PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/18897/svetovy_den_vciel_si_opat_pripominame_aj_v_presove.html

Svetový deň včiel si opäť pripomíname aj v Prešove

20. mája si už tradične pripomíname svetový deň včiel. V meste Prešov vznikla pri tejto príležitosti ešte minulý rok Komunitná včelia záhrada, ktorá sa nachádza v priestoroch Františkánskej bašty.

V meste Prešov už druhý rok funguje Komunitná včelia záhrada aj s včelnicou. Priamo v centre mesta sa nachádza niekoľko včelích rodín, ktoré sú umiestnené na hradbách františkánskeho kláštora. Autorom myšlienky je včelár Stanislav Kowalski, ktorý sa v spolupráci s mestom Prešov snaží poukazovať na dôležitosť ochrany včiel.

Práve včely sú totiž vzácnymi opeľovačmi a v prírode majú nezastupiteľné miesto, pretože vo výraznej miere prispievajú k zachovaniu biodiverzity na zemi. Široká verejnosť ich však vníma len ako jeden z druhov hmyzu a málokto vie, že približne 3/4 všetkých potravín, ktoré konzumujeme, opeľujú práve včely. "Medzi ďalšie ciele našej komunitnej včelej záhrady patrí aj osveta zameraná na ochranu životného prostredia, podpora komunitného života v meste Prešov a ochrana národnej kultúrnej pamiatky - hradobného múra, " dodal Stanislav Kowalski.

Počas prvého roka existencie Komunitnej včelej záhrady v Prešove sa podarilo zrealizovať viacero aktivít. Odstránila sa náletová zeleň na jednotlivých podlažiach bašty, na nižších terasách postupne vznikli vyvýšené záhony s bylinkami a hmyzomilnými rastlinami. V spolupráci s Prešovskou univerzitou v Prešove sa realizuje vedecký výskum a odborný včelársky kurz. V závere leta 2019 sa uskutočnila prvá Ekologická noc na bašte, ktorej sa zúčastnilo 8 rečníkov a vyše 90 divákov. Počas roka slúžila včelia záhrada aj na osvetovú činnosť zameranú na ekológiu a ochranu životného prostredia prostredníctvom prednášok pre základné školy.

 
21.5.2020 | Pridal: Redakcia pis.sk | Mesto Prešov | čítané: 1337 krát