Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Koronavírus môže Domaši pomôcť

Záujem o pobyt pri vodnej nádrži Veľká Domaša rastie. Zrejme sa prejavuje efekt krízy súvisiacej s koronavírusom. Slováci chcú tráviť letnú dovolenku v domácich turistických destináciách. Slovensko si v boji s pandémiou počína úspešne a vláda uvoľňuje obmedzenia. Začiatok dovolenkovej sezóny v prímorských letoviskách je zatiaľ neurčitý. Roman Berkeš, prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr predpokladá, že sa posunie na koniec júna až polovicu júla. Už teraz je však viac-menej isté, že oddychu pri mori sa budú slovenskí dovolenkári v tejto sezóne skôr vyhýbať.

Domaša
Domaša

Politici odporúčajú stráviť letnú dovolenku na Slovensku, čo pomôže aj ekonomike, a zdá sa, že aj našinec je naklonený domácim destináciám. Prejavuje sa to už teraz, napríklad zvýšeným dopytom po ubytovaní v rekreačných oblastiach na Domaši a v jej okolí. Podľa administrátora stránky e-domasa.sk Dominika Petra, návštevnosť webu, ktorý vytvára databázu ubytovacích možností v súkromí, vzrástla za mesiac apríl oproti rovnakému obdobiu minulého roku o 40 %. Skokový nárast dopytov na ubytovanie za posledné dva týždne je ešte markantnejší - až o 61 % - a záujem rastie ďalej.

Jaroslav Špička, ktorý prenajíma svoju chatu na Domaši aj na ubytovanie, má už tiež plný kalendár budúcich hostí. Aj tento víkend mal chatu obsadenú. Ubytovanie v súkromí v tomto regióne nemá tradíciu, ale J. Špička sa do toho pustil, lebo to pomôže cestovnému ruchu aj miestnemu rozvoju.

Zvýšený dopyt po ubytovaní v chatkách kempu Tíšava eviduje jeho prevádzkovateľ Pavol Pelák. Vysoký záujem o možnosť ubytovania potvrdzuje i Matúš Michľo, ktorý spravuje kemp Monica Camp & Glamp na stredisku Poľany. Dodáva, že sú obsadené skoro všetky parkovacie miesta obytnými prívesmi. Ich majitelia si prenajali priestor obyčajne na celú letnú sezónu, v kempe preto musel vyhradiť zónu pre návštevníkov, ktorí uprednostňujú dovolenku pod stanom.

Domaša a jej okolie zrejme zažije túto sezónu comeback turistického záujmu. Faktom však je, že doplnkové služby a infraštruktúra už súčasným kritériám kladeným na kvalitnú dovolenku nevyhovuje. Investície prichádzajú pomaly, výnimkou sú napr. aktivity v rekreačnej oblasti Dobrá, ktorá patrí pod obec Kvakovce. Jej starosta Radovan Kapraľ v minulom roku vrátil na hladinu priehrady výletnú loď Bohemia a tento rok pre ňu buduje stabilné prístavné mólo. Ostatné samosprávy okolo Domaše sa takisto snažia do cestovného ruchu investovať, no v hraniciach svojich možností.

Všetci vieme, že Domaša by potrebovala viac investícií, ktoré by ju „prebrali z letargie“. Prestaňme sa vyhovárať, že sa to nedá, prestaňme hľadať problémy inde. Skúsme spoločnými silami čo najlepšie zvládnuť tohoročnú sezónu. Mohla by byť práve tým potrebným impulzom, ktorý konečne nakopne jej rozvoj. Nikto to neurobí lepšie, ako my sami.

loď Bohemia

loď Bohemia
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK