PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/18967/k_lodi_bohemia_sa_dostanete_z_hanusoviec_autobusom_jednoduchsie.html

K lodi Bohemia sa dostanete z Hanušoviec autobusom jednoduchšie

K lodi Bohemia, ktorá od vlaňajška brázdi vody Domaše, sa z Hanušoviec nad Topľou dostanete v lete autobusom jednoduchšie. Prešovský samosprávny kraj (PSK) totiž vyhovel žiadosti Oblastnej organizácie cestovného ruchu Horný Zemplín a Horný Šariš (OOCR HZ a HŠ) a pridal na tejto trase počas pracovného týždňa priamy spoj cez obec Detrík.

Premávať bude dvakrát denne tam a späť. Dopoludňajší spoj bude vyrážať z Hanušoviec nad Topľou o 9:50 h, popoludňajší o 14:05 h. Odchody z Domaše tak budú o 10:45 a 15:00 h. Zároveň bude zabezpečené prepojenie týchto spojov s autobusmi z a do Vranova nad Topľou. Cestujúcim nielen z okolia, ale aj z miest Prešov či Košice, sa tak zjednoduší prístup k jednému z najvýznamnejších letovísk v kraji.

„Domaša začína opäť po rokoch ožívať. Veľmi ma teší, že s loďou Bohemia sa tu vrátil turistický ruch. A pevne verím, že k jeho rozvoju dopomôže aj nová autobusová linka z Hanušoviec nad Topľou, ktorá bude premávať celé dva mesiace počas letných prázdnin. Ide o ďalší krok k posilneniu turizmu v Prešovskom kraji. Som presvedčený, že spojenie nájde využitie u všetkých vekových kategórií a nebude chodiť naprázdno. Leto nemusíme za každú cenu stráviť niekde za hranicami. Aj slovenské more má ľuďom čo ponúknuť, “ uviedol predseda PSK Milan Majerský.

Predseda predstavenstva OOCR HZ a HŠ Jaroslav Makatúra víta pozitívny prístup PSK k rozvoju cestovného ruchu v území. „Aktuálna situácia obmedzuje cestovanie za dovolenkou do zahraničia, aj v našom regióne teda predpokladáme zvýšenú mobilitu domácich turistov. Týmto krokom sa Domaša stane dostupnejšou pre každého. Využívaním hromadnej dopravy zároveň dokážeme zmierňovať negatívne dopady automobilovej dopravy na prírodu. Veríme, že sa tento spoj uchytí najmä medzi mladými ľuďmi, ktorí najčastejšie trávia leto doma. Pre tých pracujúcich to môže byť zas príležitosť, ako si oddýchnuť od šoférskych povinností, “ priblížil.

Počas víkendov na tejto trase autobusové spojenie absentuje. OOCR HZ a HŠ preto realizovala prieskum na sociálnej sieti a zisťovala záujem verejnosti o možnosť spoplatnenej dopravy v tomto úseku. Zapojilo sa doň takmer 350 ľudí. Až 93 % z nich prejavilo záujem o takýto druh prepravy z Hanušoviec nad Topľou do rekreačnej oblasti Domaša Dobrá. „Oslovili sme potenciálnych poskytovateľov takýchto služieb. Prvá a zároveň skúšobná jazda je naplánovaná na podujatie Slovenské Navalis, ktoré sa uskutoční v sobotu 27. júna. Bližšie informácie o tom, ako bude táto forma prepravy realizovaná, zverejníme v týchto dňoch na našej webovej stránke www.hornyzemplin.sk, “ uviedla výkonná riaditeľka OOCR HZ a HŠ Michaela Zdražilová.

 
22.6.2020 | Autor: Michaela Zdražilová | Tip na výlet | čítané: 1273 krát