Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Karanténne priestory v Prešove a v Košiciach pre rodiny bez domova

Aktuálna situácia pandémie si vyžaduje minimalizáciu sociálnych kontaktov a z každej strany sa na nás valí výzva „zostať doma“. Zostať doma považujeme za účinnú prevenciu, avšak najmä za predpokladu, že domov máte. Bývanie je pritom pre ľudí bez domova paradoxne najúčinnejšou ochranou pred nakazením.

Nadácia DEDO sa už niekoľko rokov stará o rodiny, ktoré sa ocitli v bytovej či komplexnej núdzi. „Vďaka prístupu Housing First sa snažíme vytvoriť systém na ukončovanie bezdomovectva, pilotne na východnom Slovensku. V situácii, v ktorej sa naša krajina a celý svet nachádza, však postupne hľadáme systematické riešenia a bezpečie pre najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva, ktoré je potrebné chrániť pred šírením vírusu. V spolupráci s partnermi sme vytvorili potravinovú banku, ktorá zaistí potravinovú bezpečnosť v čase, keď rodiny v našej starostlivosti prichádzajú o prácu či možnosť pravidelnej brigády.“ Hovorí hovorí správkyňa Nadácie DEDO, Katarína Trembuláková.

„V rámci našich interných opatrení sme uviedli sme do prevádzky 3 karanténne priestory, ktoré budú slúžiť pre prípad karantény, ale aj ako priestor pre liečbu v prípade nakazenia. Tiež bude možné priestory poskytnúť rodinám, ktoré vzhľadom na zdravotný stav detí, prípadne rodičov, ktorí nemôžu byť v krízových centrách vzhľadom na celkový počet ľudí, ktorí sa v nich momentálne nachádza. Práve dnes sme do prvého priestoru umiestnili rodinu, ktorá vzhľadom na komplikovaný zdravotný stav dieťaťa, patrí medzi najohrozenejšie skupiny“, dodáva.

Bolo potrebné zabezpečenie vybavenia tak, aby sa z priestorov stali plne vybavené a funkčné domácnosti. Aktuálne prebieha zbierka na materiálne a finančné zabezpečenie zraniteľných rodín, aby Nadácia DEDO mohla pomôcť pri zmierňovaní negatívnych dopadov krízy, ktorej rozsah a trvanie nevie momentálne nikto z nás špecifikovať.

Spomínané karanténne priestory sú pripravené na pokrytie potrieb centier Dorka a klientov, ktorí sa aktuálne nachádzajú v rôznych formách starostlivosti organizácií Nadácie DEDO.

„Je nesmierne dôležité, aby existovala kapacita karanténnych bytov dostupná pre všetkých jednotlivcov a rodiny bez domova aj na úrovní miest a obcí“. Uviedla Katarína Trembuláková na záver.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK