PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/18844/mestska_policia_vo_zvysenej_miere_kontroluje_sportoviska_a_predaj_napojov_cez_okienko.html

Mestská polícia vo zvýšenej miere kontroluje športoviská a predaj nápojov cez okienko

Prešovskí mestskí policajti sa v uplynulých dňoch zamerali na kontrolu športovísk a reštauračných zariadení, ktoré ponúkajú predaj nápojov cez okienko. Potvrdilo sa, že športovci sú zväčša disciplinovaní, viacerí zákazníci reštaurácií však zabúdajú na nosenie rúšok.

Mestská polícia v Prešove eviduje opakujúce sa oznámenia od ľudí, ktorí nahlasujú porušovanie nariadenia týkajúceho sa povinného nosenia rúšok na verejnosti. Občania sa sťažujú najmä na bežcov, cyklistov, tenistov, či futbalistov, ktorí pri športovaní nenosia rúška. Mestskí policajti preverili situáciu priamo na cyklochodníkoch a na exteriérových športoviskách na Sídlisku III a na sídlisku Šváby. Potvrdilo sa, že športovci sú disciplinovaní a nosia rúško dokonca aj tam, kde ho mať nemusia. Z opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR vo veci prevádzky vonkajších športovísk pre bezkontaktný šport totiž vyplýva, že športovci aktívne vykonávajúci športovú činnosť vo vonkajších športoviskách nie sú povinní pri výkone športovej aktivity mať prekryté horné dýchacie cesty. Teda cyklista, či bežec nemusí mať rúško ak dodržuje všetky pravidlá. To isté platí aj pri iných športoch, kde nedochádza ku kontaktom.

Kontrola zákazníkov reštauračných zariadení, ktoré ponúkajú predaj nápojov cez okienko však dopadla horšie. Ľudia si zakúpené nápoje berú so sebou na verejné priestranstvá, kde ich následne vypijú. V prípade požívania alkoholických nápojov na verejnosti však ide o priestupok, za ktorý môže byť uložená sankcia. Mestskí policajti odhalili v uplynulých dňoch desiatky takýchto prípadov, vzhľadom na zmeny súvisiace s postupným uvoľňovaním opatrení ich však riešili iba napomenutím.

Mestská polícia neodporúča ľuďom konzumovať zakúpené nápoje na verejnosti, ale zobrať si ich so sebou domov, kde im nehrozí pokuta. Okrem toho občanom vysvetľujú, aby nezabúdali nosiť rúška, ani keď si pri okienku objednajú nealkoholický nápoj, limonádu alebo kávu. Mestskí policajti budú v kontrolách pokračovať a naďalej monitorovať okolie prevádzok, kde sú ponúkané nápoje formou predaja cez okienko. Veríme, že už čoskoro sa tieto porušenia minimalizujú, čomu môže dopomôcť aj otvorenie terás.

 
4.5.2020 | Pridal: Redakcia pis.sk | Polícia a záchranné zložky | čítané: 1134 krát