PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/18921/mesto_presov_sa_pripravuje_na_historicky_kulturny_restart_a_zabojuje_o_titul_ehmk_2026.html

Mesto Prešov sa pripravuje na historický kultúrny reštart a zabojuje o titul EHMK 2026

Mesto Prešov sa bude uchádzať o titul Európske hlavné mesto kultúry 2026 a zabojuje o investície v desiatkach miliónov eur.

Titul EHMK bude v roku 2026 hostiť okrem Fínska aj Slovenská republika. Mesto Prešov sa rozhodlo využiť túto jedinečnú príležitosť a zapojiť sa do boja o prestížny titul, ktorý už pomohol viacerým európskym mestám. Predchádzajúce Európske hlavné mestá kultúry vrátane susedných Košíc ukázali, že hosťovanie titulu môže byť mimoriadnou príležitosťou na kultúrny reštart celého mesta a regeneráciu mestských kultúrnych centier. EHMK okrem toho môže zatraktívniť Prešov pre nových návštevníkov, podporiť rozvoj kreativity a v neposlednom rade priniesť mestu medzinárodné uznanie.

Kandidatúra Prešova na Európske hlavné mesto kultúry 2026 už dostala zelenú aj v mestskom zastupiteľstve. Zámer prípravy a podanie prihlášky sa tak môže naplno rozbehnúť. Zapojenie sa do projektu EHMK môže priniesť Prešovu niekoľko významných benefitov vo všetkých oblastiach. Pre víťazné mesto sú pripravené investície v desiatkach miliónov eur, vrátane investícií v oblasti infraštruktúry a finančná cena vo výške 1,5 milióna eur. Vďaka tomuto projektu taktiež môžu vzniknúť stovky nových a udržateľných pracovných miest v oblasti kultúry. V rámci projektu EHMK by bolo možné uskutočniť komplexnú zmenu tváre mesta a prerod mesta na kultúrneho lídra v európskom meradle. Prebehla by transformácia mesta v oblasti infraštruktúry, kultúry, kreatívneho priemyslu a povedomia obyvateľov. Vznikla by kultúrna stratégia a udržateľnosť rozvoja kultúry v horizonte 20 rokov. Okrem toho by sa zvýšilo povedomie o meste Prešov doma i v zahraničí. Na príprave už teraz intenzívne pracuje tím odborníkov a zástupcov z kultúrneho sektora.

Prešovské mestské zastupiteľstvo schválilo vyčlenenie finančných prostriedkov na prípravu kandidatúry Prešova na EHMK 2026 v celkovom objeme 60 tisíc eur. Úlohou spracovateľa bude, aby prizval do realizačného tímu odborníkov z projektu kandidatúry mesta Košice v roku 2013. Ďalšou podmienkou je, aby boli do projektu v maximálnej možnej miere zahrnuté kultúrne objekty vo vlastníctve mesta Prešov, vrátane mestských príspevkových organizácií.

EHMK je jedným z najambicióznejších a najznámejších európskych kultúrnych projektov. Napĺňajú sa ním viaceré ciele - chrániť a podporovať bohatstvo a rozmanitosť kultúr v Európe, zvyšovať medzi občanmi pocit príslušnosti k spoločnému kultúrnemu priestoru, nabádať ich na medzikultúrny dialóg a poukázať na spoločné kultúrne dedičstvo. Pomáha tiež zvyšovať medzinárodnú popularitu miest a posilňuje kapacitu kultúrneho sektora. Európske hlavné mestá kultúry predstavujú kultúrnu iniciatívu Európskej únie, ktorú jej obyvatelia poznajú a aj najviac oceňujú. Zároveň ide o jednu z najdlhšie prebiehajúcich aktivít EÚ.

 
4.6.2020 | Pridal: Redakcia pis.sk | Mesto Prešov | čítané: 1025 krát