Piatok, 26. apríl 2024
Meniny má Jaroslava | zajtra Jaroslav

Prístup do MŠ Mirka Nešpora je bezpečnejší, pribudol nový chodník aj priechod pre chodcov

Mesto Prešov zrealizovalo pri materskej škole Mirka Nešpora nový chodník z betónovej dlažby, osvetlený priechod pre chodcov a vstupnú bránu pre peších. Výrazne sa tým zvýši bezpečnosť detí, ktoré škôlku navštevujú, a taktiež ich rodičov a učiteliek.

Materská škola Mirka Nešpora je situovaná v pokojnej lokalite na okraji Sídliska III v Prešove. Tichá ulica, po ktorej denne prechádzajú rodičia s deťmi do škôlky, však v súčasnosti slúži aj ako dočasná prístupová komunikácia pre mechanizmy, ktoré prevážajú stavebný materiál na výstavbu rýchlostnej cesty R4. Mesto Prešov preto pripravilo riešenie, ktoré výrazne prispeje k zvýšeniu bezpečnosti chodcov, no predovšetkým malých škôlkarov.

Do materskej školy bol vytvorený nový vstup v zadnej časti areálu, kde pribudla aj nová brána. Smerom k nej vedie novopostavený takmer 30 metrov dlhý a 1,5 metra široký chodník, ktorý sa napája na miestnu komunikáciu na ulici M. Nešpora a následne na sieť chodníkov v areáli materskej školy. Rodičia s deťmi sa dostanú k tomuto vstupu cez nový priechod pre chodcov, ktorý je označený dopravnou značkou a má samostatné osvetlenie, vďaka čomu sa bezpečnosť chodcov ešte viac zvýši. Ide v poradí už o 99. priechod pre chodcov s prisvetlením na území mesta Prešov.

Celková cena investície predstavuje 8 926,69 eur s DPH. Zhotoviteľom stavby je spoločnosť O. S. V. O. comp a.s. , Prešov.

Prešov má najviac priechodov pre chodcov s prisvetlením v rámci Slovenska. Ide o priechody pre chodcov, nad ktorými sa nachádza osvetlenie, ktoré bolo vyvinuté pre priechody v mestách a obciach. Ak je priechod osvetlený týmto špeciálnym svietidlom, vodič vidí prechádzajúceho chodca vďaka bielemu svetlu v takzvanom pozitívnom kontraste. V praxi to znamená, že chodec je z vodičovho pohľadu veľmi dobre osvetlený voči okolitému prostrediu a samotnej ceste, ktorá je tmavá. Použité LED svietidlá majú unikátnu vyžarovaciu charakteristiku a ich svetelný tok je sústredený výlučne do priestoru priechodu, vďaka čomu je chodec z veľkej vzdialenosti výborne viditeľný. Toto prisvetlenie výrazne zvyšuje bezpečnosť prechádzajúcich chodcov. V Prešove máme 99 takýchto priechodov pre chodcov.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
13. zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha podľa § 13 ods. 4 písm. a) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov zvoláva
Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu
Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK