Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

O tvorivej knihomoľke

Pani Jana Macková pracuje v zdravotníctve a okrem toho, že sa venuje práci a rodine, už tretí rok vyrába rohové záložky do knihy - knihorožky®. Verí, že sa jej raz splní sen - mať vlastné kníhkupectvo. V poslednom čase pani Mackovú naplnilo aj to, že peniaze z vydražených knižných setov (knihorožka® a obal na knihy) putovali chorým deťom, ktorých rodičia finančnú pomoc využijú na ich liečbu. Náš rozhovor, ktorý sme realizovali začiatkom marca, sme vzhľadom na súčasný vývoj situácie doplnili ešte o jednu otázku týkajúcu sa ochorenia koronavírusom.

Keďže pracujete v zdravotníctve, čo je v týchto dňoch pre Vás najťažšie? A čo Vás v týchto dňoch vie potešiť?
Nebudem sa hrať na hrdinku a otvorene a úprimne priznám, že mám strach, pretože nevieme, čo nás čaká, či sa budem môcť vrátiť domov k svojej rodine po kontakte s niekým nakazeným, prípadne, ak by bola situácia podobná zahraničiu aj u nás, ako to všetko budeme zvládať, keď budeme v plnom nasadení, neakceptujúc bežný pracovný čas. Veľmi preto prosím všetkých ľudí, aby sme boli zodpovední a sedeli doma. Verte, že ja by som bola najradšej doma a nepohla sa meter z dvora od svojich detí.
A čo ma teší? Neuveríte :). Šijem tvárové rúška. Kamarátka mi hneď moje rúško nazvala knihorúško. Čiže šijem knihorúška od knihomoľa nielen pre knihomoľov. :) Popritom mám aj objednávky na knihosety, čiže pri tejto činnosti zabúdam na realitu a potenciálne hrozby. Musím vyzdvihnúť pomoc mojej dcéry, ktorá v plnom nasadení pomáha pri výrobe rúšok, navlieka gumičky, kompletizuje objednávky, vypisuje obálky a dokonca má už svoje odšité aj na šijacom stroji.

Okrem toho, že pracujete, rozhodli ste sa aj tvoriť vlastné originálne produkty - knihorožky® a tie predávať. Ako ste na tento nápad prišli?
Rada niečo vymýšľam a často relaxujem tak, že niečo tvorím. Kým som začala vyrábať knihorožky®, skúsila som viacero výrobkov, až kým som raz videla video, kde sa vyrábali rohové záložky do knihy. Hneď som ich s deťmi skúsila vyrobiť a bavilo ma to tak veľmi, že som oslovila jeden internetový knižný portál, ktorému som knihorožky® ponúkla. Veľmi sa im môj nápad páčil a práve oni ma povzbudili, keď odo mňa začali knihorožky® odoberať. Dohodli sme si bártrový obchod - ja som im posielala knihorožky® a oni mne knihy.

V súčasnosti knihorožky® šijete, čo Vás k tomu viedlo?
Prvé knihorožky® som vyrobila z tvrdšieho papiera. Neskôr som premýšľala nad niečím trvácnejším, čo sa tak ľahko nezničí, nepokrčí, keď to bude mať v rukách napríklad dieťa. Páčil sa mi filc - začala som šiť z filcu a knihorožky® som ozdobovala rôznymi aplikáciami, čo robím do dnes. Na Bardejovskom jarmoku sa ma jeden klient pýtal, či nešijem aj obaly na knihy. Zdalo sa mi to ako dobrý nápad, a tak som začala som šiť aj obaly na knihy, aby som vytvorila set - z látky, z ktorej je obal som vyrobila aj knihorožku®. Teraz šijem sety nielen z filcu, ale aj z látky. Ľudia sú pre mňa obrovskou inšpiráciou...

Kto sú Vaši zákazníci?
Všetci ľudia, ktorí čítajú knihy, milujú ich alebo chcú obdarovať niekoho, o kom vedia, že knihy číta. Verím tomu, že je ich dosť :). Knihorožky® sú zaujímavé aj pre deti a pomocou nich by sme ich mohli podporiť v čítaní. Tak, aby knihorožka® bola pre ne silným momentom k tomu, aby v čítaní pokračovali ďalej, aby ich knihorožka® inšpirovala.

Ako si môžu záujemcovia knihorožku® a/alebo obal kúpiť?
Začala som s predajom cez Facebook. Zvažovala som aj svoju vlastnú stránku, ale na to treba ďalšie vzdelávanie a čas. Viac knihorožiek® ale predám na trhoch ako cez Facebook. Chodievam na handmade trhy v Bardejove, na Bardejovský jarmok. V poslednom čase som začala oslovovať kníhkupectvá a v niektorých z nich moje knihorožky® a knihosety možno aj kúpiť (Humenné a Bardejov).

Mali ste už aj nejakú špeciálnu požiadavku na obal alebo na knihorožku®?
Mám jednu na malého princa a druhú na hokejistu. Obe sú zatiaľ v štádiu „vymýšľania“. Častou požiadavkou je futbalista. Ak ľudia chcú knihorožku® ako darček, tak si pýtajú niečo špeciálne, čím by potešili obdarovaného. Alebo hľadajú niečo, čo majú sami radi – zvieratko, šport. Snažím sa vyrábať tak, aby moje knihorožky® boli originály.

Ako ste sa dozvedeli o Národnom podnikateľskom centre (NPC)?
Keďže som akčná mama, potrebujem mať nejaké aktivity aj mimo rodinu. Prvý krát som sa o NPC dozvedela v Bardejove, kde bolo stretnutie podnikavých žien. Medzi prednášajúcimi boli aj zástupcovia NPC Prešov, ktorí predstavili ponúkané služby. Nadchli ma témy, ktoré NPC ponúkalo. Hlavne facebook reklama, keďže svoje produkty ponúkam najmä prostredníctvom Facebooku. Podala som si žiadosť o Odborné individuálne poradenstvo (OIP). (Aktuálne otvorená výzva: https://www.npc.sk/sk/services/poradenstvo-a-konzultacie/poradenstvo-a-konzultacie/poradte-sa-s-odbornikom-konzultacie-pre-buducich-2/ ). Moja žiadosť o odborné individuálne poradenstvo bola zakrátko schválená. A dozvedela som sa na ňom veľa nových informácií. Naozaj som predtým nemala predstavu o tom, ako sa robí reklama, ako osloviť zákazníka, ako tvoriť reklamné texty. Aj dnes je to u mňa stále v procese vývoja. Stále sa učím.
Absolvovala som aj Kurz podnikateľských zručností (KPZ). Bola som na ňom ako jediná zamestnaná medzi ďalšími 22 ľuďmi. Ale dalo mi to obrovské množstvo informácií. Vďaka kurzu podnikateľských zručností a diskusie s prednášajúcou má moja knihorožka® ochrannú známku. Momentálne si už za knihorožka® píšem ® a ochrannú známku mám aj v logu.
Čo sa týka OIP, ktoré som v NPC absolvovala, na podnet expertky v oblasti marketingu som komunikovala s knižnicami a ponúkala som im knihorožku® do súťaží. V Prešove sa to síce nepodarilo, ale práve prešovská knižnica mi ponúkla možnosť na jednej z jej aktivít predávať knihorožky®. A knižnice v Košiciach, Bardejove a v Raslaviciach spustili súťaž o knihorožky®, ktoré som knižniciam venovala.

Aké služby NPC ste ešte využili a ako Vám pomohli vo Vašich aktivitách, prípadne budúcom podnikaní?
Každé z podujatí, ktoré som v rámci NPC absolvovala, mi jednoznačne niečo dalo. V prípade KPZ jednoznačne ochranná známka, z iných odborných seminárov alebo OIP najmä marketing, tvorba loga, ale aj mnoho iných nápadov či poznatkov. Naposledy som absolvovala seminár Základy budovania startupov či podujatie Time management, kde sme rozprávali o tom, ako mať čas na tvorbu popri rodine, keďže deti sú teraz moja priorita. Súčasťou aktivít, ktoré som v NPC absolvovala, bolo aj to, ako stanoviť cenu, čo pre mňa bolo dosť komplikované.
Ak by som si ale otvorila živnosť (zatiaľ mám len DIČ a pôsobím v rámci slobodného podnikania), vidím výhodu v tom, že by som mohla využívať ešte viac služieb NPC. Sledujem ponuku podujatí, ktoré sú pre podnikateľov a sú to veľmi zaujímavé témy, ktoré by mne osobne veľmi pomohli.
Čo bolo pre Vás ťažké alebo komplikované, keď ste sa rozhodli využívať naše služby? Alebo to bolo všetko v pohode?
Som toho názoru, že kto hľadá dôvody, tak si nájde dôvody, prečo niečo neriešiť a kto hľadá spôsoby, tak si nájde presne ten spôsob. Keďže som zamestnaná, pracujem na zmeny, tak som si musela čas zorganizovať tak, aby som si mohla prípadne vymeniť službu ak bola nejaká aktivita, na ktorú som chcela ísť. Takže som si to potrebovala len časovo zorganizovať.

Momentálne ste zamestnaná. Plánujete niekedy opustiť svoje zamestnanie a venovať sa len vlastnému podnikaniu?
Určite to je možnosť, nevylučujem to. Byť pripravená na podnikanie...určite nie na všetko, lebo to sa nedá, ale mať strategické kroky, mať určite svoj cieľ, svoj plán, financovanie a všetko, čo k podnikaniu patrí. Práve preto chodím aj tu do NPC, aby som informácie získala, pretože moje vzdelanie je úplne z inej oblasti. Takže financiám a marketingu nie veľmi rozumiem. V blízkej budúcnosti ale neplánujem zanechať svoje povolanie. Práca sestry ma napĺňa a určite by som chcela pôsobiť aj v tejto oblasti a zúročiť svoje vedomosti- skúsenosti, ktoré som vďaka doterajšej praxi na ARO nadobudla. Zdravotníkov je málo a ja cítim zodpovednosť k môjmu povolaniu.

Dá sa okrem práce, rodiny a výroby knižných setov stihnúť aj niečo iné?
Povedala som si, že čas pre rodinu určite nezamením za nič, za žiadnu tvorbu, za nič. Tvorím, keď môžem. Som ranostaj a keďže som obrovský knihomoľ, tak ráno čítam. Moja posledná dočítaná kniha bola Chcem zmeniť svoj život, ale nemám na to čas :). Tak sa snažím využiť každú chvíľu na to, aby som sa niečo nové naučila.

Za rozhovor ďakujú Miroslava Klimovičová a Renáta Madzinová

Rozhovor vznikol v Národnom podnikateľskom centre v Prešove – inštitúcie typu one-stop shop – poskytujúcej komplexnú systematickú podporu a odborné poradenstvo pre malých a stredných podnikateľov, i pre záujemcov o podnikanie v 7 regiónoch Slovenska, okrem BSK.

Súvisiace články
27.4.2020 Podnikatelia nie sú ani v týchto časoch na svoje problémy sami 6.2.2020 Obyčajné záhrady s neobyčajnými dizajnovými prvkami 9.1.2020 Podnikanie? Nemám čo stratiť! 7.1.2020 Dnes určite neľutujem, že som začal podnikať 2.11.2019 Prežívame apokalypsu v personalistike? 25.7.2019 Čarovná JAZYKOLA 22.7.2019 Cesta za vínom 8.4.2019 Dream job na Slovensku? – Prečo nie? 30.3.2019 Ako môže byť aj malá prešovská firma svetovou jednotkou 8.3.2019 Duševné vlastníctvo: Ako si ochrániť svoj biznis nápad? 11.2.2019 Úspešne preraziť do sveta biznisu v zahraniční je s nami jednoduchšie 21.1.2019 Ponúknuť klientovi e-shop bez služieb je ako postaviť predajňu v lese 9.11.2018 Odvážené je nielen obchod. Odvážené je životná cesta 14.9.2018 Národné podnikateľské centrum je pre podnikateľov aj nepodnikateľov 7.9.2018 Pomáhame podnikateľom rásť 31.8.2018 Ani služby pre podnikateľov nie sú zadarmo 13.8.2018 Je to výkon zarobiť vložené peniaze späť- ll. časť 31.7.2018 Je to výkon zarobiť vložené peniaze späť 26.6.2018 Podnikateľ nie je nadávka
Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK