PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/18738/mimoriadna_situacia-mestska_policia_v_presove_kontroluje_prevadzky.html

Mimoriadna situácia: Mestská polícia v Prešove kontroluje prevádzky

Prešovská mestská polícia je dennodenne v teréne a vykonáva kontroly v baroch, kaviarňach a zábavných podnikoch na území mesta Prešov. Zároveň upozorňuje občanov v skupinkách, pomáha pri vstupoch do nemocnice a kontroluje dianie v meste pomocou kamier. Riešila však už aj útok psov.

Dnes, 18.3.2020 v ranných hodinách, zasahovala hliadka mestskej polície v Ľuboticiach, kde 2 veľké psy napadli mladistvé dievča. Privolaní policajti sa snažili psov rozohnať, pričom zvieratá zaútočili aj na nich. Jeden z mestských policajtov okamžite zareagoval a použil služobnú zbraň. Na psov dvakrát vystrelil, pričom jeden pes bol na mieste mŕtvy, druhý pes zostal ležať zranený na mieste. Dievča ošetrili privolaní záchranári. Postreleného psa následne utratil veterinár. Nakoľko psy neboli začipované, zatiaľ sa nepodarilo stotožniť ich majiteľa.

Od utorka 17.3.2020 pomáhajú jednotliví príslušníci prešovskej mestskej polície zdravotníkom tak, že asistujú pri vstupoch do Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana:

- pri hlavnom vstupe do areálu
- pri vchode do budovy oddelenia dlhodobo chorých
- pri vchode do pediatrického pavilónu
- a pri vchode pre motorizovaných pacientov.
Všetky ostatné vstupy sú uzavreté. Mestská polícia v Prešove upozorňuje, že všetkým pacientom bude pri vstupe odmeraná teplota a zisťovaná cestovateľská anamnéza. Podľa výsledkov budú pacienti následne rozdelení do dvoch skupín:

- skupina pacientov s podozrením na vírus COVID-19
- skupina ostatných pacientov.

Prešovská mestská polícia tiež asistuje pracovníkom pôšt, najmä pri vydávaní peňažných náležitostí občanom, a to dohľadom nad verejným poriadkom.

Mestská polícia v Prešove zároveň upozorňuje všetkých potencionálnych páchateľov negatívnych konaní na území mesta, že kamerový systém je plne funkčný a dennodenne monitoruje dianie v meste. Nedávno tak pomohol identifikovať páchateľa, ktorý vykradol prevádzku potravín na Námestí 1. Mája.

Mestská polícia monitoruje počas výkonu svojej činnosti aj prevádzky, ktoré sú pre prijaté opatrenia v súvislosti s infekčným ochorením COVID-19 uzavreté a takto plní jednu zo svojich základných úloh, ktorou je ochrana majetku.

Mestská polícia v Prešove funguje v štandardnom režime. V teréne je podľa potreby operatívne nasadzovaných 6 až 8 hliadok. Mestská polícia je pripravená ich počet v prípade potreby navýšiť. Všetci príslušníci sú vybavení ochrannými rúškami na tvár.

Príslušníci mestskej polície upozorňujú ľudí na autobusových zastávkach, aby si pred nástupom do autobusu alebo trolejbusu zakryli tvár rúškom alebo šatkou.

Zároveň upozorňujú občanov, ktorí sa zdržiavajú v skupinkách, aby sa rozišli a minimalizovali riziko prípadného prenosu ochorenia.

Prešovskí mestskí policajti od 14.3.2020 opakovane kontrolujú bary, kaviarne a zábavné podniky na území mesta, pričom zistili porušenie príkazu na uzavretie prevádzok v 24 prípadoch. Mestskí policajti v zmysle usmernenia z Úradu verejného zdravotníctva tieto porušenia zadokumentovali a odstúpili ich Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva v Prešove. V tejto činnosti bude mestská polícia pokračovať aj naďalej. Vzhľadom na to, že niektoré osoby nerešpektujú nariadenia Ústredného krízového štábu SR, mestskí policajti začali kontrolovať aj zadné vstupy do jednotlivých prevádzok.

 
18.3.2020 | Autor: 18728, 18715, 18739, 18737, 18736, 18735, 18734, 18729 | COVID-19 | čítané: 2745 krát