PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/18928/1-zautocili_na_policajnu_hliadku_a_snazili_sa_im_vziat_sluzobne_zbrane.html

1. Zaútočili na policajnú hliadku a snažili sa im vziať služobné zbrane

Prešovský okresný vyšetrovateľ viedol trestné stíhanie pre prečin útoku na verejného činiteľa spáchaného formou spolupáchateľstva v súbehu s prečinom ohrozenia pod vplyvom návykovej látky.

K uvedeným porušeniam zákona došlo v sobotu (06.06.2020) podvečer v obci Ličartovce.

Muž pod vplyvom alkoholu ako vodič riadil osobné motorové vozidlo zn. VW, ktoré bolo v prednej časti poškodené a nemalo predné evidenčné číslo. Vodič na výzvu policajnej hliadky na zastavenie nereagoval a snažil sa s vozidlom ujsť. Zastavil až pred jedným z rodinných domov v obci. Vodič z vozidla vystúpil, doklady odmietol predložiť a s vulgárnymi nadávkami hliadku informoval o tom, že on nešoféroval. Spolujazdec prešiel na miesto vodiča a vystúpil z auta s tým, že to on šoféroval (vulgarizmy a nadávky smerom k policajtom nechýbali ani v tomto prejave). Obaja kládli hliadke aktívny odpor, fyzicky i slovne na policajtov útočili a snažili sa hliadke vziať služobnú zbraň. Starší z mužov (vodič) povedal, že zoberie policajtovi zbraň a že ho zabije. Voči obom mužom boli použité donucovacie prostriedky v zmysle zákona a boli im nasadené putá. Obaja muži boli zadržaní a boli obmedzení na osobnej slobode. Následne boli umiestnení do cely policajného zaistenia. Išlo o dvoch miestnych mužov vo veku 28 a 52 rokov. Starší muž, ktorý ako prvý vystúpil z miesta vodiča mal v dychu najmenej 1,53mg/l vydychovaného vzduchu.

Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Prešove obvinil 52 ročného muža z prečinu útoku na verejného činiteľa spáchaného v súbehu s prečinom ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. 28 ročný muž bol obvinený z prečinu útoku na verejného činiteľa. Vyšetrovateľ spracoval podnet na podanie návrhu na ich väzobné stíhanie. Obom obvineným v prípade preukázania viny hrozí trest odňatia slobody až na päť rokov.

 
8.6.2020 | Autor: Jana Ligdayová | Polícia a záchranné zložky | čítané: 985 krát