Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Mesto Prešov otvorí od 1. júna aj školské jedálne a zariadenia školského stravovania

Mesto Prešov v zmysle usmernení Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR a opatrení hlavného hygienika od 1.6.2020 zabezpečí školské stravovanie detí a žiakov.

Škôlkari a školáci v meste Prešov budú mať od prvého dňa po nástupe do školy možnosť stravovania v školských jedálňach na základe prejaveného záujmu zo strany ich rodičov alebo zákonných zástupcov. S ohľadom na personálne, kapacitné, materiálne a priestorové podmienky v zariadeniach školského stravovania bude stravovanie zabezpečené formou:

- varenej stravy s výdajom cez výdajné kuchynky pre deti MŠ v jednotlivých triedach/skupinách a pri dodržaní prísnych hygienických opatrení, skupiny sa nesmú premiešavať, stravovanie prebieha za súčinnosti pedagogického personálu pri podávaní príborov, čerpaní polievok z mís a dolievania nápoja, zamestnanci školskej jedálne výrobné a výdajné priestory počas pracovnej doby neopúšťajú, iba v mimoriadnych prípadoch, aby sa minimalizovalo epidemiologické riziko pri výrobe a výdaji jedál a nápojov,

- varenej stravy s výdajom v priestoroch školskej jedálne pre deti MŠ a žiakov ZŠ s prezenčnou formou výučby, pri dodržaní opatrení hlavného hygienika (deti obedujú v oddelených skupinách, podľa harmonogramu príchodu jednotlivých skupín a dezinfekcie stolov medzi nimi (uviesť v dodatku prevádzkového poriadku ZŠS), skupiny sa nesmú premiešavať, stravovanie prebieha za súčinnosti vychovávateľov ŠKD a pedagogického dozoru pri podávaní príborov, čerpaní polievok z mís a dolievania nápoja, zamestnanci školskej jedálne výrobné priestory počas pracovnej doby neopúšťajú, iba v mimoriadnych prípadoch, aby sa minimalizovalo epidemiologické riziko pri výrobe a výdaji jedál a nápojov,

- výdaja varenej balíčkovanej stravy pre žiakov s dištančnou formou vyučovania, stravu vydáva zamestnanec kuchyne s použitím rúška a rukavíc, s výdajom cez výdajné okno do exteriéru, stravu vydáva zamestnanec kuchyne s použitím rúška a rukavíc, pri dodržaní 2m odstupov medzi čakajúcimi v rade, použitie rúšok, stravu preberá zákonný zástupca dieťaťa,

- výdaja suchej balenej stravy pre žiakov s dištančnou formou vyučovania, s využitím špeciálneho finančného pásma vo výške 1,20 € pre všetky vekové kategórie stravníkov (vydané rezortom školstva pre tento účel), s výdajom cez výdajné okno do exteriéru, stravu vydáva zamestnanec kuchyne s použitím rúška a rukavíc, pri dodržaní 2m odstupov medzi čakajúcimi v rade, použitie rúšok, stravu preberá zákonný zástupca dieťaťa,

- výdaja varenej balíčkovanej stravy pre seniorov, stravu vydáva zamestnanec kuchyne s použitím rúška a rukavíc, s výdajom cez výdajné okno do exteriéru, stravu vydáva zamestnanec kuchyne s použitím rúška a rukavíc, pri dodržaní 2m odstupov medzi čakajúcimi v rade, použitie rúšok, vyhradiť časový interval odberu stravy tak, aby nedochádzalo ku kontaktu seniorov so zákonnými zástupcami detí.

ilustračné foto: pixabay.com

Mohlo by Vás zaujímať
V UNIVERZITNEJ KNIŽNICI OTVORILI INTERAKTÍVNU VÝSTAVU KRESIEB O STRATENOM DEDIČSTVE NAŠICH PREDKOV
Prešov 06. marec 2024 – V Univerzitnej knižnici Prešovskej univerzity v Prešove (UK PU) sa 5. marca konala vernisáž kresieb prešovskej výtvarníčky a vysokoškolskej pedagogičky Ivety Polák Čuchtovej. Na výstave pod názvom Stratené dedičstvo autorka predstavuje 22 kresieb, zobrazujúcich známych i menej známych bohov slovanskej mytológie, približuje kultúru, predstavy o svete i spôsob života dávnych Slovanov.
Začalo sa prihlasovanie do Logickej olympiády pre najmenších
Organizátori ohlásili spustenie registrácie do 9. ročníka Logickej olympiády pre najmenších. Jej cieľom je rozvíjať logické myslenie a zručnosti, ktoré budú predškoláci potrebovať pri vstupe do školy. Registrácia do súťaže, ktorá je určená predškolákom zo slovenských, ale aj českých materských škôl, sa začala 28. februára a potrvá do 30. apríla 2024.
Župná SPŠE Prešov je tretia najlepšia stredná odborná škola v SR
Inštitút INEKO zostavil rebríček slovenských škôl za školský rok 2022/2023. V aktuálnom ročníku hodnotenia sa na popredné miesto znovu prebojovala Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Prešove, ktorú zriaďuje Prešovský samosprávny kraj (PSK). Obhájila v ňom minuloročné tretie miesto. PSK má pritom v kategóriách gymnázií a SOŠ v TOP 10 až trojčlenné zastúpenie a medzi tridsiatkov najlepších celkovo sedem župných škôl.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK