Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Všetko o MHD v Prešove počas mimoriadnej situácie

Od vyhlásenia mimoriadnej situácie na Slovensku sa začal počet cestujúcich v MHD nepravidelne meniť. Dopravný podnik mesta Prešov preto v týchto dňoch pozorne monitoruje obsadenosť jednotlivých vozidiel a operatívne dopĺňa mimoriadne spoje, prípadne nahrádza krátke autobusy dlhými kĺbovými vozidlami, v snahe minimalizovať riziko šírenia nákazy koronavírusu a zachovať dostupnosť spojov pre ľudí, ktorí dochádzajú do zamestnania.

Vo štvrtok 19.3.2020 DPMP nasadil na rannú linku č. 30 zo železničnej stanice kĺbové vozidlo a spoj rannej linky č. 8 s odchodom o 5:23 zo Sibírskej bol realizovaný dvoma kĺbovými vozidlami súčasne. Od piatku 20.3.2020 budú počas pracovných dní zavedené spoje linky č. 34 zo Sibírskej o 5:22 a zo Sídliska III o 5:25, ktoré budú obsluhované kĺbovými vozidlami. Zavedenie týchto spojov vyžaduje reorganizáciu obehov vozidiel na viacerých linkách, čím vytvoríme časový priestor na zriadenie spomínaných spojov linky č. 34. Obsadenosť ostatných spojov DPMP naďalej sleduje a v prípade potreby operatívne nasadí autobusy s vyššou kapacitou.

„Mestská hromadná doprava je živý organizmus a najmä v náročnom období, ktoré teraz všetci prežívame, nie je možné vopred stanoviť, koľko cestujúcich využije jednotlivé spoje. Tak ako ostatné úrady, inštitúcie a firmy aj DPMP je v krízovom režime, pričom dôsledná príprava a spracovanie zmien cestovného poriadku si vyžaduje istý čas. Cestujúcich chceme uistiť, že sa snažíme reagovať čo najflexibilnejšie, aby sme zabezpečili dostatok spojov pre všetkých cestujúcich, “ uviedla vedúca dopravnej prevádzky DPMP, Adriana Compeľová.

Od 17. marca 2020 až do odvolania premáva MHD v Prešove od pondelka až do soboty podľa cestovného poriadku platného pre „SOBOTU“, v nedeľu premáva podľa cestovného poriadku platného pre „NEDEĽU“.

Všetky bližšie informácie o spojoch a linkách DPMP, a.s. poskytuje na tel. č. 051/7470 268 alebo 051/7470 204.

Zároveň platí, že každý cestujúci musí mať pri vstupe do vozidla MHD na tvári ochranné rúško, prípadne šatku. Vhodné je aj používanie rukavíc.

Zrušené sú tlačidlá na otváranie dverí, vodiči otvárajú všetky dvere autobusov automaticky. Zrušené sú všetky zastávky na znamenie - všetky spoje MHD zastavujú na zastávkach vždy automaticky. Zrušený je aj doplnkový predaj cestovných lístkov u vodiča. Cestujúci môžu ako alternatívu využiť SMS cestovný lístok alebo automaty na zastávkach MHD.

Až do odvolania je obmedzený nástup a výstup prednými dverami a vyhradenie priestoru predných dverí je špeciálne označené. Vodiči MHD sú upozornení na zvýšenú trpezlivosť pri obsluhe zastávok a spolupatričnosť s cestujúcimi, na poskytnutie asistencie nevidiacim cestujúcim a cestujúcim s asistenčnými psami, ktoré sú trénované na nástup cez predné dvere. Týmto cestujúcim je nástup a výstup cez predné dvere naďalej umožnený.

Dopravný podnik dočasne zatvoril predajné miesta v NS Opál na sídlisku Sekčov a v NS Družba na Sídlisku III. Otvorené ostávajú len predajné miesta na Weberovej ulici a na železničnej stanici, na ktorých platí obmedzenie pohybu ľudí. Jednotliví zákazníci môžu na predajné miesto vstupovať len po jednom. Všetci pracovníci za priehradkou sú chránení rúškami na tvár.

Dopravný podnik mesta Prešov realizuje okrem bežnej údržby aj dezinfekciu interiéru autobusov a trolejbusov, a to pomocou tlakových parných čističov a dezinfekčných postrekov.

Dopravný podnik mesta Prešov, a.s. zároveň informuje cestujúcich o preventívnych opatreniach a odporúčaniach na zníženie rizika infekcie priamo vo vozidlách MHD prostredníctvom informačných letákov a na LED obrazovkách.

Súvisiace články
5.5.2020 COVID-19: Najnovšie informácie v súvislosti so šírením koronavírusu na území SR 29.4.2020 Mimoriadna situácia: Potrebujete pomoc alebo chcete pomôcť? 27.3.2020 Mesto Prešov plne pokrylo dopyt seniorov po ochranných rúškach 19.3.2020 Nové rúška pre seniorov a ľudí na ulici 18.3.2020 Mimoriadna situácia: Mestská polícia v Prešove kontroluje prevádzky 18.3.2020 COVID-19: Mesto Prešov sa pýta za vás 16.3.2020 COVID-19: Aktuálne platné opatrenia a obmedzenia v meste Prešov 15.3.2020 Lekárnici zápasia s nedostatkom ochranných pomôcok a vyzývajú kompetentných konať 14.3.2020 Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny mení úradné hodiny na všetkých úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny 13.3.2020 Opatrenia v súvislosti s mimoriadnou situáciou 12.3.2020 14 jednoduchých krokov ku spomaleniu šírenia nákazy COVID-19
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK