Nedeľa, 19. máj 2024
Meniny má Gertrúda | zajtra Bernard

Na stretnutí primátorov s ministrom dopravy sa hovorilo aj o investíciách v Prešove

V utorok 19.5.2020 sa na Ministerstve dopravy a výstavby SR stretli so šéfom rezortu zástupcovia všetkých krajských miest z K8. Hlavnými témami boli investície v rámci cestnej a železničnej infraštruktúry a taktiež výstavba nájomných bytov.

Rokovanie- Ministerstvo dopravy

Pre slovenské krajské mestá je otázka dopravnej infraštruktúry dlhodobo jednou z najväčších priorít. Zástupcovia Združenia K8, preto uvítali možnosť stretnúť sa s novým ministrom dopravy a výstavby Andrejom Doležalom, s ktorým diskutovali o pálčivých problémoch v samosprávach, ktoré sa týkajú aj mesta Prešov.

Primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová počas rokovania s ministrom otvorila aktuálne témy týkajúce sa dôležitých dopravných investícií v meste. Jednou z nich bola aj potreba rekonštrukcie mosta Škultétyho, ktorý je v zlom technickom stave. Samotnú opravu komplikuje výluka vlakov, keďže pod mostom vedie železničná trať.

Prešovská primátorka hovorila s ministrom aj o otázke preklasifikovania časti mestskej komunikácie na ulici Obrancov mieru na cestu I. triedy. Ide o približne 800 metrový úsek na hlavnom ťahu v smere z Popradu na Košice, medzi ulicami Levočská a Nábrežná, ktoré už sú cestami I. triedy a patria pod Slovenskú správu ciest. Primátorka okrem toho vzniesla viaceré požiadavky ako rekonštrukcia budovy železničnej stanice a potreba vybudovania parkoviska pri stanici, ktoré mestu Prešov dlhodobo chýba. Na spoločnom stretnutí so šéfom rezortu dopravy sa hovorilo aj o prebiehajúcej rekonštrukcii Vranovskej ulice, kde sa v týchto dňoch pravidelne vytvárajú dopravné zápchy. „Pri plánovaných rekonštrukciách ciest, ktoré spravuje štát, avšak nachádzajú sa na území mesta, medzi ktoré patrí aj frekventovaná Vranovská ulica, je nevyhnutné zlepšiť koordináciu a komunikáciu z úrovne Slovenskej správy ciest so samosprávou, aby mesto mohlo včas informovať obyvateľov o pripravovaných dopravných obmedzeniach, “ uzavrela primátorka Andrea Turčanová.

O spomínaných témach bude primátorka s ministrom podrobnejšie hovoriť priamo v Prešove. Predmetom ďalšieho stretnutia má byť aj otázka výstavby nových nájomných bytov na území mesta. Šéf rezortu dopravy plánuje navštíviť Prešov už začiatkom júna v rámci svojej pracovnej cesty, počas ktorej sa chce zúčastniť aj na kontrolných dňoch na stavbách prešovských úsekov ciest D1 a R4.

Na stretnutí ministra dopravy a výstavby SR Andreja Doležala so zástupcami Združenia K8 sa zúčastnili aj poslanci NR SR Jozef Lukáč a Petra Hajšelová, štátny tajomník Ministerstva dopravy a výstavby SR Jaroslav Kmeť, generálna riaditeľka sekcie bytovej politiky a mestského rozvoja Ladislava Cengelová, generálny riaditeľ sekcie cestnej dopravy a pozemných komunikácií Peter Varga, generálny riaditeľ sekcie železničnej dopravy a dráh Ján Farkaš, generálny riaditeľ sekcie cestovného ruchu Radúz Dula, poradkyňa ministra dopravy a výstavby SR Daniela Migrová.

foto: FB

Mohlo by Vás zaujímať
Mesto Prešov odporúča občanom aktivovať si elektronickú schránku na doručovanie
Mesto Prešov bude aj v tomto roku doručovať niektoré rozhodnutia prostredníctvom Centrálneho Úradného doručovania (CÚD). Ide o rozhodnutia o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady. Predpokladaný termín vydávania a expedície rozhodnutí je koniec mesiaca apríl a mesiac máj.
Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu
Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.
13. zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha podľa § 13 ods. 4 písm. a) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov zvoláva
Tour de Prešov po prestávke opäť štartuje
Aj Prešov má svoju Tour. Po prestávke sa 1. mája 2024 obľúbené cyklistické podujatie vracia do ulíc nášho mesta. Pripravené je množstvo noviniek.
Zmena prevádzky verejných toaliet v Prešove
Mesto Prešov informuje občanov o zmene prevádzky verejných toaliet od 1. mája 2024. Pre občanov budú k dispozícii verejné toalety na Floriánovej ulici.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK