Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Online výstava veľkotýždňových procesií ako prejav solidarity s Talianskom

Univerzitná knižnica Prešovskej univerzity v Prešove (UK PU) spustila e-výstavu fotografií prešovského fotografa Petra Sedláka z minuloročných veľkotýždňových procesií v sicílskom meste Trapani. Výstavou s názvom Svietiene5 chcú organizátori vyjadriť symbolickú podporu Taliansku, ktoré patrí medzi krajiny najviac postihnuté koronavírusom.

Vzhľadom na súčasnú neľahkú situáciu spôsobenú celosvetovou pandémiou, ktorá v týchto dňoch okrem iného znemožňuje prežitie veľkonočných sviatkov tradičným spôsobom, sa rozhodli organizátori a autor výstavy sprístupniť dokumentárne fotografie vo virtuálnom priestore.

„Naša univerzitná knižnica túto výstavu dlhodobo pripravovala v spolupráci s Univerzitným pastoračným centrom PU, konkrétne s jej duchovným správcom Marekom Vargom. Vzhľadom na jej tématické zameranie sme ju plánovali sprístupniť práve v týchto dňoch v Centrálnej študovni UK PU, kde pravidelne organizujeme rôzne výstavy a kultúrne podujatia, “ priblížil jeden z organizátorov výstavy Peter Haľko, riaditeľ Univerzitnej knižnice PU.

Ako dopĺňa, výstava má svojim umeleckým a duchovným rozmerom priniesť e-návštevníkom aspoň trochu duchovného osvieženia a najmä povzbudenia. „Zároveň ňou chceme vyjadriť symbolickú podporu a solidaritu ľudom v Taliansku“ dopĺňa Haľko.

Najnovšia séria fotografií s názvom svietiene (slovo vytvorené spojením slov svietiť a tieň) je už piatou v poradí. „Peter Sedlák už od roku 2012 pravidelne pripravuje a prezentuje série dokumentárnych fotografií s námetom ako sú zasvätení ľudia, kňazi, rehoľníci, veriaci ľudia, liturgia, obrad, chrám... pod pracovným názvom svietiene. Ako sám umelec uvádza, je to jeho prejav vďaky za dobrodenia, ktoré mu preukázal Najvyšší Tvorca v ťažkej situácii života, prostredníctvom kňazov a ľudí, ktorí ho učia pravej viere, “ zdôraznil riaditeľ Haľko.

Záujemcovia si môžu online výstavu pozrieť ako fotopublikáciu na webovej stránke univerzitnej knižnice (https://arte.pulib.sk/#/document/public/2020040200001) alebo ako videoprezentáciu na portáli YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=tftuxEQJW5M).

Grafik, karikaturista a fotograf Peter Sedlák (1966) je v civilnom povolaní učiteľom na Cirkevnej základnej umeleckej škole sv. Mikuláša v Prešove. Fotografuje na čierno-biely (analógový) filmový materiál a finálny výber fotografií zvyčajne predstavuje vo veľkoformátových zväčšeninách, preto na účely tejto výstavy vo virtuálnom priestore museli byť fotografie digitalizované. Svoje umenie pravidelne prezentuje na rôznych výstavách doma aj v zahraničí a tiež prostredníctvom webovej stránky www.petersedlak.sk.

Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK