PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/18911/vdaka_zelenym_plocham_na_sekcove_sa_mozu_na_sidlisko_vratit_motyle_a_zlepsi_sa_aj_klima_v_meste.html

Vďaka zeleným plochám na Sekčove sa môžu na sídlisko vrátiť motýle a zlepší sa aj klíma v meste

Mesto Prešov sa pridáva k samosprávam, ktoré spravujú mestskú zeleň spôsobom blízkym a šetrným k prírode. Kosenie a celková starostlivosť o zelené plochy preto bude vo vybraných lokalitách Prešova prebiehať tak, aby sa na nich zachovala druhová rozmanitosť rastlinných a živočíšnych spoločenstiev.

V súčasnom období, ktoré je poznačené dôsledkami globálneho otepľovania, sa výrazne zvyšuje dôležitosť zachovania zelene a rozmanitosti krajiny. Jedným z kľúčových prvkov na zmierňovanie klimatických zmien a ich dopadov na ľudí žijúcich v mestách je množstvo a kvalita mestskej zelene.

Mesto Prešov chce v roku 2020 postupne meniť vybrané trávnaté plochy na kvitnúce lúky s pestrými rastlinnými spoločenstvami a docieliť tak vyššiu ochranu biodiverzity, ktorá poskytuje potravu včelám, motýľom a ďalšiemu hmyzu. Mesto už vlani vybralo vhodné plochy verejnej zelene, ktoré sú dočasne vyňaté z plánovanej kosby. Ide o lúky v Parku Sekčov, na svahu nad kostolom Krista Kráľa a nad základnou školou Šrobárova s celkovou rozlohou približne 11 hektárov. Tým, že na týchto miestach obmedzujeme kosenie, veľké trávnaté plochy dokážu zachytávať väčšie množstvo dažďovej vody, čo má pozitívny vplyv na celkovú klímu sídliska Sekčov. Okrem toho vytvoríme vhodné podmienky na rozšírenie kvitnúcich rastlín, ktoré skrášlia sídlisko.

Intenzívne kosenie neškodí iba rastlinám ale aj faune, ktorá pre svoj životný priestor využíva trávnaté porasty. Zo sídliska sa tak postupne vytratili motýle, ktoré tu nemali vytvorené vhodné podmienky na život. Vďaka aktivite mesta Prešov sa však do tejto lokality na Sekčove môžu vrátiť nové druhy hmyzu vrátane motýľov a čmeliakov, ktoré sú prirodzenými opeľovačmi kvetov. Mesto Prešov tieto lúky označilo tabuľami s informáciou, že ide o plochy ktoré sa nekosia a tento rok sa tam plánujú vysádzať nové stromy.

 
29.5.2020 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 1096 krát