Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Starostlivá banka. Spája komerčný svet firiem s rodinami bez domova.

Slovensko má aktuálne klesajúcu tendenciu novonakazených koronavírusom COVID-19, avšak naopak neustále rastie počet tých, ktorých prebiehajúca pandémia zasiahla ekonomickým prepadom. Rodiny a ľudia bez domova sú zraniteľnejší o to viac, že ich príjem je častokrát nepravidelný, neistý, no najmä nedostatočný na pokrytie základných ľudských potrieb.

Nadácia DEDO reaguje na aktuálnu situáciu a spoločne s partnermi otvára Starostlivú banku, do ktorej sa môžu zapojiť všetci tí, ktorí chcú pomáhať, ale aj tí, ktorí pomoc nevyhnutne potrebujú. „Vytvorili sme nástroj, ktorý spája komerčných partnerov z najrôznejších oblastí s organizáciami či jednotlivcami, ktorí sa starajú o najzraniteľnejších ľudí, rodiny a jednotlivcov bez domova, v núdzi. Prostredníctvom Starostlivej banky tak vzniká priestor na darovanie nie len finančných prostriedkov, ale aj konkrétnych produktov, ktoré sú v bežnej domácnosti potrebné.“ Uviedla Gréta Čandová, koordinátorka Starostlivej Banky Nadácie DEDO. Banka je oficiálne otvorená a vklady či výbery je možné uskutočniť prostredníctvom online formulára na webovej stránke Nadácie DEDO. „V tejto chvíli chceme osloviť najmä dodávateľov potravín a hygienických potrieb, no v ďalšom kole v Starostlivej banke privítame aj nábytky, elektro, kompletné vybavenie domácnosti či služby,“ upresnila Čandová.

Darovať a prispieť do nej je možné akékoľvek produkty. Nadácia DEDO je garantom, že pomoc dorazí adresne k tým, ktorí ju potrebujú najviac. „Počas našej 23 ročnej existencie disponujeme sieťou partnerov, ktorým sa aj aktuálne snažíme pomôcť zabezpečiť to najnutnejšie pre ľudí, ktorí sa ocitli v bytovej a komplexnej núdzi, zatiaľ čo naďalej pracujeme na dlhodobých riešeniach ukončovania bezdomovectva. Chceme osloviť spoločnosti a firmy na Slovensku, aby sme spoločne nie len zmiernili dopady krízy na tých, ktorí teraz majú výrazne sťažený prístup k základným potrebám a k bývaniu, ale aj podnecovali verejnú diskusiu a podnikanie konkrétnych krokov firiem smerom k skutočnej spoločenskej zodpovednosti.“ Dodala Gréta Čandová.

Starostlivá banka má ambíciu vytvoriť fungujúcu infraštruktúru donorov a organizácií venujúcich sa rodinám v núdzi a bez domova tak, aby bola schopná reagovať na aktuálne výzvy či dopyt aj po skončení koronakrízy, dlhodobo a udržateľne.

Viac o Starostlivej banke ...

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK