Maďari (29 456).
V porovnaní s rokom 2018 narástol aj počet ubytovacích zariadení o 17,5 %, aktuálne je v kraji k dispozícii 34 038 lôžok a celkovo 856 ubytovacích zariadení. Návštevníci v nich v roku 2019 strávili v priemere 3,1 noci. Ekonomicky sa darí aj ubytovacím zariadeniam, ktoré v predchádzajúcom roku zaznamenali markantný 27, 2 % nárast tržieb oproti roku 2018.

„Prešovský kraj aj v roku 2019 potvrdil stabilný rast návštevnosti. Prekonali sme hranicu jedného milióna návštevníkov, ktorá je historickým míľnikom. Tešia nás niektoré ukazovatele, v ktorých Prešovský kraj dominuje, ako napríklad podiel prenocovaní domácich návštevníkov či ich nárast oproti roku 2018. Sme radi, že aktivity KOCR Severovýchod Slovenska každoročne prispievajú k rastu ukazovateľov v odvetví cestovného ruchu, “ uviedol výkonný riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska Martin Janoško.

Z hľadiska okresov bol najviac navštevovaným okres Poprad. Za ním nasledoval okres Kežmarok a prvú trojku uzatvára okres Prešov.

Aktivity v roku 2020

KOCR Severovýchod Slovenska pokračuje v tomto roku v kampaniach, ktoré majú už niekoľkoročnú tradíciu. Medzi ne patrí fotosúťaž Choď a foť, kde sa hľadajú najkrajšie zábery Prešovského kraja v šiestich kategóriách (Príroda; Kultúra, tradície, história; Šport a voľnočasové aktivity; Black & White; Človek a kraj; Architektúra). Novinkou v 8. ročníku súťaže sú dve kategórie – Človek a kraj, Architektúra. Ďalšou tradičnou kampaňou je anketa Najlepší v cestovnom ruchu Prešovského kraja a núdza nebude ani o športové aktivity v podobe Cyklopátraní v najrôznejších lokalitách severovýchodného Slovenska.

Ústredným letným projektom, ktorý je určený pre rodiny s deťmi bude Legendarium. Súťaž, ktorá si každoročne podmaňuje čoraz väčšie nielen detské publikum, prichádza s niekoľkými novinkami. Zmenou prejde napríklad systém zbierania nálepiek legiend a obmenia sa i miesta, kde bude možné nálepky získať.

KOCR Severovýchod Slovenska pokračuje aj v tomto roku vo vydávaní Turistických novín Prešovského kraja a v príprave je i výroba brožúry, ktorá zmapuje drevené chrámy v celom regióne. Na túto tlačovinu nadväzuje nový projekt Otvorené chrámy, ktorého cieľom, v spolupráci s Prešovskou archieparchiou, bude turisticky sprístupniť vybrané drevené kostolíky v regióne severovýchodného Slovenska.

*Zdroj údajov: ŠÚ SR a MDaV SR

 
10.3.2020 | Autor: František Baláž | Tip na výlet | čítané: 1542 krát