Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Prešovskí cyklisti môžu od júna naplno využívať všetky cykloprístrešky

So začínajúcou cyklistickou sezónou mesto Prešov rozbieha ostrú prevádzku cykloprístreškov, ktoré sú plne pripravené na používanie. Elektronické čipy k prístreškom si môžu užívatelia zapožičať na jeden deň, alebo na celý rok priamo na mestskom úrade.

Osem prešovských cykloprístreškov prešlo v uplynulom období testovacou fázou. Vďaka postupnému uvoľňovaniu opatrení súvisiacich s prevenciou pred ochorením COVID-19 a s nástupom letného počasia môžeme cyklistické prístrešky po predĺženej zimnej pauze naplno rozbehnúť. Elektronický systém v týchto zariadeniach sme nastavili tak, aby bola zabezpečená ich nepretržitá prevádzka. Ostrá prevádzka v praxi znamená, že svoj bicykel si môžu ľudia uskladniť alebo vyzdvihnúť v prístrešku kedykoľvek - 24 hodín denne.

Cykloprístrešky boli dokončené minulú jeseň ako pokračovanie projektu Central MeetBike. Cyklisti si môžu svoje bicykle zaparkovať v ktoromkoľvek z nich v rôznych častiach mesta. Do jedného prístrešku je možné uložiť 16 až 28 bicyklov a v každom z nich je jeden servisný stojan. „Aj takýmto spôsobom sa nám darí zvyšovať atraktivitu cyklistickej dopravy v meste Prešov. Prístrešky pre bicykle poskytnú komfort pre všetkých ľudí, ktorí si potrebujú bezpečne a rýchlo odložiť svoj bicykel, “ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Cykloprístrešky nájdete na týchto miestach:
1. Ul. Košická (pri zrekonštruovanej zastávke MHD v smere do centra mesta)
2. Ul. Slovenská
3. Prešovská univerzita - Ul. 17. Novembra - 2 prístrešky
4. Ul. Armádneho Generála Svobodu
5. Ul. Exnárova
6. Ul. Mukačevská
7. Ul. Bajkalská

Miesta, kde sa tieto zariadenia nachádzajú boli vybrané na základe požiadaviek obyvateľov. Jeden cykloprístrešok mal pôvodne vyrásť aj na Jarkovej ulici, avšak z dôvodu jej prebiehajúcej rekonštrukcie sme ho presunuli k Prešovskej univerzite, kde vďaka tomu majú študenti k dispozícii až 2 prístrešky.

Cykloprístrešky sú vybavené solárnymi panelmi s osvetlením, kamerovým systémom a elektronickým uzamykaním. Vďaka tomu si v nich môžete bezstarostne odložiť svoj bicykel. Jednoduchý vstup pomocou čipov je veľkou výhodou. Cyklisti si ich môžu zapožičať v Klientskom centre v budove mestského úradu na Jarkovej ulici 26. Za zálohu vo výške 10 eur dostane každý záujemca jeden univerzálny čip, s ktorým si môže otvoriť ktorýkoľvek cykloprístrešok.

Užívatelia cykloprístreškov budú zaregistrovaní pracovníkmi mestského úradu, aby nedošlo k prípadnému zneužitiu čipov. Elektronický systém totiž automaticky zaeviduje vstup do prístrešku, vďaka čomu budeme poznať presný čas a dátum, kedy daný užívateľ navštívil prístrešok. Kamerový systém zaznamenáva každý pohyb, a preto je odkladanie bicyklov úplne bezpečné.

Každý cykloprístrešok obsahuje mapu s užitočnými informáciami, v ktorej nájdete napríklad:
1. Všetky existujúce cyklotrasy na území mesta s vyznačením úplne nových trás
2. Miesta kde sa nachádzajú ostatné prístrešky
3. Prechody pre cyklistov
4. Vyznačenú trasu, ktorá sa napája na Eurovelo
5. Návod na obsluhu prístreškov a prevádzkový poriadok v skratke

Projekt „Kryté parkovacie zariadenia pre bicykle v meste Prešov“ sa podarilo zrealizovať vďaka nenávratnému finančnému príspevku z eurofondov v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu. Vybudovanie ôsmich cykloprístreškov stálo 286 450,25 eur. Spolufinancovanie mesta bolo vo výške 5%.

Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK