Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Mesto Prešov otvorí od 1. júna všetky materské a základné školy

Mesto Prešov v súlade s Rozhodnutím Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR otvára od 1.6.2020 všetky materské školy, základné školy a školské kluby detí vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti.

Školy a školské zariadenia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov finalizujú prípravy na otvorenie svojich brán, ktoré je naplánované už v pondelok 1. júna. Prevádzkový čas všetkých škôl je stanovený od 07:00 do 16:00, maximálne deväť hodín denne. Prevádzka bude prebiehať za dodržiavania prísnych hygienických, epidemiologických a bezpečnostných pravidiel v záujme ochrany žiakov a zamestnancov škôl. V rámci prevencie pred šírením nákazy COVID-19 bude zabezpečené dôkladné čistenie a dezinfekcia priestorov škôl, dostatok dezinfekčných prostriedkov pre osobnú hygienu a dezinfekciu, ako aj osobné ochranné prostriedky.

Jednotlivé materské a základné školy v uplynulých dňoch zisťovali záujem zo strany rodičov o nástup detí do škôl k 1. júnu, nakoľko účasť žiakov na vyučovaní v základných školách bude dobrovoľná. Do 12 základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta má nastúpiť od prvého júnového týždňa 2546 žiakov, z celkového počtu 4050 žiakov, ktorí v školskom roku 2019/2020 navštevujú 1. – 5. ročník. V jednotlivých triedach môže byť maximálne 20 detí (tento počet platí aj pre školské kluby detí). Kapacity škôl nám však umožňujú pokryť dopyt zo strany rodičov, keďže máme k dispozícii aj triedy žiakov 6. – 9. ročníka. Pre žiakov uvedených vyšších ročníkov bude pokračovať vyučovací proces formou dištančného vzdelávania.

19 materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta prijme od začiatku júna 1196 detí, z celkového počtu 2538 škôlkarov. V každej materskej škole platí, že v jednej skupine môže byť maximálne 15 detí. Vzhľadom na kapacitné, personálne a priestorové možnosti budú do materských škôl prednostne umiestnené:

1. deti rodičov zdravotníckych pracovníkov, príslušníkov Policajného zboru, príslušníkov Hasičského zboru a záchranného zboru alebo príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky, predavačky a pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov,
2. deti, ktoré od 1. septembra 2020 začínajú plniť povinnú školskú dochádzku,
3. deti rodičov, ktorí musia chodiť do práce (byť prítomný na pracovisku),
4. deti samoživiteľov.

Uvedené počty detí a žiakov, ktorí budú od 1.6.2020 navštevovať materské a základné školy v meste Prešov sú iba predbežné a v priebehu mesiaca jún sa môžu meniť.

Organizácia a prevádzka škôl bude prispôsobená priestorovým, personálnym a materiálno – technickým možnostiam danej školy tak, aby boli dodržané odporúčané pokyny z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a Úradu verejného zdravotníctva SR. Metódy a obsah vzdelávacích a záujmových činností bude prispôsobený zloženiu konkrétnej skupiny, vzhľadom na vek a úroveň vedomostí, znalostí a zručností detí.

V prípade, že u niektorého z detí vznikne podozrenie, alebo sa objavia príznaky ochorenia COVID-19, zamestnanci školy budú situáciu bezodkladne riešiť izoláciou dieťaťa a budú kontaktovať jeho rodiča alebo zákonného zástupcu. Túto skutočnosť taktiež oznámia Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva v Prešove a zriaďovateľovi školy.

Všetky materské školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov budú fungovať aj počas letných prázdnin, pričom každá MŠ bude otvorená 4 týždne. Posledný augustový týždeň budú otvorené všetky škôlky s výnimkou tých, kde prebieha rekonštrukcia. Podrobný harmonogram prevádzky materských škôl bude zverejnený v priebehu mesiaca jún.

Podrobnejšie informácie súvisiace so znovuotvorením škôl nájdu rodičia a zákonní zástupcovia detí priamo na web stránkach škôl, a taktiež na web stránke Školského úradu mesta Prešov.

ilustračné foto: pixabay.com

Mohlo by Vás zaujímať
V UNIVERZITNEJ KNIŽNICI OTVORILI INTERAKTÍVNU VÝSTAVU KRESIEB O STRATENOM DEDIČSTVE NAŠICH PREDKOV
Prešov 06. marec 2024 – V Univerzitnej knižnici Prešovskej univerzity v Prešove (UK PU) sa 5. marca konala vernisáž kresieb prešovskej výtvarníčky a vysokoškolskej pedagogičky Ivety Polák Čuchtovej. Na výstave pod názvom Stratené dedičstvo autorka predstavuje 22 kresieb, zobrazujúcich známych i menej známych bohov slovanskej mytológie, približuje kultúru, predstavy o svete i spôsob života dávnych Slovanov.
Začalo sa prihlasovanie do Logickej olympiády pre najmenších
Organizátori ohlásili spustenie registrácie do 9. ročníka Logickej olympiády pre najmenších. Jej cieľom je rozvíjať logické myslenie a zručnosti, ktoré budú predškoláci potrebovať pri vstupe do školy. Registrácia do súťaže, ktorá je určená predškolákom zo slovenských, ale aj českých materských škôl, sa začala 28. februára a potrvá do 30. apríla 2024.
Župná SPŠE Prešov je tretia najlepšia stredná odborná škola v SR
Inštitút INEKO zostavil rebríček slovenských škôl za školský rok 2022/2023. V aktuálnom ročníku hodnotenia sa na popredné miesto znovu prebojovala Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Prešove, ktorú zriaďuje Prešovský samosprávny kraj (PSK). Obhájila v ňom minuloročné tretie miesto. PSK má pritom v kategóriách gymnázií a SOŠ v TOP 10 až trojčlenné zastúpenie a medzi tridsiatkov najlepších celkovo sedem župných škôl.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK